Felhívás a kedves agyhalott médiának!

2015-01-29

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A doppingellenes harc fontos. Csak ezt nem baromságok szajkózásával kellene csinálni.

 Doppingszer: anabolikus szteroid

 

Ki hinné, hogy a mai napig ott tartunk, hogy a doppingszereket még mindig összekeverik a táplálékkiegészítőkkel? Pedig itt tartunk!

A doppingellenes harc fontos. A dopping-használat komoly károkat tud okozni nem csak az egészségünkben, hanem a társadalmi normákkal való kapcsolatunkban is, sőt meg is tudja változtatni a mai fiatalság számára követendő viselkedésmintát.

 Doppingszer: növekedési hormon

Mit tanít nekünk a doppingolás?
 
Nem sok jót.

Már a doppingolás elve megváltoztatja a sporthoz - ez a kisebb baj -, de a munkához és az élethez való hozzállást. 

- A doppingszerek használata menő. A használó ezáltal egy elit kasztba tartozónak és menőnek érzi magát, hogy illegális készítményt használ. Nyilván ez kivetítődhet az élet más területeire is, hibás értékrendet eredményez.  

- A doppingszer használata megváltoztatja a munkához való hozzállást. Azt sugallja, hogy munka nélkül, könnyen el lehet érni egy célt. Teljes mértékben szembe megy a sport minden alapelvével. 

- A dopping azt tanítja, hogy mindenkinek alanyi jogon jár a siker. Elég bevenni a tablettákat/beadni az injekciókat, és neked jár ugyanaz, amiért más tíz évet dolgozott.  


- A dopping (munka nélküli) gyors eredmény ígér, pontosabban hazudik. A doppingszerektől ugyanis önmagában senki sem lesz sem izmos, se szép.
Aki csak a doppingszerek segítségével ér el valamit, az doppingszerek nélkül nem tudja megtartani azt. Az ilyen ember dopping nélkül semmit sem ér, semmit nem tud felmutatni. 

- A dopping arra tanítja a fiatalokat, hogy mindenkinek "szépnek" kell lenni, és a szépségért érdemes feláldozni az egészséget. Kitermelődött egy generáció, akit csak a külseje és a magamutogatás érdekel. Akik bármi áron meg akarnak felelni egyfajta ideálnak - és ez bizony a pucsító lotyó és a feszengő cicafiú szint, nem egy sportolóé. 

A doppinggal nem az egészségkárosodás a probléma, hanem a mentális hatás: mindazon értékeket teszi tönkre, amelyekben valaha hittünk.
 
 


 Doppingszer: anabolikus szteroid

Más kérdés, hogy a társadalom minden ellenkezés és ellenkampány ellenére vígan asszisztál ehhez: ki tanította meg azt, hogy a problémára megoldás, ha tablettákat szedsz?

Nem hiszem, hogy a doppingszer-gyártók; sokkal inkább a tévéreklámok. Fáj a fejed, vedd be ezt, fáj a derekad, vedd be azt, nem jó az emésztésed, vedd be amazt. Nem a tévében látjuk mindezt?

Az orvos nem azonnal gyógyszert ír fel mindenre?

Nem fogadta el a felnőtt társadalom véletlenül a közösségi oldalakon megjelent magamutogatást teljesen normálisnak?
Nem szelfiznek ugyanúgy az elvileg értelmes felnőttek, mint bármelyik 12 éves hülyegyerek? 

A felnőttek talán nem művelik ugyanazt a magamutogató önimádatot a harácsolásuk reklámozásával, a mindenki számára közzétett nyaralási képeikkel, a menő autójukkal?

Nem véletlenül ez az az ország, ahol az autód, a telefonod és a márkás cuccaid alapján ítélnek meg? 

Nem nézi az egész ország a valóságsókban fetrengő, semmittevő senkiháziakat? Nincsenek tele a szenny bulvárlapok köztörvényes trógerek kutyát nem érdeklő életének szánalmas mozzanataival?

Miért gondoljuk akkor azt, hogy a mai fiatal, aki csak ezt a nyálverő, magamutogató attitűdöt látja mindenhol, nem fogja követni ezt a viselkedésmintát a maga köreiben és a maga céljaiban?

Miért hisszük, hogy ha a mai fiatal csakis azt látja, hogy beképzelt, önimádó semmittevők tudnak csak valamire jutni - azt is nulla munkával, csalással, hazugsággal de azért gyorsan -  akkor nem ezt akarják követni?

Pontosan erről szól a doppingkérdés. Ezt látják maguk körül: nulla munkával, minél hamarabb érjük el az "álmot", hogy magamutogató, feszengő-pucsító majmok lehessünk a közösségi trágyadombon. Ettől ördögi kör, ezért szedik be gondokodás nélkül a doppingszereket.
Ezt látják: akarsz valamit, vedd meg pénzen, oldd meg könnyen, gyorsan.

Ha lenne valaki, ha a média tudna felmutatni valós példaképeket, talán nem így lenne. De a média teljes gázzal segíti a mentális korcsosulás folyamatát, miközben képmutatóan olyan dolgok ellen emel szót, amiről fogalma sincs.
 
 Doppingszer: anabolikus szteroid

A doppingolás ellen nem lehet úgy küzdeni, hogy nem értjük, miért történik. Nem lehet ellene úgy küzdeni, hogy
a kisebbségi érzésünk motivál: utáljuk a jó fizikumú embereket azért, mert mi szarul nézünk ki. Tehát nem is küzdeni akarunk, csak a kisebbségi érzésünket kompenzálni.
 
Úgy meg főleg nem lehet a dopping ellen küzdeni, hogy azt se tudjuk, mi az dopping.
 
Mert a hülye újságírónak/tévésnek természetesen fogalma sincs, és a fáradtságot sem veszi arra, hogy minimálisan tájékozódjon.
 
Az ezredik példát láttam arra, hogy doppingszerekről beszélnek, és táplálékkiegészítőket mutogatnak illusztrációként. És ez addig így is fog menni, amíg a táplálékkiegészítő-gyártó cégek meg nem találják a töküket, és nem indítanak egy-két pert.

Fel kéne már fogni az idióta médiának: a táplálékkiegészítő-ipar egyfajta élelmiszeripar. Élelmiszer-koncentrátumokat állít elő, hogy megkönnyítse a sportolóknak és a hétköznapi embereknek a tápanyagok bevitelét, különösen az olyanokét, amelyek nem elérhetők a az élelmiszerboltok kínálatában. 
 
TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐ = KAJA

Általában koncetrált formában tartalmaznak fehérjét, szénhidrátot, vitaminokat, speciális aminosavakat és természetes alapú egyéb készítményeket. Nem növelnek izmokat a semmiből, nem tüntetik el a zsírt, csak tápanyagokkal járulnak hozzá a fejlődéshez. 


 Táplálékkiegészítők: tessék mondani, melyik hasonlít a fentiekre? Talán az óra? 

A táplálékkiegészítő-gyártókat és forgalmazókat folymatosan ellenőrzik a hatóságok és Európai Uniós előírásokat kell betartaniuk. Olyan baromságokkal zaklatják őket, hogy ha az EU-ban kitalálják, hogy egy termékben nem lehet mondjuk X mg-nál több Y vitamin (ami ugye rendkívül veszélyes anyag*) akkor az Európai Uniós RASFF riasztási rendszeren keresztül azonnal riasztás érkezik, és a gyártóknak meg kell változtatniuk az összetételt. Ezt pedig az ANTSZ ellenőrzni a boltokban.
 
* A Vitamin szó jelentése: élethez szükséges anyag. A vitaminok ún. mikrotápanyagok, mert relatív kis mennyiség (milli is mikrorgramm szint) szükséges belőlük, azonban kevés kivétellel szervezetünk nem tudja őket előállítani (főleg nem a szükséges mennyiségben), ezért a makrotápanyagokhoz hasonlóan kívülről kell bevinnünk őket.


 Táplálékkiegészítő: profi multivitamin

A táplálékkiegészítők - a gyengébbek kedvéért - boltban kapható, ellenőrzött készítmények, a címkén előírás szerint feltüntetett adatokkal, hivatalos gyártóval és forgalmazóval.
 
A doppingszerek illegális készítmények, amelyek terjesztését, eladását, behozatalát, átadását a törvény bünteti.

A táplálékkiegészítők kiszerelése az élelmiszerekhez hasonló dobozos kiszerelés. Felhasználásukban, jellegükben és összetételükben nagyon hasonlítanak például a babatápszerekre - azokat mégsem keveri össze a doppingszerekkel a média. 
 
Babatápszer (taurinnal) - adjunk minden babának! A tömegnövelő (taurinnal): "úristem, doppingszer!"

A doppingszerek NEM hasonlítanak a táplálékkiegészítőkre és semmiféle élemiszerre. A doppingszereknek nincs dizájnolt csomagolása, nincs használati utasítása, nincs rajtuk hivatalos, magyar előírásoknak megfelelő címke, és legfőképpen nem kaphatók semmféle boltban. Csakis kéz alatt, a feketepiacon lehet megvenni ezeket.

A doppingszerek gyógyszerészeti késztmények, és annak is néznek ki
: tabletták vagy ampullás kiszerelésűek. A dopping tabletták nem hasoníltanak a táplálékkiegészítő tablettákra vagy kapszulákra, inkább a hagyományos leveles gyógyszerekre. Mint minden gyógyszer, általában kicsi, préselt, szagtalan tablettákról beszélünk.

Az injekciós doppingszerek nyilván ampullás kiszerelésűek, amelynek át kell szúrni a tetejét vagy le kell törni a nyakát. Semmiféle táplálékkiegészítő nincs ilyen kiszerelésben, ugyanis a táplálékkiegészítőt SOHA nem kell injekcióban beadni: táplálék-kiegészítő, benne van a nevében. 
Táplálékkiegészítő: alap tejsavó fehérje

Hogy ezt a két dolgot hogyan tudja konzekvensen összekeverni a média, azt el nem tudjuk képzelni. 
 
Csak azért, mert valamit sport céllal gyártanak már doppingszer? Ha a gyerek edzőterembe jár, csakis doppingszert használhat?  

Nincs por alakú doppingszer, amit turmixolni kell vízzel, és ízletes italként elfogyasztani!


A "gyúróporok" elszánt ellenzőinek nem ártana tudnia, hogy egyrészt a táplálék kiegészítő koncentrátum fehérje vagy tömegnövelő készítményeket maximum az agyhalottak hívják gyúrópornak: nincs olyan por, "amivel gyúrni lehet."
 
 


Táplálékkiegészítő: tejsavó fehérje

Olyan készítmények léteznek por formában, amelyek vízzel leturmoxolva a gyors táplálékbevitelt teszik lehetővé. 

Amíg az alap dolgokkal nem vagyunk tisztában, mit várunk a fiataloktól?
 
A sajtó a dilettantizmusával és nemtörődömségével a lehető legnagyobb károkat okozza: teljesen összezavarja a hozzá nem értőket. Azokat is, akik jó úton járnának. Összezavarja a szülőket, akik otthon táplálékkiegészítős dobozt látván azt hiszik, a gyerekük doppingszereket szed, mert ezt a baromságot látnják a tévében. A legextrémebb eset, amivel találkoztunk, amikor az okos szülő úgy elverte a gyerekét egy doboz protein miatt, hogy kórházba került. Miközben a meggyanúsított gyerek pont az ellenkező, a jó utat, a sportolást, az egészéges táplálkozást választja valójában!
 
Ha a felnőttek, a média ennyire hülye hozzá - és ebből a hozzáállásból gyaníthatóan sok minden máshoz -, mitől lenne egy fiatal okos?Táplálékkiegészítő: aminosav - koffein- kreatin kombináció
 
Ha azt látja, hogy semminek nem nézünk utána, csak ész nélkül dobálózunk hülyeségekkel, honnan tudná, hogy mi a helyes döntés, miközben rajta van a közösségi nyomás, a megfelelési kényszer? Honnan tudná, hogy nem szabad doppingolnia, miközben mindenki más büszkén használja a totálisan ellenőrizetlen, ki tudja, hol kutyult, hamisított készítményeket? (Eredeti gyógyszerek ugyanis ezer éve nincsenek forgalomban, de ez egy másik kérdéskör.) 

A dopping elleni küzdelemnek a módja ott kezdődik, hogy olyanok beszélnek róla, akik legalább tudják, mi az.

Nem azzal kéne indulni, hogy lenézzük a sportolást, hanem hogy helyes irányba tereljük a fiatalok ambícióit!
 
 
Hogy felvilágosítjuk őket erról, hogy azok doppingolnak a közösségben való megfelelésért, akiknek büdös a meló. Mert hobbistaként, strandra és önmagad tükörben való fényképezéséhez doppingolni pontosan ezt jelenti: büdös a meló. 
 
Meg kellene tanítanunk őket arra, hogy
 
az életben minden eredmény attól értékes, amit megteszünk érte: az érték az, amiért megdolgoztunk.  
 
És ki törődik ezzel ma a mainstream médiában? Senki!  
 
 
  
 
  
 DB
 

ELŐZD MEG AZ ÍZÜLETI KOPÁST, A SÉRÜLÉSEKET PROFI BEMELEGÍTŐ KRÉMMEL!

"TÖBB HÓNAPRA ELÉG" KISZERELÉS!
 
 
 
 
 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!