Erőemelő és testépítő edzés - mi a különbség?

2011-06-01

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nagy súlyok építik a nagy izmokat - ez alaptézis, mégsem egyformán néznek ki a testépítők és az erőemelők. Sőt, nem egyformán edzenek. Hogy lehet ez?

Természetesen erősen benne van a pakliban a táplálkozás. Nyilván az erőemelők nem törődnek vele különösebben, pedig kellene. Van olyan erőemelő, aki baromi izmos és testépítőként is versenyezhetne, ha kicsit diétázna.

Akik erőemelésben képben vannak a táplálkozásról, könnyen tehetnek szert esztétikus külsőre.

Ónozó Szabolcs
nagyon komoly fekvenyomó, mégis híres a fizikumáról is, pedig soha nem volt tesépítő versenyző. Ott van Kupcsik Laci, aki mindkét sportágban eredményes, vagy a horvát Petar Klancir (a képeken), aki erőemelésben, strongmanben és  testépítésben is sikeres. Aztán persze Kathi Béláról se feledkezzünk meg.

Ők azonban a kivételek, nem pedig az általánosság.

A két sportágban a felületes látszat ellenére teljesen mások az eszközök és más a cél is. De először tekintsük át, mi a közös.


Közös pontok a testépítés és az erőemelés között:

- mindkettő sport súlyzós edzésen alapul
- mindkét sportban nehéz súlyokat használnak
- mindkét sportban fontos (lenne) a táplálkozás és jobbára sokat is esznek

 

Valójában már a hasonló pontok is csak felületesen hasonlítanak.

A testépítés célja minél nagyobb izomzat kifejlesztése - tekintsünk el most a diétás periódustól és a szálkásítástól. Az erőemelés célja minél erősebb izomzat kifejlesztése, miközben az izom mérete és kinézete lényegtelen.

Az élsportban vagy bármilyen csúcsteljesítmény közelében a célirányosság alapvető, ha versenyhelyzetről van szó. Nézzük csak meg elvi síkon: ha az erőemelő a kinézetével is törődik, értékes energiát fecsérel el azzal a versenytársával szemben, aki 100%-ban az erőemelésre összpontosít.

Ezt az elvet sokan nem értik. Még a fent felsorolt példák sem úgy működnek, hogy Kathi Béla testépítő versenyez, aztán másnap elmegy erőemelni. Külön ciklusban fel kell készülnie és be kell áldoznia vagy az erejét, vagy a kinézetét az akkori cél érdekében. Ez még a genetikai csodáknál is áll.

 

Túlmenve mindezen azonban van egy sokkal rosszabb hír: ez csak a jéghegy csúcsa. A gyakorlatban is alapvető különbség van a két edzésmódszer között.

Először is: az izom ereje és mérete között csak nagy általánosságban van összefüggés. A két tényezőt teljesen különböző okok miatt alakul ki. Az izomerőt többféle dolog határozza meg: az izom sejten belüli energiafolyamatai, az izomrostok koordinációja, az ingerültátviteli, idegrendszeri felkészültség, beidegződés. Erősnek lenni egy mozdulatban részben idegrendszeri és mozgáskoroodinációs folyamat, részben maga az izom ereje. Ezt nem az izom mérete határozza meg még akkor sem, ha egyértelmű: egy nagy izom nyilván nem gyenge.

Az izom mérete ezzel szemben semmi mástól nem függ, minthogy mennyi izomsejt, mennyi izomrost található az izomban, valamint mekkora az izomsejtek mérete. Míg az előbbi tényezők genetikailag meghatározottak, izomsejtetjeink méretét a testépítő életmóddal befolyásolhatjuk: a súlyzós edzéssel stimuláljuk izmainkat, hogy tápanyagot vegyenek fel. Megfelelő táplálkozással az izomsejtek nagyobbak lesznek, így az egész izom mérete megnő.

 

A két folyamat jól láthatóan teljes mértékben különbözik egymástól: így lehet az, hogy egy sokkal kisebb izomzatú, vékonyabb ember erősebb, mint egy vastagabb. Egyrészt mert célirányosan erre edz (tudja a megfelelő technikát a mozdulathoz és rutinja van benne, valamint az izmai erre a mozgásra vannak "beerősödve"), másrészt mert az izomerő és méret egy szinten felül elválnak egymástól.

Amíg a testépítés színpadi műfaj, a testépítő versenyzőnek minél fejlettebb izomzatot kell mutatnia  színpadon (és most ismét ne beszéljünk a víztelenítés miatti ájulás közeli, tragikusan legyengült állapotról), addig az erőemelőnek az erejéből kell maximálisat mutatni egy erőgyakorlalt végrehajtásával. Ez az erőemelő versenyeken 3 fogásnem van: fekvenyomás, felhúzás és guggolás, de rendeznek csak fekvenyomó versenyeket is.

Alapvető különbség van az edzéstechnikában is.

Az erőemelő célja minél nagyobb súly leküzdése. Amígy egy testépítő azért nyom fekve, hogy a mellizmát minél jobban dolgoztassa, addig az erőemelő (vagy fekvenyomó) célja minél nagyobb súly leküzdése. Ebben látszólag megint nincs különbség, de amíg a testépítő csak a mellizmára koncentrál, csak azt próbálja edzeni és az egyéb segédizmokra szintén célirányosan külön gyakorlatokat végez azok méretbeli növeléséért, addig az erőemelőt nem a mellizom érdekli. Ő a fekvenyomásnál minden izmot igénybe fog venni, hogy az izmok összesített erejével minél nagyobb súlyt leküzdhesen. Nála nem számít, hogy a mellizom dolgozzon a mozdulatban, amíg a testépítő a mellizom növeléséért nyom fekve. Nyilvánvaló, hogy az igénybevehető izmok összesége sokkal komolyabb össz-erőt jelent. Megfelelő technikával így sokkal komolyabb súly leküzdhető - akár anélkül, hogy a mellizom növeléséhez szükséges megfelelő stimuláció létrejönne, annyira csak részterhelés éri.

Természetesen az erőmelők is végeznek edzéseket a segédizmok - karok, vállak, hát - edzésére. De azokat sem méretnövelő céllal teszik, hanem azért, hogy minél erősebbek legyenek és az összesített teljesítmény nagyobb legyen.

 

Nyilván maga a fekvenyomás technikája is különbözik: a bodys fekvenyomás igyekszik a lehető legjobban a mellizmokat terhelni és a segédizmokat kiiktani. A poweres fekvenyomás leengedéskor szinte kiiktatja a melizmokat és részben a hátizmokkal tartja vissza a súlyt, majd a karok, vállak és a mell erejével végzi el a nyomást, a lehető lerövidebb és legenergiatakarékosabb módon. (Ezért is hidalnak a szabályokon belül minél jobban.) A testépítő a lassú negatív szakaszban már terheli a mellizmot - a fekvenyomó hülye lenne már akkor kifárasztani!

Vannak testépítők, akik sokkal kisebb súllyal edzenek akár még a többi testépítőnél is. Ez nem azért van mert gyengék, hanem azért, mert náluk ez dolgoztatja meg a célizmot megfelelően. Nyilván más ismétlésszám-tartományt és más sebességet jelent ez, mint a nagyobb súlyos edzés. A világ elsőszámú szórakoztató szabadpózolója, Vince Taylor például egészen speciális kis súlyos technikát dolgozott ki sérülései miatt - és ne hidd, hogy emiatt nincs tömege, pedig nem használ nagy súlyt. Tóth Dani combjai hatalmasat fejlődtek az utolsó szezonban, pedig most sem használ nagy súlyt, ebben a közelében sincs egyik erőemelőnek sem - de megfelelő technikával edz ahhoz, hogy a combja nagy legyen.

Különbségek a testépítő és erőemelő edzésben:

- az erőemelésben az erő a cél, a testépítésben az izom mérete.

- az erőemelésben nincs célizom, ott csak az adott gyakorlatban nyújtott erő számít, míg a testépítésben egy adott izmot érő stimuláció a cél, hogy az izom nagyobb legyen.

- az erőemelésben igyekszünk minél több izmot bevonva az izmok összesített erejével dolgozni, a testépítésben pont fordítva: igyekszünk kiiktatni a segédizmokat.

Van persze átfedés a két sportban: a sportolók ugyanis használják a másik sport technikáit. Nem ritka, hogy egy felvenyomó alapozáskor bodys módra nyom fekve, hogy kizárólag a mellizmát dolgoztassa (erősítse) meg, majd a versenyhez közeledvén tér át fekvenyomó technikára. Gyakran testépítők is edzenek erőcentrikusan a változatosság kedvéért, vagy mert adottságaik révén működik. (Gyakran pedig azért, mert tudatlanok.)

Az átlag sportolónak azonban nagyon is tisztában kell lennie a két edzésmódszer közötti különbségekkel és eldönteni, melyiket használják, mert a hagyományos nagysúlyos erőcentrikus edzés hamar kudarcba fulladhat, ha az izomtömegnövelés a cél. És jönnek a "nem fejlődik a mellizmom" problémák az olyan edzéstechnikától, amelynél fekvenyomás közben minden dolgozik, csak a mellizom nem.

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!