Felhívás a kedves agyhalott médiának!

2015-01-29

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A doppingellenes harc fontos. Csak ezt nem baromságok szajkózásával kellene csinálni.

 Doppingszer: anabolikus szteroid

 

Ki hinné, hogy a mai napig ott tartunk, hogy a doppingszereket még mindig összekeverik a táplálékkiegészítőkkel? Pedig itt tartunk!

A doppingellenes harc fontos. A dopping-használat komoly károkat tud okozni nem csak az egészségünkben, hanem a társadalmi normákkal való kapcsolatunkban is, sőt meg is tudja változtatni a mai fiatalság számára követendő viselkedésmintát.

 Doppingszer: növekedési hormon

Mit tanít nekünk a doppingolás?
 
Nem sok jót.

Már a doppingolás elve megváltoztatja a sporthoz - ez a kisebb baj -, de a munkához és az élethez való hozzállást. 

- A doppingszerek használata menő. A használó ezáltal egy elit kasztba tartozónak és menőnek érzi magát, hogy illegális készítményt használ. Nyilván ez kivetítődhet az élet más területeire is, hibás értékrendet eredményez.  

- A doppingszer használata megváltoztatja a munkához való hozzállást. Azt sugallja, hogy munka nélkül, könnyen el lehet érni egy célt. Teljes mértékben szembe megy a sport minden alapelvével. 

- A dopping azt tanítja, hogy mindenkinek alanyi jogon jár a siker. Elég bevenni a tablettákat/beadni az injekciókat, és neked jár ugyanaz, amiért más tíz évet dolgozott.  


- A dopping (munka nélküli) gyors eredmény ígér, pontosabban hazudik. A doppingszerektől ugyanis önmagában senki sem lesz sem izmos, se szép.
Aki csak a doppingszerek segítségével ér el valamit, az doppingszerek nélkül nem tudja megtartani azt. Az ilyen ember dopping nélkül semmit sem ér, semmit nem tud felmutatni. 

- A dopping arra tanítja a fiatalokat, hogy mindenkinek "szépnek" kell lenni, és a szépségért érdemes feláldozni az egészséget. Kitermelődött egy generáció, akit csak a külseje és a magamutogatás érdekel. Akik bármi áron meg akarnak felelni egyfajta ideálnak - és ez bizony a pucsító lotyó és a feszengő cicafiú szint, nem egy sportolóé. 

A doppinggal nem az egészségkárosodás a probléma, hanem a mentális hatás: mindazon értékeket teszi tönkre, amelyekben valaha hittünk.
 
 


 Doppingszer: anabolikus szteroid

Más kérdés, hogy a társadalom minden ellenkezés és ellenkampány ellenére vígan asszisztál ehhez: ki tanította meg azt, hogy a problémára megoldás, ha tablettákat szedsz?

Nem hiszem, hogy a doppingszer-gyártók; sokkal inkább a tévéreklámok. Fáj a fejed, vedd be ezt, fáj a derekad, vedd be azt, nem jó az emésztésed, vedd be amazt. Nem a tévében látjuk mindezt?

Az orvos nem azonnal gyógyszert ír fel mindenre?

Nem fogadta el a felnőtt társadalom véletlenül a közösségi oldalakon megjelent magamutogatást teljesen normálisnak?
Nem szelfiznek ugyanúgy az elvileg értelmes felnőttek, mint bármelyik 12 éves hülyegyerek? 

A felnőttek talán nem művelik ugyanazt a magamutogató önimádatot a harácsolásuk reklámozásával, a mindenki számára közzétett nyaralási képeikkel, a menő autójukkal?

Nem véletlenül ez az az ország, ahol az autód, a telefonod és a márkás cuccaid alapján ítélnek meg? 

Nem nézi az egész ország a valóságsókban fetrengő, semmittevő senkiháziakat? Nincsenek tele a szenny bulvárlapok köztörvényes trógerek kutyát nem érdeklő életének szánalmas mozzanataival?

Miért gondoljuk akkor azt, hogy a mai fiatal, aki csak ezt a nyálverő, magamutogató attitűdöt látja mindenhol, nem fogja követni ezt a viselkedésmintát a maga köreiben és a maga céljaiban?

Miért hisszük, hogy ha a mai fiatal csakis azt látja, hogy beképzelt, önimádó semmittevők tudnak csak valamire jutni - azt is nulla munkával, csalással, hazugsággal de azért gyorsan -  akkor nem ezt akarják követni?

Pontosan erről szól a doppingkérdés. Ezt látják maguk körül: nulla munkával, minél hamarabb érjük el az "álmot", hogy magamutogató, feszengő-pucsító majmok lehessünk a közösségi trágyadombon. Ettől ördögi kör, ezért szedik be gondokodás nélkül a doppingszereket.
Ezt látják: akarsz valamit, vedd meg pénzen, oldd meg könnyen, gyorsan.

Ha lenne valaki, ha a média tudna felmutatni valós példaképeket, talán nem így lenne. De a média teljes gázzal segíti a mentális korcsosulás folyamatát, miközben képmutatóan olyan dolgok ellen emel szót, amiről fogalma sincs.
 
 Doppingszer: anabolikus szteroid

A doppingolás ellen nem lehet úgy küzdeni, hogy nem értjük, miért történik. Nem lehet ellene úgy küzdeni, hogy
a kisebbségi érzésünk motivál: utáljuk a jó fizikumú embereket azért, mert mi szarul nézünk ki. Tehát nem is küzdeni akarunk, csak a kisebbségi érzésünket kompenzálni.
 
Úgy meg főleg nem lehet a dopping ellen küzdeni, hogy azt se tudjuk, mi az dopping.
 
Mert a hülye újságírónak/tévésnek természetesen fogalma sincs, és a fáradtságot sem veszi arra, hogy minimálisan tájékozódjon.
 
Az ezredik példát láttam arra, hogy doppingszerekről beszélnek, és táplálékkiegészítőket mutogatnak illusztrációként. És ez addig így is fog menni, amíg a táplálékkiegészítő-gyártó cégek meg nem találják a töküket, és nem indítanak egy-két pert.

Fel kéne már fogni az idióta médiának: a táplálékkiegészítő-ipar egyfajta élelmiszeripar. Élelmiszer-koncentrátumokat állít elő, hogy megkönnyítse a sportolóknak és a hétköznapi embereknek a tápanyagok bevitelét, különösen az olyanokét, amelyek nem elérhetők a az élelmiszerboltok kínálatában. 
 
TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ = KAJA

Általában koncetrált formában tartalmaznak fehérjét, szénhidrátot, vitaminokat, speciális aminosavakat és természetes alapú egyéb készítményeket. Nem növelnek izmokat a semmiből, nem tüntetik el a zsírt, csak tápanyagokkal járulnak hozzá a fejlődéshez. 


 Táplálékkiegészítők: tessék mondani, melyik hasonlít a fentiekre? Talán az óra? 

A táplálékkiegészítő-gyártókat és forgalmazókat folymatosan ellenőrzik a hatóságok és Európai Uniós előírásokat kell betartaniuk. Olyan baromságokkal zaklatják őket, hogy ha az EU-ban kitalálják, hogy egy termékben nem lehet mondjuk X mg-nál több Y vitamin (ami ugye rendkívül veszélyes anyag*) akkor az Európai Uniós RASFF riasztási rendszeren keresztül azonnal riasztás érkezik, és a gyártóknak meg kell változtatniuk az összetételt. Ezt pedig az ANTSZ ellenőrzni a boltokban.
 
* A Vitamin szó jelentése: élethez szükséges anyag. A vitaminok ún. mikrotápanyagok, mert relatív kis mennyiség (milli is mikrorgramm szint) szükséges belőlük, azonban kevés kivétellel szervezetünk nem tudja őket előállítani (főleg nem a szükséges mennyiségben), ezért a makrotápanyagokhoz hasonlóan kívülről kell bevinnünk őket.


 Táplálékkiegészítő: profi multivitamin

A táplálékkiegészítők - a gyengébbek kedvéért - boltban kapható, ellenőrzött készítmények, a címkén előírás szerint feltüntetett adatokkal, hivatalos gyártóval és forgalmazóval.
 
A doppingszerek illegális készítmények, amelyek terjesztését, eladását, behozatalát, átadását a törvény bünteti.

A táplálékkiegészítők kiszerelése az élelmiszerekhez hasonló dobozos kiszerelés. Felhasználásukban, jellegükben és összetételükben nagyon hasonlítanak például a babatápszerekre - azokat mégsem keveri össze a doppingszerekkel a média. 
 
Babatápszer (taurinnal) - adjunk minden babának! A tömegnövelő (taurinnal): "úristem, doppingszer!"

A doppingszerek NEM hasonlítanak a táplálékkiegészítőkre és semmiféle élemiszerre. A doppingszereknek nincs dizájnolt csomagolása, nincs használati utasítása, nincs rajtuk hivatalos, magyar előírásoknak megfelelő címke, és legfőképpen nem kaphatók semmféle boltban. Csakis kéz alatt, a feketepiacon lehet megvenni ezeket.

A doppingszerek gyógyszerészeti késztmények, és annak is néznek ki
: tabletták vagy ampullás kiszerelésűek. A dopping tabletták nem hasoníltanak a táplálékkiegészítő tablettákra vagy kapszulákra, inkább a hagyományos leveles gyógyszerekre. Mint minden gyógyszer, általában kicsi, préselt, szagtalan tablettákról beszélünk.

Az injekciós doppingszerek nyilván ampullás kiszerelésűek, amelynek át kell szúrni a tetejét vagy le kell törni a nyakát. Semmiféle táplálékkiegészítő nincs ilyen kiszerelésben, ugyanis a táplálékkiegészítőt SOHA nem kell injekcióban beadni: táplálék-kiegészítő, benne van a nevében. 
Táplálékkiegészítő: alap tejsavó fehérje

Hogy ezt a két dolgot hogyan tudja konzekvensen összekeverni a média, azt el nem tudjuk képzelni. 
 
Csak azért, mert valamit sport céllal gyártanak már doppingszer? Ha a gyerek edzőterembe jár, csakis doppingszert használhat?  

Nincs por alakú doppingszer, amit turmixolni kell vízzel, és ízletes italként elfogyasztani!


A "gyúróporok" elszánt ellenzőinek nem ártana tudnia, hogy egyrészt a táplálék kiegészítő koncentrátum fehérje vagy tömegnövelő készítményeket maximum az agyhalottak hívják gyúrópornak: nincs olyan por, "amivel gyúrni lehet."
 
 


Táplálékkiegészítő: tejsavó fehérje

Olyan készítmények léteznek por formában, amelyek vízzel leturmoxolva a gyors táplálékbevitelt teszik lehetővé. 

Amíg az alap dolgokkal nem vagyunk tisztában, mit várunk a fiataloktól?
 
A sajtó a dilettantizmusával és nemtörődömségével a lehető legnagyobb károkat okozza: teljesen összezavarja a hozzá nem értőket. Azokat is, akik jó úton járnának. Összezavarja a szülőket, akik otthon táplálékkiegészítős dobozt látván azt hiszik, a gyerekük doppingszereket szed, mert ezt a baromságot látnják a tévében. A legextrémebb eset, amivel találkoztunk, amikor az okos szülő úgy elverte a gyerekét egy doboz protein miatt, hogy kórházba került. Miközben a meggyanúsított gyerek pont az ellenkező, a jó utat, a sportolást, az egészéges táplálkozást választja valójában!
 
Ha a felnőttek, a média ennyire hülye hozzá - és ebből a hozzáállásból gyaníthatóan sok minden máshoz -, mitől lenne egy fiatal okos?Táplálékkiegészítő: aminosav - koffein- kreatin kombináció
 
Ha azt látja, hogy semminek nem nézünk utána, csak ész nélkül dobálózunk hülyeségekkel, honnan tudná, hogy mi a helyes döntés, miközben rajta van a közösségi nyomás, a megfelelési kényszer? Honnan tudná, hogy nem szabad doppingolnia, miközben mindenki más büszkén használja a totálisan ellenőrizetlen, ki tudja, hol kutyult, hamisított készítményeket? (Eredeti gyógyszerek ugyanis ezer éve nincsenek forgalomban, de ez egy másik kérdéskör.) 

A dopping elleni küzdelemnek a módja ott kezdődik, hogy olyanok beszélnek róla, akik legalább tudják, mi az.

Nem azzal kéne indulni, hogy lenézzük a sportolást, hanem hogy helyes irányba tereljük a fiatalok ambícióit!
 
 
Hogy felvilágosítjuk őket erról, hogy azok doppingolnak a közösségben való megfelelésért, akiknek büdös a meló. Mert hobbistaként, strandra és önmagad tükörben való fényképezéséhez doppingolni pontosan ezt jelenti: büdös a meló. 
 
Meg kellene tanítanunk őket arra, hogy
 
az életben minden eredmény attól értékes, amit megteszünk érte: az érték az, amiért megdolgoztunk.  
 
És ki törődik ezzel ma a mainstream médiában? Senki!  
 
 
  
 
  
 DB
 

ELŐZD MEG AZ ÍZÜLETI KOPÁST, A SÉRÜLÉSEKET PROFI BEMELEGÍTŐ KRÉMMEL!

"TÖBB HÓNAPRA ELÉG" KISZERELÉS!
 
 
 
 
 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A harminc nap éjszaka második része sötét napokat ígér - meglehet sötét volt annak a fejében aki írta, de a te napjaid is sötétek lesznek, h...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!