Felvágottak a testépítésben?

2017-01-11

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Hogyan juthatsz a legegyszerűbben húshoz? Felvágottat veszel a közértben! Legalábbis rossz esetben azt hiszed. Pedig megvan a felvágottak helye, csak nem az étrendedben.

Sült csirkemell

Jobb esetben tudjuk, hogy mind tömegnövelés, mind diéta időszakában magas fehérjebevitelre van szükségünk. Ezt legfőképpen sovány húsokból és halakból oldjuk meg, valamint részben táplálékkiegészítőkkel.

Csakhogy itt közbeszólhat két tényező: sokan nem egészen értik, mi az a hús. 

Másrészt nem szeretnek a gyerekkorban megszokott "finom", könnyen hozzáférhető, főzés/sütés nélkül fogyasztható nyamiról lemondani, ezért azt hiszik, sonkával és egyéb felvágottakkal lehet helyettesíteni.

Hiszen a pulykasonka pulykából van, nem? Persze: az aranygaluska meg aranyból!

Tekintsünk el a vérhülyéktől, akik a virsli-parizer vonalon gondolkodnak.

Számtalan virslivel diétázó zsenit láttam már, aki azt hitte, hogy az hús.

Nem kell nagy észnek lenni ahhoz, hogy tudjuk: ez a fajta felvágott nem éppen a minőségi tápértékéről híres.

Ehhez az információhóz bőven elég a hétköznapi folklór, amely általában hülyeséget terjeszt, de mivel azt mindenki elhiszi és követi, épp ezért legalább innen illene tudni azt az apróságot, hogy a felvágott nem a táplálkozás csúcsa. Főleg, hogy ez esetben a közbeszéd véletlenül helytálló.

Jobbfajta tonhalfilé: ilyet vegyél, ha tudsz!

A sonka azonban megtévesztő lehet: ránézésre mintha húsból lenne, és azok, akik eljutottak a civilizáltság annyira magas fokára, hogy el is olvassák a csomagolást, bizonyítottnak látják, hogy tényleg.

Valóban így van - majdnem. Épp csak annyira nincs köze a húshoz, hogy pont nem jó.

Ezen húsipari készítmények alapanyaga könnyen lehet színhús, és nem darálnak bele annyi mindent, mint egy párizsiba vagy egyéb kevert jellegű felvágottba. A friss húshoz azonban az ipari feldolgozás közben nem sok köze marad: különböző pácolási, hőkezelési és egyéb eljárásokon megy keresztül annak érdekében, hogy megfelelő ízű, színű és állagú legyen, miközben a mérete, tömege profitábilis méretre növekedjen víz hozzáadásával.

Így a feljegyzett fehérjetartalom elvileg valós: csakhogy ez egy rossz minőségű, agyonfeldolgozott forrásból van, amely nemcsak tele van van sóval, hanem a friss húshoz is annyi köze van, mint az élő embernek egy múmiához.

Nyilván ez a táplálék minőségét tekintve jelentős tényező, de vegyük a gyakorlati oldalát is: az árát.

Itt szintén nem mennék a hülyék szinjére, akik három szelet sonkával megoldnák a fehérjebevitelt. Nagyon jól tudjuk, mennyi a fehérjeigényünk, és annak mekkora részét szeretnénk húsból fedezni - ennek azért a többsége hús/hal csoport kell, hogy legyen.

Ez a felvágott

Nem nehéz kiszámolni, hogy ha valakinek fél kiló hús kell naponta, azt okosabb 1300 ft/kiló áron, friss csirkéből fedezni, mint 300 Ft/ 10 deka döglött sonkából, ami lazán két és félszer annyiba kerül, és még szar is. (Halkan megsúgom: létezik minőségi sonka is, ami tényleg húsból van, 10 ezer/kiló magasságában.) Persze kényelmesebb a rögtön fogyasztható felvágottat eszegetni és ábrándozni, hogy ez elég. De ennyiből edzeni sem kell, elég edzővideót nézegetni, fotelből.

Szték it ízi!

Mire jó hát a felvágott?

Tápérték szempontjából semmire.

A felvágottakra nem lehet fehéjebevitelt alapozni:
beleszámolni sem érdemes.

 

Amire használható: ízesítésnek, feldobni vele a kaját. Ez a maximum. Például sovány túróba lehet darabokat dobálni, teljes kiőrlésű kenyérhez szendvicsnek stb. Feltéve, ha van abban az étkezésben rendes fehérjeforrás. 

A felvágottak minősége és tápértéke azon a szinten van, hogy a kutyádat sem érdemes etetni vele, ha nem szeretnéd, hogy kínok között haljon meg viszonylag fiatalon.

A felvágottak legjobb helye a kukában van. Nem arról van szó, hogy sosem szabad enni, de ne legyen belőle rendszer - ami ugye elég durva ahhoz képest, hogy az ország nagy része ezen él. 

 

 

A rendes fehérjeforrások:
marhahús, csirkemell, pulykamell, hal, tojásfehérje.

És utolsó sorban sovány túró vagy sajt. Nem árt ezt megjegyezni.

Az egyik legundorítóbb átverés elsősorban a hülyenőket célozza meg, ezek a vékonyra szeletelt fitnessz sonkák. Biztos ha a  sonka vékony, te is vékony leszel!

Ipari hulladék fogyasztása nem vezet jóra. Bármilyen szépen is van becsomagolva.  

Nem megérteni azt sem, hogy ha a felvágott formátum valamiért neked tetszik, készíthetsz magadnak valódi húsból. Erre még a jövőben visszatérünk. 

 

 

EDZÉS ELŐTT EGY ÓRÁVAL MELEGÍTS BE!

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!