Golfkönyök vagy nem?

2014-06-24

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A most következő rövid cikk egy, a saját praxisomból vett eset bemutatása lesz. Mint ilyen, nem elmélet: nem olyasmi ami az egyik embernél jól működik míg másnál nem feltétlenül (például edzéstechnikai kérdések), hanem egy konkrét eset.

 

A golfkönyök egy olyan könyökfájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor a csuklót befelé hajlítjuk. Jellemzően dobóatlátéknál, illetve minden erős fogást igénylő sportnál jelentkező, az alkar túlterheléséból fakadó sérülés.

 

Három héttel ezelőtt azzal keresett fel egy huszonegynéhány éves hölgy, hogy golfkönyököt állapítottak meg nála, amit nagy buzgón ott helyben le is injekcióztak. Néhány hét múlva mégis visszatért a ugyanaz a fájdalom amivel orvoshoz fordult. Az elmeséléséből kiderült, hogy a panasza egy motorbaleset miatti könyöktörés gipszlevételekor kezdődött. Nem lassan alakult ki, a gipsz előtt hasonló problémája nem volt, a levétel pillanata óta viszont fájlalja a könyöke belső felszínét. Nem tudja kinyújtani a könyökét, nehezen tud támaszkodni a kezein, ha a csuklója és az ujjai hátra vannak feszítve akkor még rosszabb a helyzet.

Az orvosi diagnózist a fájdalom körülbelüli helyén túl semmi nem támasztotta alá, így más irányba kellett tapogatózni. A legtöbb szövetünkre jellemző, hogy ha nincs megnyújtva akkor zsugorodik. Csak a szükséges szintig tartja fenn a mobilitását az ér, az izom, az ideg, a kötőszövet, a szalagrendszer.

Megfelelő pozícióban nyújtva a könyökét, nem éles, nem nyilalló, inkább zsibbadás-szerű fájdalmat panaszolt. Olyasmit, mint amikor azon a bizonyos pontos ütjük be a könyökünk, csak ez most erősebb és tartósabb. Ezen a ponton azt éreztem: megvagy!

Belekezdtünk a meglehetősen kellemetlen idegnyújtásba és mobilizálásba. Igen valószínű volt, hogy a gipszben töltött idő alatt ez a karideg annyira összezsugorodott, hogy a kinyújtott könyök már a tűréshatárán túlra került.

Az eset nagyon pozitívan zárult, 3 kezelés után teljes fekvőtámaszt tud végezni, motorozik. Gyakorlatilag panaszmentes.

Fontosnak tartom tisztázni, hogy semmiféle varázslás nem történt. Alapos kikérdezés és vizsgálat alapján lehetett valószínűsíteni, hogy az orvosi vélemény nem lesz egészen helyénvaló, ezt a kezelés eredménye be is bizonyította.

Sajnos az a tapasztalat, hogy ha a könyök körül egy 15 cm átmérőjű képzeletbeli gömbön belül van fájdalom, az attól függően belső vagy külső oldali, sok orvos szemében tenisz- vagy golfkönyök, más nem is lehet.

Mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy mielőtt bármilyen injekciót vagy komolyabb kezelést elfogadna , alaposan járja körül a témát, hallgasson meg több orvost, vagy panasztól függően további szakembereket is!

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!