Erősember versenyszámok

2014-06-02

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az erősember sport izgalmas és látványos, de vajon mi alapján döntik el, hogy milyen versenyszámok legyenek? Egyáltalán milyen versenyszámok vannak?

 

Az erősember versenyszámok egy végtelen halmaz. Szinte minden eszközzel, nehéz tárggyal, ami emberileg megmozdítható, lehet versenyszámot csinálni.

(Ezt sokan ki is használjákÍ: ebből születnek az elmebeteg Guiness-rekordok.)

A versenyszámokat általában úgy válogatják össze, hogy a végén kiderüljön, ki a legerősebb, a legrobbanékonyabb, plusz állóképességben is ki van ott a szeren. Tévhit, hogy az erősemberek csak erősek: valamilyen szinten atletikusság is szükséges és állóképesség. Képtelenség cipelős számokat végigcsinálni ezek nélkül.

Az alábbi listában találhatók azok a jelentősebb versenyzámok, amelyeket napjainkba futnak, amivel legtöbbször találkozhat egy versenyző.

 

Húzószámok

 

Kamionhúzás hámmal


A legnépszerűbb versenyszám, legalábbis egy internetes szavazás szerint - a nézőknek ez a leglátványosabb. Viszont korántsem az erő a sorsdöntő, legfontosabb a testsúly, a láberő és természetesen a technika. A húzás időre történik, megadott táv szerint: a legrövidebb idő nyer. A versenyzőnek nem csak a kamion súlyt kell leküzdeni, hanem meg kell szenvedni a cipő tapadási problémákkal is.

 

Kamionhúzás kötéllel

Egy szintén látványos, bár a szervezők számára nehezebben kivitelezhető versenyszám. Itt a versenyzők egy kötél segítségével (30-50mm), lábaik betámasztása után kell, hogy elhúzzák a kamiont kézzel, időre, minél gyorsabban. Értelemszerűen itt is a legrövidebb idő győz.

 

Kamionhúzás hámmal és kötéllel

Ez egy hámos kamionhúzás, a különbség annyi ,hogy segítségképpen a kötelet a célban rögzítik, így a versenyző egyszerre tud hámmal testből és kötél segítségével húzni. Általában nagyon nehéz kamionok, óriásgépek húzásánál láthatjuk és inkább világversenyeken.

 

Kőgolyópakolás

Mint ahogy a kamionhúzásnál, a kőgolyópakolásnál is többféle változat létezik, attól függően, hogy a szervezők mennyire akarják megszívatni a versenyzőket. Leggyakoribb a kőgolyópakolás állványra, amely egy igazi klasszikus szám. Itt időre kell pakolni több féle nehézségű kőgolyókat, akár változó magasságú állványra.

A másik fajtája a kőgolyó pakolás ismétlésre palánkon át. Ez a versenyszám időre zajlik egy fix súlyú kőgolyóval. A kőgolyók súlya általában 80kgtól kezdődik, de egy komolyabb versenyen felbukkannak 150-180kg-os golyók is. Profi szinten már 250kg-ost is raknak ismétlésre. A kőgolyók szabványméretűek: 50cm az átmérőjük. Hosszú kezek, kis bélrendszer előnyt jelent. Az egész test minden izmát megdolgozza, és nem könnyű rajta fogást találni, a felülete ugyanis sima. Gyakran használnak waxot - amit egy undorító, nyúlós anyag - hogy tapadjon.

 

Nyomószámok

 

Rönknyomás

Egy szintén klasszikus szám, amely már a 80-as évek óta része az erősember versenyeknek. Ebből a versenyszámból is több féle variáció létezik, de a lényeg ugyanaz: a versenyzőnek a földről a feje fölé kell kinyomnia a rönköt, anélkül hogy rátenné a fejére.

A gyakorlat végén a könyököknek teljesen nyújtott állapotban kell lenniük és ugyanúgy mint a súlyemelésben, ki kell állni a rönkkel, egyenes, stabil testtartásban. A rönk átmérője 30 cm, a fogók közti távolság 70 cm, a fogók átmérője 30 mm feletti, az önsúlya változó. Rönköt általában klasszikusan fából, vagy fémből készítenek.


Óriás egykezes

Ez egy túlméretezett edzőtermi egykezes súlyzó, fogója általában 60 mm átmérőjű, alapsúlya legalább 40-50 kg. A versenyzőknek adott idő alatt kell minél többször kinyomniuk a súlyt úgy, hogy vállmagasságig két kézzel, vállmagasságtól pedig már csak egy kézzel nyomhatják tovább. A váll és tricepsz ereje a legfontosabb.

 

Apolló nyomás


Egy speciális rúd, amely hasonlít a súlyemelő rudakhoz, azzal a különbséggel, hogy ennek az átmérője végig 50 mm, így nehezen átfogható. A versenyzőknek a földről kell elemelniük a rudat és ezután fel kell juttatniuk a fejük fölé. A versenyszám nagyon hasonlítható a súlyemelő lökéshez, csak itt nincsenek szabályok. A lényeg csak egy dolog: a rúd a földről eljusson addig a pillanatig, amíg a versenyzőnek teljesen nyújtottak a karjai és a feje fölé emelte a súlyt.

 

 

Vikingnyomás

A versenyzők egy speciális keretben nyomnak, ismétlésre, időlimittel. A nyomássorozat vállmagasságból kezdődik, és az ismétlés akkor fejeződik be, amikor a versenyzőnek mind a két karja nyújtott állapotban van.

 

Dobószámok


Hordódobálás

A versenyzőknek időre kell több hordót (általában söröshordó) átdobniuk egy fix magasságú palánk tetején. Itt is a legjobb idő győz. A robbanékonyság kulcsfontosságú és a megfelelő testmagasság is előnyt jelent.




Magasba dobás

A helyzet ugyan az, mint az előző számnál. A különbség annyi, hogy itt egy fix, tömör súlyt (pl. mérlegsúly), vagy egy üres, esetleg teli söröshordót kell átjuttatni a palánk tetején, egyszer. Aztán folyamatosan emelnek a magasságon, hogy kiessenek a versenyzők. Általában 20kg körüli súlyt használnak.

 

Autós számok


Autótartás keretben

A versenyzőnek egy speciális, autó számára épített keretben kell megemelnie az autót, majd maga előtt vagy maga mellett tartani minél tovább. A leghosszabb idő győz. Gurtni használata általában megengedett.


Felhúzás autóval

Az erőemelésből ismert felhúzáshoz hasonló szám, azzal a különbséggel, hogy itt könnyebb felhúzni az adott súlyt, mivel a keret is enged, így lendületet is vehet a versenyző. Ráadásul a legtöbb esetben is magasabbról húz, mint egy súlyemelőrúddal. Általában ismétlésre megy a versenyszám.


Guggolás autóval

Ez is egy alapszám, a felhúzással megegyező rendszerben.

 

Autóborogatás

Ez egy kissé destruktív versenyszám. Ha van kéznél egy régi Kispolski vagy Trabant, jó megoldás lehet gyakorolni. A lényeg, hogy oldalról fel kell borítani az autót, időre. Általában az autó oldalára hegesztenek fogantyúkat, így könnyebb átborítani és megfogni.


Pakoló/cipelő számok

Mindenféle tárgyak, eszközök eljuttatása, időre, egy bizonyos távolságra, vagy egy állványra. Általában sziklák, zsákok, üllő, hordók, foghatatlan túlméretezett tárgyak a főszereplői a cipelő számoknak. Az ilyen versenyszámok mindig időre mennek.

Koffercipelés

A versenyzőknek megadott távolságra kell elvinniük ezeket az általában 100kg feletti táskákat. Szabvány itt nincs, rengeteg dologból gyártanak koffereket, legyen az I-vas, vagy egy farönk. Erős szorítás szükséges a legjobban.

 

Keretcipelés

 

A koffercipeléshez haosnló szám, de egy egybefüggő keretet kell cipelni időre. A koffernél annyival könnyebb, hogy nem kell külön stabilizálni a két kart, de annyival nehezebb, hogy a keret fizukai méretei miatt sokkal instabilabb.




Lengősúly cipelés

Amerikai nevén Yoke, ami tükörfordításban "járom". Így a nevéből is lehet következtetni, hogy mint egy igavonó állat, a versenyző egy keretet cipel adott távolságra, időre. Ahogy a koffernél, itt is a gyorsaság, a stabilitás és az erős lábak létfontosságúak. Az eszköz sokkal kevésbé stabil, mint amilyennek látszik: a versenyzőnek ki kell egyensúlyoznia a lépteiből fakadó brutális billegést.

Izlandi kereszt

 

Mostanában a a divatos szám az Izlandi Kereszt, amiben egy nagy, kb. 50 centi átmérőjű függgőleges vascsőre a felső negyedében merőlegesen hegesztett 20 centis csőcsonkok alá nyúlva kell rohanni a célig.


Conan-kör

Az Arnold Schwarzenegger filmjében látott eszköz tökéletlen másolata. A versenyzők az ölükben cipelik az általában 300kg körüli súlyt, amely egy középső tengelyen fordul. Cél az, hogy az elemelés pillanatától minél több kört tegyen meg a versenyző, anélkül, hogy letegye a súlyt.

 

Gumiforgatás

 

Itt általában traktorok, bulldózerek, illetve óriás munkagépek gumiabroncsait borogatják. Vannak 500 kg-os gumik is, ahol elengedhetetlen az erő és a robbanékonyság. A borítások időre történnek és adott ismétlésszámot kell teljesíteni.

 Ezek az általános, legismertebb erősember versenyszámok a teljesség igénye nélkül, de bármelyik versenyen előfordulhat speciális versenyszám is, és néha újabbak is bejönnek  a képbe. 

 

Pete-Komáromy Gergő
Taygetos.hu


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!