Ginekomasztia műtét

2014-03-14

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Sokaknál jelentkezik a fiatalkori ginekomasztia probléma, ami vagy elmúlik, vagy nem. Gyakran a műtét a megoldás. Hogyan kell leszervezni? Mehet-e TB-re, vagy pénzbe kerül? Mennyit kell vele nyűglődni?

 

Olvasónk leírja tapasztalatait. A beszámolót a legminimálisabb szerkesztéssel közöljük.

 

A ginekomasztiát magamon már 13-14 évesen észleltem, de nem volt látványos, mert sem izom, sem zsír nem nagyon volt rajtam. Tudtam, hogy csak 18 év felett műtenek, úgyhogy reménykedtem, hogy elmúlik. Ahogy elkezdtem izmosodni, egyre láthatóbb lett, mert az izom egyre csak "kinyomta". A lényeg hogy még 17 évesen, 2012 januárjában elmentem orvoshoz, mert gondoltam, hogy nem lesz egyszerű menet. 

A háziorvos igazolta, hogy tényleg ez a probléma. Beutalt endokrinológiára, ahol először is a hormonszintemre voltak kíváncsiak, illetve a mirigyállomány "jó vagy rossz indulatára." 
Akinél a hormonszint sincs rendben, először minden esetben gyógyszeres kezeléssel próbálkoznak, mely során az optimális szint elérésével a duzzadás visszahúzódhat.
Elküldtek tehát vérvételre, ultrahangra; kiderült, hogy jóindulatú a dolog, és a hormonszintemmel minden rendben van, tehát plasztikai műtétre van szükségem.
 
Itt még mindig nem tudtam, hogy mibe fog ez nekem kerülni majd, és senki nem tudott eddig mit mondani erre.
 
Elmentem a plasztikai sebészetre, ahol ismét rádöbbentek, hogy nekem bizony ginekomasztiám van, majd felajánlották, hogy egy véletlenszerű orvos műt meg, vagy választok valakit, akivel megyek konzultálni. Nem akartam, hogy valami kezdő vagdosson össze, nekem fontos a kinézet, és gondolom mindenkinek, aki majd a cikket olvassa. 
 
A nagyon jó hírű orvossal való megbeszélés során megtudtam, hogy miként fog zajlani a műtét, stb. Megmondták, hogy felkerültem a várólistára, bármikor sorra kerülhetek, majd hívnak telefonon. Ez volt 2012. decemberében.
 
Valamikor 2013 tavaszán aztán hívtak, hogy május végén lenne időpont, előtte van egy kis időm elintézni egy vérvételt, altatóorvosi papírokat. 
Természetesen megcsináltam időben mindent, következett a műtét előtti egyeztetés, majd az ágy kiosztása. 
 
Aztán sor került a műtétre. Altatásban végezték, nagyjából 2 óra hosszú történet volt. Az orvos elmondta, hogy kiszedik a mirigyállományt, illetve az izomig mindent "kibányásznak".
 
Fontos tudni hogy a plasztikai sebész a kórház keretein belül műtött, nem magánakció volt -  így TB támogatott az operáció! (Az egészségügy azért támogatja ezt a fajta műtétet, mert megvan a kokcázata, hogy a ginekomasztiából később daganat is kialakulhat.) 
 
Mikor felkeltem egy-egy cső lógott a melleimből, amiken keresztül távozott a vér, illetve a folyadék. Infúzióra voltam kötve. 3 óráig nem ihattam, csak feküdhettem, illetve nagyjából 8 órára rá ehettem először. A csövek egy napig voltak bent, de átlagosan két nap kell, illetve van, akinek három nap is. Úgy tűnik, gyorsan regenerálódok. Kiszedték, bekötöztek, hazaküldtek azzak, hogy egy hét múlva mehetek varratszedésre. 
Fontos tudni, hogy akinek olyan típusú a bőre, könnyen lehet, hogy 1 hónapig még fűző szerű szorítót kell hordania. Hogy elősegítse a bőr letapadását, és összehúzódását. Nekem is azt tanácsolták, hogy hordjak feszülős ruhákat, de nem nagyon volt rá szükségem. 
 
 
 
Eddig nagyon jól hangzik a műtét menete, de azért voltak negatív tapasztalatok is, amire jó előre készülni.  
 
Undorító amúgy, mi folyik az egészségügyben. Volt, hogy 9-re mentem időpontra(!) és délután fél 2 körül hívtak be. Sokszor tapasztaltam, hogy az orvosok bent kávéztak, nevetgéltek, én meg kint ültem éhgyomorral a váróban. A kórházi ellátásról ne is beszéljünk. Felháborító, hogy kutyaként kezelnek az ápolónők. 
 
2012 januárjában indítottam el az ügyet és 2013 május 27-én műtöttek meg. Ehhez nem lehet mit hozzáfűzni, úgy gondolom.
 
 
A kép illusztráció
 
A műtéttel természetesen még nincs vége, némi utókezelés és óvatosság azért szükséges.
 
 Két héttel a műtét után kiszedtek minden varratot, mert egy héttel utána csak elvagdosta és a nagy része kihullott a sebbel együtt. Most konkrétan felszólított az orvos, hogy menjek edzeni, mozogjak és kenegessem körömvirág kenőccsel a sebet. Azt mondta: letapadhat az izomra, azt meg nem kéne hagyni.
 
Már teljesen rendben vagyok, szerintem már most begyógyult olyan szinten a vágás helye, hogy senkinek nem tűnik fel, hogy volt ott valami. Igazából ennyi volt ez az egész. Két hét és a múlté minden. Persze van, akinél hónapok telnek el. Valószínűleg ezek a nem sportoló emberek.

Amikor edzeni kezdtem, eléggé húzódott, főleg a bal oldali seb. Pontosabban nem a seb, hanem alatta, mintha az izom fájt volna. Óvatosan végeztem minden mozdulatot, és pár sorozat tárogatás-áthúzás után végleg megszűnt.
Egy szívás volt azóta a sebbel, mert ahol összevarrták, egy szőrszál befele kezdett nőni, ami miatt be is gyulladt. Nehezen, de kiműtöttem magamnak. Azóta rendben van.
 
 
 
Háromnegyed év telt el a műtét óta, és olvasónk azóta sem észlelt semmi problémát. Tapasztalataiból kiindulva  érdemes megcsináltatni a műtétet, mert nem gyorsan, de viszonylag könnyen megszabadulhatunk a kellemetlen nyűgtől.
 
Érdekesség, hogy a zárójelentésen megemlítik a fehérje használatot, de természetesen nem tüntetik fel az állapot okozójaként, vagy bármilyen szempontból "káros" anyagként, ami manapság orvoséknál szokás. Sőt,  jól láthatóan teljesen egészségesek a hormonszintek, tökéletesek a laborerendmények és a páciens nagyon gyorsan meg is gyógyult a műtét után - nagyon esélyesen a tejsavó fehérje és a megfelelő táplálkozás immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt.
 
Összefoglalva:
- A ginekomasztia műtét TB-re megoldható. 
- A háziorvosnál indul a történet.
- A teljes folyamat eltarthat másfél évig.
- A műtét utáni felépülés elég gyors, varratszedés után lehet már edzeni.
- Ha nem magánklinikán végezteted 120-200 ezer forintért, fel kell készülni a spártai körülményekre.
 
 
 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!