Érdemes-e szuperszettezni?

2016-05-31

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A szuperszett edzésmódszer sokakat érdekel. Kétségtelenül vannak előnyei és hátrányai. Tévhit azonban, hogy csak intenzitásfokozásra jó: még olyan is van, amikor ez a legjobb megoldás.

 

Jó esetben mindenki tudja, hogy a szuperszett alatt olyan metódust értünk, hogy két különböző gyakorlatot végzünk felváltva.


A szuperszettnek több fajtája is lehet.


1. Ugyanarra az izomra végezhetünk két különböző gyakorlatot felváltva, kvázi összefésülve a két gyakorlat sorozatait. 

2. Angatonista izmokra végezhetünk szuperszettet, tehát egy adott testrész ellentétes oldalon levő izmaira. Ilyenkor általában az erőkifejtés ellentétes irányú a két váltogatott gyakorlatban. Rögtön érthető lesz a dolog ha, azt monduk: bicepsz és tricepsz, mell és ház, vagy akár combfeszítő és combhajlító edzés felváltva.

3. Teljesen más izmok edzése is lehetséges szuperszettben, időspórolás céllal. Például edzés közben pihenésképp lenyomsz egy-egy has gyakorlatot.

Egykezes gyakorlatot is lehet szuperszettben végezni, de a bal-jobb váltogatás még nem szuperszett


Ezen variációkat mind más-más céllal szoktál végezni: ugyanazon izom szuperszett edzését intenzitásfokozás, nagyobb terhelés, nagyobb bedurranás miatt. Antagonista izmok szuperszettjeit a teljes testrész intenzívebb edzése miatt: van, akinek jól esik az egész kar bedurrantása és lefárasztása egyszerre. 

A harmadik verzió látszólag nem jó. A szuperszetteknél és az edzésnél is általában ügyelünk arra, hogy a vérbőség egy területen legyen, ezért nem edzünk szuperszettben távol levő izmokat.

Ennek a gyakorlati értelme azonban kevés, főleg, ha nem szépségkirálynő-edzést végzünk. Nem valószínű, hogy egy átlagos sportoló mérhetően kevesebbet fejlődik emiatt.

A harmadik verzión felül az összes szuperszett-lehetőség előnye, hogy időt spórolunk vele és fenntartjuk a koncentrációt. Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki pihenőidőben unatkozik vagy a telefonját basztatja, tehát teljesen máshol ját feljben, de legalább ki is hűl.

Pihenni természetesen kell, de a szív és tüdő elmaradhatatlan pihentetése ellenére az izmot aktív állapotunkban is tudjuk pihentetni azzal, hogy addig más izmot dolgoztatunk meg.

A legtöbbeknek ez a szuperszettezés előnye, nem az intenzitás fokozása: nem kell bambuni és téblábolni a teremben, hanem pörgősen le lehet nyomni az edzést. Aki nem szeret edzeni, vagy akinek sok dolga van, így nem fog annyira nyűglődni az edzéssel, mert  nem lesz ideje azon gondolkodni, hogy mit kéne éppen csinálnia edzés helyett.

Van persze hátrány is: a szuperszettben elég nehéz mindkét izomra rendesen koncentrálni. Sokkal nehezebb így valóban odafigyelve, teljes kontroll alatt végezni a gyakorlatot. Szinte biztos, hogy szuperszettben végezve  a két gyakorlat csak nagy rutinnal lesz olyan intenzív, mint külön végezve.

Ez azonban elenyésző probléma a “nincs időm edzeni” és a tébláboló, teremben unatkozó balfék szinthez képest.

Ha unod az edzést, nem szeretsz edzeni vagy nincs időd, nyomd le az edzésed szuperszettben lepörgetve!

 

TÁPKIEG SZUPERSZETT!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!