Fél adag kaja?

2016-07-04

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Agyfaszt kapok attól, amikor a csöves/önkiszolgáló/pláza étteremben megkérdezik, hogy fél adagot kérek-e. Érdemes-e a kaján spórolni?

 

A szerző nem nagydarab ember, mint egy bodybuillding versenyző, de azért nem is hatvan kiló. Lehetne az egómból fakadó sértettség persze, hogy amikor a csöves étteremben kikérem a kajámat, megkérdezik, hogy fél adagot kérek-e. (Nyilván ilyen helyre csak vészhelyzetben megyünk, de ez most részletkérdés.)

Nem ezért leszek rohadt ideges, hanem a kényelmetlenségtől és a felesleges magyarázkodástól, amikor meg kell magyaráznom egy hülyének - mintha én lennék a hülye!-, hogy nem fél adagot kérek, ami feltűnhetne abból az apró tényből, hogy nem felet kértem. Tudomásom szerint egyelőre a civilizációnkban a mennyiségi alapegység az egész. Legalábbis ennek tudom be azt az érzést, hogy rohadtul irritál ez a kérdés. Olyan érzés nem féladagot kérni lassan, mint amikor te vagy a tanyasi prosztó a mekkdonáldban, mert nem vágod fejből a választékot, pedig az elég nagy pozitívum.

De persze a történet jóval tovább mutat ennél, ezért is írok róla.

Kezdjük az üzleti résznél, amihez kevés vagyok, mint kereskedői véna abban az ökörben, aki kevesebb vásárlásra biztatja a vevőjét, de a józan paraszt ész még nekem is azt súgja, nem okos dolog kevesebb vásárlásra biztatni a vevőt.

Minden marketing oktatáson azt tanítják, hogy ha bejön a vevő, próbálj meg minél több dolgot eladni neki, hiszen ebből élsz. Úgy hívják ezt, hogy upsell: megvannak a kommunikációs technikák arra, hogy a vevőd úgy érezze, szüksége van még egyéb termékre is.

Étteremben ez nagyon egyszerű és magátót értetődő: mindig megkérdezik, mit kérsz inni (az üdítőn nagyobb a haszon, mint a kaján), kérsze-e savanyúságot, desszertet, kávét. Ismered ezt a benzinkútról is, manapság már rendesen zaklatnak mindenféle akciós szarral ajánlattal - mondjuk amíg ez egy étteremben természetes, a benzinúton, postán és hasonló helyeken eléggé gusztustalan. 

Azt kell mondjam azonban, megkérdezni a vendéget, hogy kevesebbet akar-e fogyasztani (költeni), azaz fél adag ételt kér-e nem csak udvariatlanság, hanem nettó hülyeség is. 

Miért udvariatlanság?

Számomra nem azért, mert nem feltételezik, hogy marha izmos vagyok és ezért értelemszerűen sokat eszek - hanem azért, mert gyakorlatilag azt kérdezik, hogy fillérbaszó vagyok-e, aki a kaján spórol. És meg kell mondjam, nincs kedvem minden alkalommal megmagyarázni, hogy egész adag kaját kérek. Persze lássuk a lényeget: ezek mindig dzsuva kaját kínáló étkezdék, akik szívességet tesznek azzal, ha elveszik maguktól a kedved.

A hülyeség részét azt hiszem nem kell még egyszer megmagyarázni: rábaszni a vendéget kevesebb pénz költésére nem okos dolog. A benzinkúton se kérdezik meg, akarsz-e kevesebb benzint, a tápkieg boltban sem, hogy akarsz-e kisebb kiszerelést. Csakhogy nem itt van a kutya elásva, ugyanis nem véletlenül alakult ki ez a jelenség.

Az emberek ugyanis a kaján spórolnak. Ez a gáz!

Ne hidd, hogy tudatos szart eszünk, de abból legalább keveset szisztéma van a háttérben. Abban nyilván lenne ráció. Arról van itt szó, hogy

felesleges baromságokra, cigire, piára, okostelefonra nem sajnáljuk a pénzt. Edzőterembérletre meg kajára azonban igen.

A természetben minden élőlény számára a legfontosabb genetikailag meghatározott vezérelv önmagunk fenntartása és a szaporodás. Míg az utóbbiba itt nem mennék bele, mert ennek a társadalmi problémának elemezgetése itt nem feladatom, az előbbit is sikerült a nagy szuper intelligenciánkkal felülírni.

Az embereket nem érdekli a saját táplálkozásuk. Mintha az autó benzin nélkül akarna menni. És csodálkoznak, hogy fizikailag satnyák (ezt csak a nekik nem tetsző kínézetükön keresztül veszik észre) és egyre betegebbek.

Minőségi táplálkozásról meg aztán főleg ne beszéljünk átlagemberek tekintetében. Azt hisszük, hatalmas a fejlődés, mert egyre többen járnak a termekbe, de ez nagyon nagy tévedés. 

Akiket egyáltalán érdekel a táplálkozásuk valós minősége (nem csak az íze) azokat is 99%-ban csakis a külsejük miatt. Bővebb értelmet ebben nem keresnek. 

Pedig a megfelelő táplálkozás, a vitamin és ásványi anyag bevitel az alap. Innen indulunk. Ezután jön a sportolás, aminek az eredménye majd a külsőn meglátszik idővel. A szépség marhára sokadrendű a tested egészségéhez képest, azaz hogy a biológiai/fiziológiai rendszer jól működik. (Különösen, hogy gyakran irreális ideálokat követünk.)

Persze van összefüggés, de ne higgyük, hogy a mai trendi, gyógyszertárat beszedő "szép emberek" az egészség mintái a színpadon és a fotókon mutatott kivízhajtózott testükkel - épp ellenkezőleg.

Ha pedig az egészségügyi problémák előjönnek, nagyon hamar elmúlik a szépség. A 18-20 éves csokin és cigin élő kislányok marha szexik tudnak lenni - mielőtt romos állapotba kerülnek. 

Az átlagos “mindenki szép akar lenni fél adag gagyi kajával módszer” - ahelyett alkalmazva, hogy a választékből a leghasználhatóbbat válasszuk legalább egész zóna adagban, hogy legyen azért valami minimális fehérjebevitel - pontosan mutatja a hozzálást:

a táplálkozás ma az átlagember értékrendjében a legutolsó helyen van.

De azért 100-ból 100 ember alapvetően jól szeretne kinézni és egészséges akar lenni és szerinte ez rendben lesz fél adag zóna kajával. Annyira így van, hogy ez alaphelyzet az étkezdékben, ezt az igény próbálják kiszolgálni. (Más kérdés, hogy könnyen lehet, jó biznisz a 70%-os áron adott fél adag.)

Nem csak a testépítés az illúzók sportja, hanem a hétköznapi élet is, ahol az ökrök a saját táplálékukon spórolnak. 

 

MINŐSÉGI ÉLELMISZER!
BP. IX., XI., XIII. KERÜLET
MÁR ÉRDEN IS!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdet...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!