Farkultusz és testképzavar

2014-04-07

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Soha nem volt még olyan magamutogató a társadalom, mint most. És soha ilyen testképzavarosak nem voltak még az emberek sem.

 
Sport?

Hiába van egyre több lehetőség és információ a birtokukban, egyszerűen nem a tudást választják, hanem az igencsak eltorzult trendeket, a buta ideálokhoz vezető tévutakat.

Így történhetett az is, hogy anno elindult a mell-bicepsz hullám, és megteltek az edzőtermek láb nélküli fazonokkal. Az aránytalan, kvázi torz test kialakítása azóta is rendületlenül divat. Tény, hogy sokan ellenzik ezt, és a komolyabban sportoló férfiak kinézik maguk közül a testképzavaros dilettánsokat, sőt ellenpéldának hozzák fel őket.

Megvan azonban ennek a női változata is, és nők ezrei keresnek rá a „comb-has-popsi edzésterv” kifejezésre a neten, mondván, hogy ők csak oda akarnak edzeni. (És a fogalmatlan közönség számára relevánsnak tűnő oldalak gyártják is nekik a tartalmat. Mert ma már valahogy nem a megfelelő, színvonalas tartalmat keresik fel az emberek, hanem a szolgáltatók akarnak megfelelni mindenkinek: azaz azt írják a hülyéknek, amit olvasni akarnak.)

Idióták mindig is lesznek, voltak is, de ami egészen elképesztő, hogy amíg a féltestű vagy nyüzüge „férfi” (vagy gyík, Csernus doki után szabadon) vonulatnak megvannak az ellenzői, addig a csak fenékre edző nőket valahogy senki nem tartja furcsának. Mi több: egy-egy ilyen önjelölt kultuszcsaj milliós rajongótáborral rendelkezik.

Amikor bejött a divatba a buzique kategória, folyamatos támadások érték a férfi bikini modelleket – nagyon helyesen - többek között azért, mert nincs lábuk - bár ez a legkisebb  probléma az egésszel -, vagy legalábbis elrejtik a bermudanaci alá. (Miközben a frizurát és a jóképűséget pontozzák a bírók. Megjegyzem: érdekes, vagy inkább meleg, amikor egy férfi bíró jóképűséget pontoz egy másik férfin.)

De egy nő gond nélkül terjesztheti úgy a „testépítő” edzést, hogy idióta módon az arányosság elméletének hanyagolásával csak egy testrész hangsúlyozására biztat.

A fenék a nő szexualitásának szimbóluma. És ez már bőven elég ahhoz, hogy sokan simán felhozzák súlyzós edzést folytatók elé követendő példának, amennyiben kerek. Hogy izomtól vagy szilikontól, az mindegy, mert a syntholhoz valahogy már mindenkinek van szeme, de a szilikonfenékhez annál kevesebbeknek. (Nyugodtan körül lehet nézni a szponzorált magyar(!) fitnesz modellek között).

Az internet új sztárocskája, Jen Selter például gyíkok százezreit csavarta az ujjai köré, és fiatal lányok példaképévé vált kerek fenekével. 

De ennyi. Ettől "sztár". Ennyit tud. Ez minden: egy kerek fenék.

Ami persze nagyrészt sima genetikai adottság - és ő igazi "sportoló" és észkombájn módon csakis az erősségével foglalkozik, a gyengéit esze ágában sincs fejleszteni. (Mint amikor a fogyatékosnak megy a bilibe szarás, ezért nem tanítjuk meg beszélni.)

Persze miért tenné, amikor a recskabajnokok érdeklődésének célpontjában és a wannabe-recskabajnok-célpont hülyepicsákéban csak a szexuális felhívó jelleg áll?

Senki nem fedezte még fel azt a mellékes tényt, hogy semmilyen más izomcsoportján nem látszik, hogy köze lenne sporthoz. Ugyanaz történik a leányzó esetében, mint a mell-bicepsz srácoknál. Egy teljes fizikum esetében a számukra jelenleg oly fontos izomcsoportok csupán az egész részei lennének. Ha az enyhén bottestű Jen combja, háta, kar és vállizmai felzárkóznának a fenekéhez, nem lenne olyan –szó szerint- kiugró a látvány. Ellenben most olyan arányos, és éppen csak annyira groteszk mint Quasimodo a púpjával. 

Hiteles, korrekt fizikumú női sportolók ezreiből választhatna az átlag nő magának példaképet, attól függően, hogy mi a célja, mekkora izomzatot szeretne magának kialakítani és milyenek a genetikai adottságai.

Tény, hogy egyszerűbbnek és elérhetőbbnek tűnik egy sportteljesítményt nem, vagy csak alig nyújtó embert követni. (Ezt jól látjuk még mindig dagadt nők fogyókúrás sikertörténetetein, ahogy a rajongóknak nem gyanús, hogy a sztár még mindig jobban hasonlít egy 800 literes bojlerhez, mint az ideális testarányhoz.) Egyszerűbb, mint valaki olyat, akinek egységes, arányos fizikuma és példaértékű életmódja van. Egyszerűbb elhinni, hogy semmit nem kell tenni, a segg-gyakorlat-bohóckodás elég.

Valami elcsúszott a fejekben már rég, és a helyzet egyre romlik.


Ez a kuffer - de a botváll-botkar-botvádli sem - elrontott fotoshop, sőt: ettől "sztár!"

Egyébként nem nagy titok: három dolog.

Egyrészt, ma már nincs érdeme a munkának.

Valamikor még az volt az ideológia, hogy amit tíz körömmel kaparunk össze, az ér valamit, amiben pedig nincs befektetett munka, az nem. Ez mára megfordult: mindent akarunk, de azonnal és a lehető legkönnyebb módszerrel.

Ezt használja ki a fitnesszipar, és ez a második pont, ahol hatalmas gondok vannak. Mert már nem elég súlyokkal, gépekkel edzeni, hanem wellness kell, új trendek, új „sportok”, lehetőleg minél egyszerűbbek, de hangzatosak. Ez tök jól rásegít arra, hogy elfogadottá váljon: igen, eddzünk csak farra, combra, és hasazzunk hányásig, mert a nőkön ez a szexi. És mint már az elején írtam, azon van a hangsúly, hogy mi a szexi, semmi más nem számít, csak hogy szépnek és vonzónak lásson mindenki. (A pszichológus meg unatkozik?)

A legnagyobb szerepe a totális identitászavarban a közösségi médiának van, mert ha gnómtestű Jen Selter és persze tízéves gyermek izomzatával rendelkező gyík megfelelői számára nem lenne elérhető a selfiektől hemzsegő, semmitmondó saját közösségi oldal létrehozása, akkor valószínűleg távol maradnának ettől a sporttól, hiszen nem lenne céljuk vele: nem tudnák mutogatni magukat.

Egy ideális, sőt normális világban nincs platform, ahol önimádó idióták mutogathatják magukat. Egy normális világban az lesz ismert, aki tehetséges és megdolgozik érte.
(Egy normális világban az önmagukat tükörből fotózó debileket kiröhögik!)

 
Dana Linn Bailey

A mi világunkban egy önmagát folyamatos pucsítással befuttató Jen Seltert többre értékelnek, mint egy Womans Physique Ms. Olympia Dana Linn Bailey-t, mert felfoghattalan,  hogy a sportban a sportot kéne nézni.

Egy szóval nem mondom, hogy Dana legyen mindenki példaképe, de egy épelméjű arany középutat ennyi információ birtokában, ennyi lehetőséggel előttünk azért illene találni.

 

Macsek


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!