Fitneszcsaj edzésvideók!

2017-05-24

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Manapság már nem nagyon lehet elképzelni úgy edzőtermet, hogy a falon 2-5 méterenként ne feszülne egy hatalmas LED/LCD képernyő, amin folyton-folyvást futnak a motivációs videók.

 

 

 Guggolni csak szexin pucsítva lehet
 

 

Nincs is ezzel baj, haladni kell a korral: természetes, hogy a súlyzós edzés, alakformálás népszerűsödésével sok minden megváltozott.

Már onnan kiindulva, hogy a pincehelyiségekből a termek felköltöztek a felszínre. A dohos, félhomályos, izzadságszagú, de barátságos közeg átváltozott high-tech, csillivilli, kicsit talán ridegebb környezetté. 

Nyilvánvaló, hogy a falakat sem boríthatják már a régmúlt megsárgult poszterei, amiket azelőtt évtizedekig ámulattal bámultunk, mert azokból nyertünk motivációt. Ma már méteres képernyők díszítik a falakat, meg lógnak le a fejünk fölé. 

Az eszközök, berendezések, tárcsák is formásodtak, kaptak szép gumiborítást, krómfényezést, illetve már nem nagyon vannak egyszerű, rozsdás, de jól működő gépek. Eltűntek a szögletes zártszelvények: a helyükre gömbölyű, lekerekített, többnyire ezüstösen, vagy néhol arany színben pompázó edzőmasinák kerültek, bonyolult megoldásokkal, 20 felé mozgó alkatrészekkel. 

Nem vagyok ezek ellen, utóbbiakat is nagyon szeretem. Bár vannak küllemre csinos, de valójában szinte használhatatlan edzőgépek, a többségük jól működik, könnyű használni őket, emiatt hülyebiztosnak is lehetne nevezni ezeket. 

A régebbi stílussal sem volt semmi baj: kicsit jobban oda kellett figyelni, hova ülsz, hogy mozogsz, mit csinálsz. De ezt könnyen meg lehetett tanulni, a múltban sem volt ezzel gond, azokon a gépeken is jókat lehetett edzeni. Ahogy a mai gépek is jól működnek, jól le lehet vele terhelni az izomrostokat.

Maga az edzés (pl. a Weider elvek) viszont nem változtak! 

Aki ma izmos akar lenni, jó alakot szeretne magának, annak terhelni kell az izmait 6-12-es (esetenként 20-as) ismétlés számokkal. 

Súlyzózni kell, gépeket használni és idővel meglesz az eredmény! 

Érdekes módon ha férfi példaképeket látni ezen a videón, akkor ez rendben is van, ők szépen fekve nyomnak, bicepszeznek, guggolnak, lábtolóznak, a gépek külsejét leszámítva ugyanúgy edzenek, mint 10-20-30 évvel ezelőtt. 

Kerek, szálkás izmaik vannak, olyanok, akik miatt a hétköznapi ember is kedvet kap az edzéshez. És ha utánozza őket - a többi szükséges feltétel teljesítése mellett - akkor számíthat a fejlődésre, később esetleg hasonló fizikumra. 

A női ideálokat azonban más elvek szerint faragják manapság.

A mai trendnek megfelelően szép hosszú hajuk van, bájos baba arcuk, formás, kerek fenekük, szép nagy szilikon cickójuk.  (Szilikoncsöcs nélkül manapság nem nő a nő - a szerk.)

Általában full sminkben edzenek, kibontott hajjal, ahogy kell, de ez még nem lenne gond, hiszen egyértelmű, hogy minden fronton ki akarják hozni a maximumot a külsejükből, hogy növeljék a nézettségüket. 

Még az sem probléma, hogy magukat szexuális eszközként mutatják, és olyan mini topokban, meg kis bugyikákban vagy seggnél bevágó leggingsekben edzenek, hogy szinte mindenhova belátni. Emiatt nehéz is edzeni amikor ők vannak műsoron, mert az egész olyan, mint egy konditeremben felvett pornófilm előjátéka. 

Oké, el akarják adni magukat, ezért kiteszik az árut a nagyközönségnek, hogy jöjjenek a lájkok, jelentkezzenek a szponzorok. Legyenek azok cégek, akik reklámozni akarnak valamit, vagy menő vállalkozók, akik saját célra keresnek játszótársat maguknak, a végeredmény szempontjából tök mindegy. 

A lényeg, hogy az anyag legyen szexi, dögös, és valamennyire kurvás is. 

Amit nem értek, az a videókon bemutatott "edzés".

Egy rakás olyan csaj van, aki testformálás gyanánt olyan gyakorlatokat csinál, ami azon kívül, hogy tökéletesen látszódik a bulája, semmire sem jó. 

Olyan - laikus számára összetett - mozgásformákat lehet látni, amiről azok akik kicsit is konyítanak ehhez a testépítősdihez, tudják, hogy totál semmi értelme. (Minket a röhögőgörcs kerülget - a szerk.)

Például: 2 db 1 kg-s súlyzó a kezekben, leguggol pucsítva, majd az egyik kezével oldalra, a másikkal előre emeli a baba-súlyokat, majd lép egyet balra, amolyan oldalra kitörés formájában, aztán vissza kiinduló helyzetbe, majd megint egy előre és oldalra emelés, guggolás, és ezután jobbra kitörés... nem is értem, hogy mi lenne az alapkoncepció? 

Láb és váll egyszerre? 

De ez csak egy példa a számomra sok-száz meg nem értett gyakorlat közül. 

Fenékre vagy ezer ilyet le tudnék írni. Ilyen-olyan láblendítések, ide-oda kitörések, csípőemelések, szépen kivitelezve, de mégis olyan összevissza, rendszertelen módon. 

Hasra is olyan meredek megoldásokat látni ezektől a csajoktól, hogy a hajam égnek áll! Miért fejenállva, agyonbonyolítva  csinálja, miközben sokkal egyszerűbben is meg lehetne oldani? 

Seggre is ott van a guggolás, kitörés, de az nem elég extra a youtube-ra. 


És nem mellesleg mindegyik videó olyan teremben készül, ahol a háttérben ott csillognak a hiper-szuper csodagépek, amin még egy hülye is le tudja terhelni a megedzeni kívánt izmait. De a gépek értelmes, szabályos használata helyett inkább ide oda kitörnek, nagy bottal kezükben hajlonganak, labdán guggolnak egyensúlyozva, kalimpálnak, rángatóznak... 

És ezeket a videókat százezrek nézik a konditermekben, videómegosztókon. 

Mi, palik úgy vagyunk vele: elvileg örülhetnénk neki, hogy dögös punettákat bámulhatunk két sorozat között. 

Még talán fel is dobná a hangulatomat, ha szakmailag nem értetlenkednék (amikor túljutottam azon a ponton, hogy anyám mekkora melle van! )

De a csajok, akik még kis kezdők, akik az átlagosan kövér vagy átlagosan semmilyen alakjukat szeretnék kicsit formásítani vagy izmosítani, azt fogják hinni, hogy ez a megoldás! 

A látottak alapján a hozzá nem értők joggal hihetik, hogy mindenféle agyrém hülyeséget kell csinálni egy olyan konditerem közepén, ahol a fullos géppark ér vagy fél milliárdot!

Azt hiszik, hogy a gépeket nélkülözni kell, mert a youtube-sztárok okosabbak a gépek és a termek tervezőinél. Egy seprűnyél meg egy nehéz faláda segítségével atomkerek popsit lehet építeni, hiszen xy instafaszbúk szupersztár is ezekkel bohóckodik rendes edzés helyett! 

A félreértések elkerülése végett: az én feleségem is fitnessz modell, bikini versenyző. 

A full smink nála is befigyel, meg persze ő sem öltözik be kapucnis pulóverbe az edzéshez - de szerencsére ő normálisan edz és eszébe sem jutna, barom gyakorlatokat kitalálni. Ha jó segget akar, akkor nekiáll guggolni 110 kilóval, úgy hogy ő maga 50 kg. Csinál pár kitörést, egylábas guggolást, használja a popsi formáló, hátrafelé lábtoló vagy láblendítő gépeket.

 Ennyi az egész, nincs itt nagy titok! 

Ezt az "izmosító", testépítő dolgot már kitalálták fél évszázada, nem kell kitalálni még egyszer. 

Nincsenek női izmok meg férfi izmok! Vannak kis izmok, meg nagy izmok. Egy csaj, ha full kezdő, és még sosem sportolt, de nincs ordenáré módon elhízva, adottságoktól függően másfél-két év alatt fullos alakot tud elérni, ha normálisan, megfelelő szakmai irányítás mellett edz. Odafigyelve a táplálkozására ugyanazt csinálja, mint a palik: súlyzózik, a gépeket rendeltetésszerűen használja. 

Ez ugye az eredeti súlyához képest plusz 10-12 % izmot jelent, nem is kell több! Nem kell semmiféle hókusz-pókusz, guggolásból felugrás, meg 10 izomcsoportot egyszerre megedzés. 

Jó dolog a fejlődés, meg az innováció, de vannak dolgok, amiken kár változtatni, mert rohadtul beváltak és milliók használják ezeket a módszereket évtizedek óta sikerrel. 

Ha csaj vagy, és edzeni akarsz, vagy csajod van és vett egy kondibérletet, akkor tudjatok róla: ezek a videók többnyire szarok, csak a farokállításról szólnak és az ott látható gyakorlatoktól soha nem leszel izmos! 

Ne a jutubról nézzél ki extra gyakorlatokat, hanem menj le egy terembe, beszélj egy értelmes edzővel és kezdjétek el az alapokkal.  Pár hónap alatt észre fogod venni a változást, akkor is, ha nem tologatsz faládát, meg nem ugrálsz fel rá súlyzókkal a kezedben.

 

Bodó Imre
többszörös Superbody Bajnok testépítő

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!