Erősíti a sportolás az ízületeket, vagy túlterheli?

2015-07-15

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Bármilyen sportról legyen szó, kezdőként gyakran halljuk, hogy addig nem szabad nagy terhelésnek kitenni magunkat, amíg az ízületek meg nem erősödtek. Valóban erősebbé tud válni egy ízület?

Milyen elemek alkotnak egy ízületet?Csontvég, rajta ízületi porc, íztok, szalagok, funkcionálisan a környező izmok inai ( és egyebek, melyek a témával nem függnek össze közvetlenül).

Vegyük sorra őket: a csontvégeket fedik a porcok. Normálisan a csontok nem érnek egymáshoz. Előrehaladott kopásban előfordul, pokoli fájdalommal jár, lehetőség szerint protézist kell beültetni, ha ennyire elkopott a porc. Viszont a porcoknak sem szabad összeérni, ezért van a tokon belül – zárt rendszerben- ízületi folyadék. Ezek ez elemek nem reagálnak közvetlenül a terhelésre. Ha meg is változik a szerkezetük, azt használat közben biztosan nem érzékeljük.

A tok már érdekesebb kérdés, hiszen elsődleges stabilizáló szerepe van, ez fogja össze a csontvégeket, a legkisebb elmozdulást is hajlékonyan követi. Reagál a terhelésre, de ez nem jelentheti azt, hogy jelentősen megvastagszik, hiszen így a hajlékonysága csökkenne és korlátozná az elmozdulást. Az izmoktól eltérően összehúzódni nem tud, úgynevezett passzív stabilizátor, mintha két pálca végeit körbetekernénk egy madzaggal. Váratlan elmozduláshoz hirtelen alkalmazkodni nem tud.

A szalagok elhelyezkedésüknek megfelelően egy-egy irányú feszülés ellenében megtámogatják a tokot, szintén nem tudnak aktívan reagálni (összehúzódni) az erőhatásokra.

Ráadásul izmok nélkül a csontváz elemeire hullana, egy csontrakássá válna.

A mozgásért felelős vázizmokból két csoportot különböztetünk meg. A felszínesen elhelyezkedő, javarészt látható mobilizáló és a jóval mélyebben elhelyezkedő stabilizáló izmokat (pl. rotátorköpeny). A mélyebb fekvésű izmok feladata, hogy ízületi elmozdulások során a csontvégek egymáshoz képest végig megfelelő pozícióban maradjanak, a nagy erőkifejtésre képes felszínes izmok ne alakítsanak ki ficamot, elrántva egymástól a csontvégeket.

A két csoport működése tehát igen eltérő.

Az élet során folyamatosan új mozgásokat tanulunk meg és régebben gyakoroltakat felejtünk el, vagy legalábbis nem abban a minőségben tudjuk kivitelezni, mint amikor rendszeresen gyakoroltuk őket. Új mozgásnak számít például a frissen cserélt székre való leülés, ha megváltozott az ülőfelület magassága. Első néhány alkalommal ha nem figyelünk oda, bizony meglepetés érhet. Ebből azonban aligha lesz sérülés, hiszen ugyanazt a mozgást naponta igen sokszor gyakoroljuk.

Az újonnan kezdett sport azonban nem ilyen. Senki nem gyakorol kitámasztásokat séta közben, sem pedig tenyeres ütést ha nem akar teniszezni. Vadonatúj mozgásokról beszélünk, legyen szó állóképességi spoertól vagy éppen testépítésről.

Az új mozgások helyes kivitelezését meg kell tanulni és be kell gyakorolni. A súlyzók ellenállást adnak, tulajdonképpen a gravitációt növelik. Olyan, mintha átmenetileg egy-egy testrészünk jóval nehezebb lenne. Megváltozik az ízületekre ható összes erő, növekednek a forgatónyomatékok, ráadásul mindez nem állandó hanem a mozdulatok közben más-más irányú.

Mivel a súlyzók csak a gravitációt növelik, semmi akadálya, hogy helyesen mozogjunk velük, csak időt kell hagyni a tanulási folyamatra és figyelni a szabályos edzésre. 

Ha valaki mélyebben belegondol, felmerülhet a kérdés, hogy a „már megerősödött ízület” mindenfajta terhelést elbír? Itt kell megemlítenünk a csontgerendák szerepét.

A csontszerkezet ugyanis attól függően rendeződik át újra és újra, hogy milyen rendszeres terhelésnek van kitéve. A csontok tömege is változik, gondoljunk az űrhajósok csonttömeg-vesztésére a földinél kisebb terhelés hatására.

A szervezet tehát több fronton, folyamatosan alkalmazkodik az őt érő erőhatásokra. A terhelésnek való ellenállás aktív tanulás eredménye, fő elemei pedig ez izmok erejének növekedése, a gyakran ismételt mozgások során szükséges reflexek kialakulása, a tartószerkezetben a csontgerendák megfelelő irányba fordulása.

Összefoglalva tehát nem az ízületek erősödnek meg, hanem a megfelelő izomerők, reflexek és a csontváz alkalmazkodása miatt válunk felkészültebbé bizonyos sportra/munkára, vagyis a komplett rendszer erősödik meg idővel.

Egy-egy új sportba mindig óvatosan és kellő alázattal érdemes belekezdeni, mert az új terhelést meg kell tanulni elviselni.


Váradi Károly (Kares)

gyogyfogas.hu

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!