Elülső lábszárfájdalom az aerobozástól

2016-03-08

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Probléma amivel sokan küzdenek: lábszárfájdalom. Van, aki aerobozni se bír tőle. Mi okozza és hogyan szüntetheted meg?

Diétázni kevesen szeretünk és sajnos vannak olyan körülmények, melyek jelentősen tovább tudják nehezíteni a feladatot. Ilyenek például az irigy ismerősök, osztálytársak, család.

Jobb esetben ezeket sikerül kizárni, de olyan tényezővel is találkozhatunk, amitől megijedünk, ha nem ismerjük a hátterét. Tudunk olyanról, aki az elülső lábszárfájdalom miatt hagyta abba a diétát és olyat is, aki a futópad helyett kipróbálta a szobabiciklit és rájött, hogy ott nem jelentkezik a fájdalom, így le tudott diétázni.

Tisztáznunk kell, hogy mi az oka az aerob edzésektől kialakuló elülső lábszárfájdalomnak, miért ott és miért a futópadtól jelenik meg. Nem konkrétan a futók esetében megjelenő fájdalmat tárgyaljuk, a történet hasonló, így de a futóknak is érdemes elolvasni az itt leírtakat.

Ahogy a többi testtájon, a lábszáron is két fő csoportba soroljuk az izmokat.

 

A hátsó csoport lefelé feszíti a lábfejet, a lábujjhegyre állást hozza létre. Ez a vádli. Az elülső csoport ellenkező irányú mozgással hátrafelé feszíti a lábfejet. Gondoljunk csak bele, milyen gyakran van szükség erre? Fejjel lefelé, beakasztott lábfejjel ki tudná felemelni a testét? Bezzeg az állóvádli gépben 100-150 kg plusz súllyal a nyakunkban is könnyedén lábujjhegyre állunk. (Más kérdés, hogy ezt nem puszta vádli erővel hanem egy összetett rendszer mechanikai működésének emelő hatásával érjük el – a szerk.) Az elülső csoport tehát töredék annyi erőt sem tud kifejteni mint a vádli, amit folyamatosan használunk, hiszen nincs olyan funkció, amihez szükség lenne rá.

Az elülső csoport izmai a hétköznapokban mindössze annyi terhelést kapnak, hogy járás közben, amikor a láb hátulról előrelendül, hátrafeszítik a lábfejet, így nem akadunk bele a sima talajba. A lábfej és maximum a cipő súlyának kis részét kell felemelniük.

A tempós (5,5-6,5 km/h) gyaloglás viszont teljesen más mozgás, mint a kényelmes, utcai séta.

Lendülettel megy előre a testünk, illetve megváltozik a terhelés jellege és a szöge is – különösen, ha a futópad emelkedőre van állítva.

Gondoljunk úgy ezekre az izmokra, mint egy csörlőre tekert kábelre. A csörlő a térdnél van, a kábel vége a lábfejen rögzítve, a boka pedig egy zsanér. Amikor a csörlő elkezdi feltekerni a kábelt, a zsanér elmozdulásával a lábfej felemelkedik, közben a sarok a talajon marad. Ez az aktív izomösszehúzódás modellje, mondhatjuk úgy, hogy a pozitív szakasz.

A negatív szakasz igen érdekes. Először gondoljunk a bicepszezés negatív szakaszára! A súly húzza lefelé a kart, ennek ellentartunk, lassan engedjük kinyúlni a könyököt. Az izom hossza kontrolláltan növekszik.

Hasonló történik tempós gyaloglás közben is. Amikor a láb hátulról előre indul, a lábfej hátra van feszítve. Így marad, amíg elöl a sarok leérkezik.

Most következik a negatív szakasz, amikor a lendülettel előre haladó testsúly nyomja lefelé a talpat-lábfejet. A sarok a támaszkodási pont, a boka a zsanér. A csörlő pedig a mozgást lassítva kontrolláltan engedi lefelé a kábelt. Tulajdonképpen a testsúly ellenében kell lassítani a mozgást. Az elülső lábszárizmok számára ez teljesen szokatlan terhelés, ráadásul a sebesség miatt hátul is sokkal gyorsabban kell felfelé emelni a lábfejet, mint általában.

3000 méter tempós gyaloglás alatt, ami 30 perc alatt könnyedén teljesíthető, egy láb átlag 2000-szer fog talajt. Ez 2000 ismétlés pihenő nélkül.

Nem meglepő, hogy brutálisan túl tudnak terhelődni az izmok, melyeknek ez újdonság. Lelkesen belekezdve a diétába egy hét alatt el kell viselniük 8000-12000 ismétlést, plusz a mindennapi sétát. Ebből hetekig tartó panasz alakulhat ki.

Kezdetben érdemes párhuzamosan futópadot és biciklit/ellipszis trénert is használni, hogy elkerüljük a komoly izomfájdalmakat.

Kialakuló panasz esetén szóba jöhet kinesiotape használata is.

Nem megoldás viszont az aeropb edzés abbahagyása. Tovább kell csinálni a fentiek szerint, aztán a panasz majd meg fog szűnni.

A végére egy jó hír: aki 2-3 hónapnál hosszabb ideig nem hagyja ki az aerob edzést, annak az izmai miután egyszer megerősödtek már nem fognak visszagyengülni a korábbi szintre, így többé nem kell számolni ezekkel a fájdalmakkal, melyek képesek a mindennapi járást is szinte lehetetlenné tenni.

 

A WARMUP!
ERRE IS GYÓGYÍR!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!