Érdekességek a 2017-es Superbodyról!

2017-11-05

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Statisztikák és tények.

 

 

 

 

- Az első Superbodyt 1998-ban rendezte a Scitec Nutrition, így ez volt a huszadik Superbody. Ennek ellenére a szervezők nem akartak különösebb felhajtást, a cél egy tisztességes és színvonalas verseny lebonyolítása volt ünneplés helyett. Az évforduló apropóján a fontos Superbody személyiségek bemutatása, színpadra hívása  volt a lényeg.

- Nem teljesen pontos adat, de kb. 198 nevezés érkezett a 2017-es Superbodyra. Mivel ezelőtt soha nem volt előnevezés, mert korábbi szervezők - annak ellenére, hogy mi folyamatosan próbáltuk rábeszélni őket - nem merték bevállani, érdekes a statisztika: 1, azaz egy darab helyszíni nevezés volt. Mindenki az előnevezést választotta. A helyszíni nevezést egy női versenyző adta le, aki a verseny előtti csütörtökön döntötte el, hogy indul.

- A szervezők 120 nevező elérését tűzték ki célul.

- A Scitec Nutrition részéről - amely az Ascendis Health nevű holding tulajdona - a menedzsment és a dolgozók 99%-a egyáltalán nincs képben, hogy melyik versenyző kicsoda, életükben nem jártak versenyen, ami garancia arra, hogy a szervező cégnek nincs befolyása az eredményre.

A verseny szervezését Demeter Attila versenyigazgató, Kovács "Drugsbunny" Zsolt főszervező (mint versenyszervezők) és Fürst István Scitec Nutrition Event Manager (mint rendezvényszervező) irányították. A közvetlen szervezői kemény mag, akik a szervezés folyamataiban részt vettek, 6-7 fő.

- Senki sem próbált meg szombaton regisztrálni, pedig a szervezők fel voltak készülve arra a kellemetlenségre, hogy el kell utasítani néhány személyt. 

- A Superbody kezdeti évei óta nem volt ennyi versenyző. A 2002 utáni versenyek között ez biztosan rekord. 2003 körül volt egy közel 140-es mezőny. Három évvel ezelőtt a Sportmaxban rendezett Superbodyn - akkor volt először IFBB kategória - 106 versenyző indult. Az átlag olyan 110-120 versenyző volt eddig. 

- Néhányan kritizálták, hogy a végleges program miért pénteken éjjel 11 körül került ki a webre. Ennek oka az, hogy a verseny egyik főszervezője az este 9-ig tartó regisztráció és bírói sorsolás után nem ment el aludni, hanem megcsinálta. (A gyengébbek kedvéért a regisztráció végét azért kellett megvárni, mert ha beesett volna helyszíni nevezésbe még 20-30-40 versenyző, jelentősen módosult volna a program, mint ahogy a Teenager kategória miatt módosult is.)

- A verseny a legutolsó menetrend verzió szerint nagyon hamar, 18.30-kor fejeződött volna be. Ehhez képest már az elején bejött egy óra csúszás, ami végig valahol egy és másfél óra között mozgott. 176 versenyzőnél, miközben 120 volt a terv.

A vége 19.30 körül lett, ami még mindig korai - emlékszünk még a rémálmainkban is szereplő 22-23 óráig tartó versenyekre.

Egyébként ekkora verseny sehol a világon nincs csúszás nélkül még akkor sem, ha elképesztően sokan képzelik, hogy valami varázsgömb segítségével előre meg lehet mondani, mikor lesz az ismerősük a színpadon.

- A verseny helyszínén a Scitec Nutrition kb. 40 munkatársa dolgozott, plusz a reggeli és esti építő/lebontó csapat.

- A BodyBuilder Webmagazin csapata 9 fővel végezte a pontozási kiértékelést és a média munkát. A tervezett BBTv forgatásból a szervezői feladatok miatt egy képkockányit sem sikerült  megcsinálni. 

- Tíz éve ez az első Superbody, ahol nem volt ott az a tetves-nyüves ledfal a versenyzők mögött, amit mindenki utált.

Zavarta a bírókat, a nézőket - de legfőképpen a fotósokat és a videósokat. Volt egyébként ledfal, de fent, jóval a versenyzők feje felett egy csík, így egyrészt roppant látványos lett, másrészt nem zavarta meg a kamerák szenzorait.

A verseny előtt reggel 6-7 körül derült ki azonban, hogy az előre elkészített animációk (kategória feliratok stb.) nem lesznek jók, mert a ledfal nem egy kijelző volt három szegmensből, hanem három kijelző, így a kész animációkat három felé kellett vágni. Az előre megbeszélt ötletetel kapcsolatban - miszerint a versenyzők nevei folyamatosan ki lesznek írva a ledfalra - a helyszínen közölték, hogy nem lehet megcsinálni. 

- Ez volt az első Superbody, ahol akkreditálni kellett, azaz a sajtósok hivatalos minőségben voltak jelen és külön sajtóhely lett nekik kialakítva. 

- A pontozást 20 bíró végezte: ebből 13 hagyományos Superbody bíró és 7, Leányfalvi Ferenc - az IFBB bíró bizottság elnöke - által delegált bíró. 

- A bírók sorsolással lettek kiválasztva a regisztráció napján a Scitec Goldban 19.00 és 21.00 között. A húzást Team Scitec női versenyzők végezték: Békeffy Brigi, Bodó Dóri, Toldi Zsuzsi és Hidassy Brigi, akik egyúttal tanúsítják is a sorsolás tisztaságát. A sorsolásról videós dokumentáció is készült.

- Az első Superbody, amin három műsorvezető volt. Műsorvezetés elődöntőkben nincs, az IFBB kategóriáktól Bodó Imi és a Faragó Melinda vezette a műsort, Vörös Zoli pedig a show részeket és az interjúkat. Faragó Melinda a "külsős" szemléletet képviselte mint profi műsorvezetó, Bodó Imi komoly szakmai műsorvezetést produkált (de jövőre kitalálunk külön neki valami szófosásgátló készítményt), Vörös Zoli talán élete legjobbját hozta.

- Huszár Ernő vezetőbíró és Kretz András felvezetőbíró egyedül végignyomták az egész napot, az elsőtől az utolsó percig profin, egyetlen hiba vagy tévesztés nélkül. 

- A verseny három blokkban lett megtartva: Superbody kategóriák elődöntő, IFBB kategóriák, Superbody kategóriák döntő.

- Superbody kategóriák: Tinédzser, Újonc, Athletic, Open, GP. IFBB kategóriák: Bikini, Wellness, Body Fitness.

- Az IFBB kategóriákban egyben volt az elődöntő és a döntő. A döntősök kiválasztása a top 10 meghatározásával kezdődött IFBB módszer szerint. 

- A body fitness kategóriában a várthoz képest kétszer annyi induló volt. A szervezők csak azért nem tudták kettéosztani a kategóriát, mert nem lehetett volna ilyen rövid idő alatt beszerezni a kupákat és a díjakat. 

- Egyetlen Team Scitec versenyző sem indult a Superbody-n. 

- Senki sem tudta a pontozólapok kiértékeléséig, hogy ki fogja nyerni a GP-t, annyira jó volt a mezőny. Az első helyen bárki lehetett volna a Dudás Ádám, Molnár Peti és Szmereka László trióból.

- "Minden idők legjobb GP mezőnye" - ezt beszélték a nézőtéren és ezt mondta Kathi Béla is.

- A pontozólapok le vannak archiválva, a komplett pontozás közzé van téve.

- A pontozás kiértékelését végző szoftvert újra kellett írni, mivel a pontozás szabályai idén változtak. Az új pontozási rendszer papíron lett tesztelgetve, majd a Superbody előtt egy hónappal elkészült a szoftver. Ami aztán hajnalban, a számítógépek és nyomtatók installálása után bedöglött, nem akart működni. Kb. reggel 6-ra sikerült megoldani a problémát.

- Az új pontozási rendszer számításai sokkal bonyolultabbak, mit a régi rendszeré: az csak levette a sorba rakott pontszámok két végét.

- A szervezők azt gondolták, hogy 4-5 barnító sátor lesz. Ehhez képest kb. 5x5-ös mátrixban voltak a sátrak, egész barnító város települt a helyszínre. A barnítással volt egy kis féreértés, páran azt képzelték, a verseny lett a barnításhoz szervezve, de a valóságban fordítva van.

- A Kongresszusi Központ a verseny előtti hét pénteken közölte, hogy rendelkezésre bocsájtja az ún. aulát, ami végül az expo terület lett. Ez természetesen minden tervet felborított.

- A kiállítók között jelen volt a legendás Atlas, akinek a standján Ozi parafekvenyomó csapata és Botond masters versenyzője bemutatózott. Jelen volt a Mens Mentis a kardiógépeivel, de hozott Hoist bicepszgépet is. A DF Tuning végül egy rozsdaszínűre fóliázott 930 lóerős Mustang GT 500 Super Snake-t, egy pirosat és egy feketét hozott el. A dolog apropója, hogy idén a Scitec Nutrition 3db Ford Mustang GT-t sorsolt ki Európában, egyet ebből Magyarországon. A nyereményautót azonban túl macerás lett volna elkérni erre a napra.

A Monsters Customs motorépítő csapat két, gyakorlatilag kézzel készített egyedi Harley Davidsont hozott el, amitől mindenkinek leesett az álla.

A teslaelmeny.hu kiállította ez egyik Tesla élményvezetéshez használt Tesláját, ami szintén sokakat érdekelt, hiszen nem nagyon van lehetőség ilyet megnézni.

Az Állatmentő Liga elhozta az egyik autóját, amiben meg lehetett nézni, milyen felszereléseket használnak mentéshez. 

- A Scitec stand a folyosóra került és annyian álltak sorba, hogy alig lehetett a folyosón átjutni.

- Jó pár játék elmaradt, mert akkora lett a verseny, hogy nem lehetett megcsinálni.

- Az NBK Charolais büfésátra kint volt a BKK bejárata előtt. Akkora tömeg állt sorba folyamatosan, hogy délutánra mindenük elfogyott, a szervező csapat burgerellátását sem tudták megoldani. A Charolais büfé egyébként azért kint volt, mert a ház nem engedte be az épületbe, mivel a véleményük szerint konkurenciája az ő büféjüknek - amiben alapban csak sütemény van és szendvics, a mi nyomásunkra készítettek egyáltalán csirke-rizs menüt. A parkoló szerencsére más tulajdonában van, így az NPK fel tudott állni. A BKK áramot sem adott.

- A helyi technikusok érdekesen "segítették" a rendezvényt a technikusi páholyból, ahova a versenyszervezők verseny közben nem tudtak feljutni és akikkel nem volt rádió vagy telefonkapcsolat sem. Például amikor a lenti stúdió felnyomta a hangerőt, ők lehúzták. A füst és lézer effekthez ki kellett volna kapcsolni a tűzjelzőt, de mint közölték, elfelejtették kikapcsolni, így nem volt füst és lézer. A külső hangosítást a (nem helyi) technikusoknak úgy sikerült felépíteni, hogy nem adtak hozzá mikrofont. A fényeffekt felelős olyan jól oldotta meg a feladatát, hogy jobb lett volna, ha el se kezdi: szabadpóz közben a nézőteret világította pásztázó fényekkel. A fenti fényhídon egy lámpa szembe világított a fotósokkal. A fények általában sem voltak megfelelő erősségűek, de ennél jobbat nem tudott biztosítani a BKK. A felelősök probléma esetén mindig elérhetetlenek voltak. 

- A főszervezőknek a Superbody napján nem volt lehetőségük enni. Volt, akinek aludni sem.

- A főszervezők Scitec Superhero-val akarták túlélni a napot, de pont azt a terméket nem hozta ki a cég még termékmintában sem. Maradt a jelentős Raging Blood fogyasztás.

- Az első Superbody az utóbbi tíz-tizenöt évből, ahol volt használható WC a szervezők/bírók részére.

- Elővételben kb. 660 jegyet vettek a Superbody-ra. Ez volt az első ilyen rendezvény, ahol országos jegyirodákban és online elővételben lehetett jegyet venni. A szervezők arra számítottak, hogy ez elővételes jegyeladás idén még marginális lesz. A tervekkel ellentétben meg kellett nyitni a Kongresszusi Központ páholy szintjét is. Az összes látogató számáról még nincs információnk, de a helyszíni jegyeladás legalább volt annyi, mint ez elővételes. 

 - Az idei Superbody szervezése még mindig nagyon későn, szeptember első hetében kezdődött. Reméljük ez a "hagyomány" jövőre megszűnik és a Superbody reklámkampány év elején megkezdődik.


SUPERBODY 2017 KÖZVETÍTÉS ÉS EREDMÉNYEK 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Edzésterveket a Shopbuilder Edzésterv oldalán találsz: kattints ide....
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...
...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!