Fouad Abiad: A visszakapaszkodás

2012-03-20

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Fouad Abiad ugyan igazi idióta módjára lépett le az Arnold Classic döntőjéről, de egy vérbeli profi mentalitásával és érettségével képes szembenézni a valósággal.

 

Eltelt néhány hét, mióta pofára estem az Arnold Classic-on. Azóta volt időm, hogy leüljek, és elgondolkodjak azon, mi történt, és hogy néztem ki a legutóbbi két versenyemen, az Arnoldon és a Flex Prón. Miután megnéztem a videókat, a képeket és beszéltem több emberrel is a sportban, megállapítottam azt a tényt, hogy áll még előttem némi munka... lol. Mintha két hetembe telt volna, hogy erre rájöjjek... lol.

Valójában nem telt két hétbe, hogy ezt megállapítsam, sokkal inkább az volt a kérdés, hogy min kell dolgoznom, és hogyan fogjak hozzá. Rájöttem, melyik területek a legfontosabbak, van, amivel eddig nem foglalkoztam kiemelten, és van, ami már eddig is középpontban állt, de most van néhány új elképzelésem, hogyan fogom felhozni a gyengéimet.

Először is: nagyobb lábak kellenek! Tudom, hogy ez nem újdonság, de miután alaposan megnéztem a képeket, rájöttem, hogy nem csak a külső ív és a hajlító alsó részének vastagsága a gond. Az az igazság, hogy az egész lábamon javítani kell. Minden szögből vastagabbnak kell lennem, szemből, oldalról és hátulról is, minden egyes centiméteren. Hogy ezt elérjem, úgy döntöttem, teljesen megváltoztatom a gyakorlatok végrehajtását. Lassabb, kontrolláltabb ismétléseket fogok csinálni, közepes ismétlésszámmal, nagy súlyokkal és TELJES mozgástartományban. Nem úgy teljen mozgástartományban, ahogy eddig csináltam, hanem igazán teljesben. Például amikor lábtolózok, a térdemet le fogom engedni egészen a hónaljamig minden egyes ismétlésnél!

Másodszor: Nagyobb karok! Tudom, újabb óriási meglepetés. Ebben az ügyben ugyanaz a helyzet, mint eddig. Meg kell vastagítanom a tricepszeimet, hogy meglegyen a karom általános vastagsága, ami még mindig hiányzik. Tehát, hogy átvészeljem az évet ízületi fájdalmak nélkül, elmegyek egy újabb plazmainjekcióért a könyökömbe és a bicepszínba. Úgy érzem, a karom javult idén, mert jobb volt a bal könyököm, úgyhogy remélem, ezek után minden rendben lesz, és készen fogok állni egy újabb évnyi kínzó edzésmunkára.

A harmadik pedig, végül, de egyáltalán nem utolsósorban: a has! Természetesen ez sem teljesen újdonság, mert sok embernek feltűnt, hogy a derekam kissé megvastagodott az utóbbi időben. Ennek oka a nehéz összetett gyakorlatok, a nagy étkezések és a gyakori, még nagyobb zabálások, valamint a színtiszta tömeg, amit felszedtem ez elmúlt néhány évben.

Pár éve már nem igazán edzettem hasra, azt gondolva, hogy rábízhatom azt a genetikára. Nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogy vártam, és úgy gondolom, valójában az edzésük elhanyagolása vezetett a derékrész megvastagodásához. Szerintem a hasfal megerősítése kisebb középrészt eredményez. Plusz idén nem sokszor fogok felhúzást végezni. Nem tapasztaltam olyan jelentős növekedést a hátam és a combom tömegében, mint amennyire a derekam megvastagodott tőle. Sőt, úgy érzem néhány éve a hátam még jobb is volt, amikor több különböző evező mozdulatot használtam, és izoláló gyakorlatokat.

A heti 3-4 hasazás mostantól része a szezonon kívüli programomnak. Heti 5-6 napot kardiózni is fogok, úgyhogy ennek részeként fogom kezelni a hasedzést is.

Ezzel pedig elérkeztünk a megoldás utolsó részéhez. Tisztább és kisebb mennyiségű étkezések. Sokat tanultam a testemről az elmúlt 13 éveben, amióta a sportban vagyok (lassan tanulok... lol). A kardió és a hasedzés mellett 7-8 kisebb étkezésem lesz naponta, a szokásos 6 nagy helyett. A nagy zabálásokat is beszüntetem, elbúcsúzok a büféktől. Ha valamit meg akarok enni, megeszem, de nem zabálok addig, amíg már nem bírok megmozdulni sem.

Mindez egyetlen dolgot mutat. Őszintének kell lenned magadhoz. Ebben a sportban teljesen általános úgy járkálni fel-alá, mintha a te szarod rózsaillatú lenne. Néha nehéz lehet végignézni magadon, és azt mondani: szar vagyok ezen vagy azon a területen. Ha objektív tudsz maradni, amikot a tükörbe nézel, akkor valóban tudsz változtatni a fizikumodon, és fel tudod hozni a gyengéidet.

Mindemellett kell egy terv is, de én hiszem, hogy egy alapos és reális felmérés a legjobb alap mindenhez. Ahogy látjátok, sok munka áll előttem. Érdekes, hogy egészen eddig azt hittem, mindent megteszek, amit lehet, de megnézve a képeket és visszaolvasva az edzésnaplókat, azt kell mondanom, hogy a lószart. Még mindig bele tudok tenni többet a felkészülésbe.

Hallottam már olyat másoktól, hogy "haver, meg kellett volna nyerned ezt vagy azt a versenyt", meg azt, hogy "a testépítés nagy kamu, az a baj, hogy nem nyalsz a megfelelő embereknek". Ugyan sok szarkavarás van a sportban, de ez akkor is hülyeség. A teljes igazság az, hogy azért végzel ott, ahol, mert azon a napon arra a helyre vagy jó. Ha jó vagy, elismerik, és ha esetleg nem kapod meg elsőre, ami járna, hát megmutatod a színpadon újra és újra, amíg fel nem tűnik nekik, mennyire jó vagy. Idővel mindneki észreveszi, ha elkészültél a végső alkotásoddal, a tökéletes testtel.

Ez egy kemény év volt, de nincs vége, és bár kaptam pár pofont, nem ütöttek ki. Visszatértem az edzőterembe, hogy amikor legközelebb a színpadon elkészülnek rólam a felvételek, láthassátok, hogy bármit el lehet érni kemény muinkával.

 

Áldozz megbánás nélkül

Fouad Abiad


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!