Gerincsérv/porckorongsérv!

2016-02-27

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Porckorongsérv? Mit jelent egyáltalán a sérv kifejezés? Mit tehetsz a porckorongsérv ellen? Megtudhatod a cikkből!

 Az utóbbi évtizedekben egyre inkább elterjedő ülő életmód számtalan káros hatással van mozgásszerveinkre. Az ízületi ropogásról szóló cikkben láthattuk, hogy a sporttevékenység és a mindennapi mozgások során miért fontos az ízületi felszínek tudatosan irányított egyenletes terhelése. Talán nem gondolnánk, hogy ez legalább ilyen jelentős statikus testhelyzetekben is. Igen sok munkakör napi szinten több órán keresztül elmozdulás nélküli - statikus - testhelyzet fenntartását követeli. Néhány példa: hivatásos sofőrök, taxisok, menedzserek, telefonos ügyintézők, bolti eladók, stb. Mind rengeteg időt töltenek egy-egy fixált testhelyzetben, mert a körülmények vagy elvárások megkövetelik. Eközben többnyire nem egyenletesen terhelik a porcfelszíneket, ami idő előtti károsodáshoz vezethet.

 

 

Ízületnek két porccal borított csontvég közös tokkal és szalagokkal alkotott egységét nevezzük, ahol a csontvégek egymáshoz képest elmozdulni képesek. Ebben az értelemben a csigolyatestek közötti porcos összeköttetések, a porckorongok (discus) nem jelentenek ízületeket, de mint a nevük is mutatja, porcszövetből állnak, és bizony a gerinc különböző irányú elmozdulásainak mértéke igen nagy százalékban ezek állapotától függ. A kisízületekről, melyek elhelyezkedése, így a bennük létrejövő mozgások iránya gerincszakaszonként (nyaki, háti, ágyéki) változó, nem bonyolódunk hosszas okfejtésbe. 

 

 

A porckorongok két részből állnak:

1. Zselés mag (nucleus pulposus)
2. Egymást hagymahéjszerűen, rétegenként 90 fokban fedő porcszövet   
 

A discus feladata a csigolyák közötti egészséges távolság megtartása. Amennyiben ez a távolság (a magasság) csökken, a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, a köztük kilépő ideggyökök nyomás alá kerülnek. Ezt azt jelenti, hogy könnyebben becsípődnek, a kisízületek pedig a csökkent távolság miatti nyomásfokozódástól könnyen begyulladnak.
 

Mitől kezd csökkenni a discus magassága?

Egyrészt a nem megfelelő víztartalom miatt. Függőleges testhelyzetben a nyomás vizet présel ki a porckorongokból, ami vízszintes helyzetű pihenés közben tud visszaáramlani a discusba. Persze ez csak akkor történik meg, ha a vízháztartásunk egyensúlyban van, tehát elég vizet fogyasztunk minden nap.
 

Másrészt a túlterhelés, kiegyensúlyozatlan terhelés következtében az egymást hagymahéjszerűen fedő rétegek középtől indulva a discus széle felé egymás után szétszakadnak, a középen lévő zselés mag pedig elkezd terjeszkedni a szakadt szöveteken át. Mivel ugyanannyi mennyiségű nucleus nagyobb helyen fog eloszlani, csökken a magasság, és elindulunk ugyanabba az irányba, mint a fentebb említett esetben. A két folyamat között persze van összefüggés, pl. a kisebb víztartalmú rostok könnyebben szakadnak. Porcvédő készítményekkel nem csak az elmozduló ízületek porcait és az őket borító tokot, szalagokat, hanem a discusok porcszöveteit is tápláljuk, erősítjük. Aki teheti, használjon porcvédőket!
 

El is érkeztünk a sérv, sérvesedés fogalmának meghatározásához.

Sérv: bármely szervnek a normál helyzetéből való kitüremkedése, áthatolása az őt határoló más szöveten. Így lehet pl. köldöksérv (bélszakasz kitüremkedése a köldökön) vagy átszakadhat a hasfal más része. Izompólya szakadása esetén pedig izomsérv alakulhat ki. Ekkor maga az izomszövet türemkedik ki. Ennek alapján érthetővé válik, hogy a gerincsérv egy hibás, (valójában nem is létező) pontatlan kifejezés. A gerincet csigolyák, porckorongok, kisízületek, gerincvelő, idegek, erek, izmok alkotják. Ezek közül a porckorong tud sérvesedni. Helyesen tehát a porckorongsérv a megfelelő kifejezés.

 

 

Fentebb láttuk, mi a porckorongsérv, és hogyan kezdődik a kialakulása. Most vegyük sorra a stádiumokat, és nézzük, mit tehetünk a megelőzésért!  

 

Normál esetben a kocsonyás mag minden irányból nézve középen van, olyan, mint egy gumilabda.

1. stádium – porutrusio (protrúzió): elkezdődik a nucleushoz legközelebb lévő rétegek felszakadása, terjed a nucleus.
2. stádium – prolapsus (prolapszus): a nucleus egy része kitüremkedik a discus peremén túl. Még van összeköttetés a középen maradt nucleussal.
3. stádium – hernia (=sérv): létrejött a sérv, a nucleus már nem összefüggő, kizáródott.

 

 

Az első két stádiumban még sokat tehetünk az állapot javítása érdekében. Szakszerű kezeléssel gyakran sikerül visszafordítani. Az állapot fenntartása mindenesetre viszonylag(!) könnyen megoldható.
Mivel a problémát a túlterhelés és/vagy nem egyenletes terhelés okozza (pl. előregörnyedve a discus elülső felszínét éri fokozott nyomás, tehát hátrafelé indul a nucleus) ez ellen kell dolgoznunk. Ezt a célt szolgálják pl. a gyógymatracok is a test alakjának követése által. Edzőteremben könnyedén kivitelezhető gyakorlat a függeszkedés kézzel vagy csizmával (ez utóbbit nem javaslom, mert a fejjel lefelé lógás igen sok esetben veszélyes lehet).

Személy szerint én sokkal jobban preferálom a hátcsigát erre a célra. Kifejezetten kis súlyt (10-40 kg) állítsunk be, a combtámasz legyen szoros és pontos! Kb. párhuzamos nyújtott karokkal tartsuk a fogót. Húzzuk föl vállainkat egészen a fülekhez. Megtartva ezt a helyzetet hintázzunk kicsit előre-hátra, picit fordulhatunk jobbra-balra is. Hagyjuk, hogy az erőhatás állítsa meg a törzset! Koncentráljunk az összes hátizmok (nyaktól derékig), a gerincmelletti és csípőkörüli izmok ellazítására! Tartsuk meg ezt a helyzetet akár 2-3 percig. Fájdalom jelentkezése esetén azonnal le kell tenni a súlyt!! Érdemes gurtnit használni, hogy az alkarizmok feszülése ne vonja el a figyelmet a lazításról. Hosszú tud lenni az a néhány perc. Bármely edzésnapon, bármely gyakorlatok között, edzés végén érdemes rászánni azt a kis időt, de különösen mell, váll, és combnapon.Porckorongsérv tünetei: Az érzékletesség érdekében egy konkrét, a mindennapi gyakorlatban leggyakrabban előforduló elhelyezkedésű porckorongsérv tüneteit hozom fel példaként: az ötös ágyéki ill. keresztcsont közötti porckorong sérvesedését

1. Kisugárzó fájdalom, ami "csíkszerű" a nyaki szakasz esetében a felső, az ágyéki esetében az alsó végtagok irányában, míg a háti sérvek övszerűen a mellkas-, ill. hasi tájra sugároznak gyakran belszervi betegséget utánozva. (példánkat tekintve a fájdalom a comb hátsó felszínén a lábszár és lábfej külső felszínén keresztül a kisujjba sugárzik)
2. Izomgyengeség, ami a nyomott ideggyök által beidegzett izmot, izomcsoportot érinti. (példánkban a lábujjhegyre állás gyengül)
3. Érzészavar, ami részben csökkent érzésben, ill. eltérő érzésben - pl. zsibbadás - nyilvánul meg. (ágyéki 5-ös szegmentum esetén a lábszár és lábfej külső felszínén)
4. Reflexcsökkenés ill. -kiesés (példánkban az Achilles-reflex csökken)
5. Vegetatív zavarok: vizelet- és székletindítási és -tartási problémák (az ágyéki és háti sérvek esetében fordulhatnak elő).
 

Súlyosabb probléma esetén mindenképp orvoshoz kell menni a diagnózis felállításához! Ezután eredménnyel a kezünkben érdemes porckorongsérv-specifikus módszerrel foglalkozó gyógytornászt keresni (ilyen pl. a McKenzie módszer). Amennyiben felmerül bennünk a gyanú, hogy talán ilyen problémánk kezdett el kialakulni, a szakszerű mozgásterápia (gyógytorna) megkezdése a legfontosabb teendő. A fizikális vizsgálattal minden felkészült gyógytornász tisztában van!

Összefoglalva: fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, használjunk ízületvédőket, tartsuk szem előtt az egyenletes terhelést és szabályos gyakorlat-kivitelezést! Figyeljük a tüneteket és vegyük komolyan ezeket!

Sérülésmentes edzést mindenkinek!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!