Hajszál híján a szenzációtól – The World’s Strongest Man 2014

2014-03-31

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az elődöntők után, a hétvégén zajlott le az erősember világbajnokság döntője. A két napon át tartó küzdelem ismét hihetetlen izgalmakat hozott, fél ponttal dőlt el a világbajnoki cím sorsa. Nem akárkik között - ez nem bikini VB!

 

Ahogy az előző cikkben is írtuk, történhetnek meglepetések. Már az első, pénteki napon látszott, hogy a fiatal izlandi tehetség, aki mellesleg 25 éves, meg fogja kavarni az élmezőnyt és a világbajnoki cím nem feltétlenül a két - évek óta rivalizáló "nagy öregí" - az amerikai Brian Shaw (címvédő), illetve a litván Zydrunas Savickas között fog eldőlni. Lehetett erre számítani, hogy ez a fiatal, több mint két méter magas és jelenleg 170 kg-os, kockás hasú srác oda fog érni az elejére, csak nem gondolta volna senki, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. De a fejlődés az eredményei szerint is folyamatos volt, 2011-ben hatodikvégzett, egy évre rá hammsdik, tavaly pedig megint harmadik.. 

 

Pénteken és szombaton, három-három versenyszámot tartottak. Sajnos még csak pár függőleges, telefonos felvételt töltöttek fel a videó megosztóra a fogyatékosok. Így tehát jöjjenek sorban a versenyszámok:

Az első nap egy cipelős számmal kezdtek, ahogy minden évben, de ilyen még nem volt, a megszokott zsákok helyett gumikat kellett hordaniuk, majd felpakolni egy állványra őket, egyenként. Mindezt homokban, Venice Beachen:

A következő versenyszám, az úgynevezett „Circus medley”, ami egy nyomásokból álló sorozat, több eszközzel kombinálva. Volt egy 110 kg-os óriás egykezes, illetve egy 163 kg-os apolló-rúd, mindegyikből két ismétlés, időre. Tejóisten!

A pénteki nap záró száma, a hordó dobálás volt palánkon át. A nagy magasság és a robbanékonyság alapkövetelmény, így a fiatal Thor ebben sem volt rossz, sőt nem olyan régen megdöntött egy világcsúcsot, kilenc méter magasan tudta átdobni a „söröshordót”!

/p>

Három versenyszám után, Thor vezet és úgy néz ki, hogy a holnapi nap is neki fekszik, a kőgolyóban mindenképpen az egyik legjobb.

 1. Hafþór Björnsson – 35 p

 2. Žydrūnas Savickas – 32 p

 3. Brian Shaw – 30p

A szombati, záró nap pedig egy klasszikus számmal folytatódott, de újabb változtatásként most dupla kamiont húztak. De volt már az évek során óriásrepülőtől vonatig minden.

Aztán itt egy erőemelő szám, egy hajdani erőemelőtő:l 725 fontba, azaz 328 kg-ba, 15 ismétlés:

Az örökösen utolsó versenyszám a kőgolyópakolás. Az első két versenyző, akik nagyon szoros pontszámmal rendelkeztek. Itt dőlt el minden:

 

Végeredmény:

 1. Zydrunas Savickas – 64

 2. Hafthor Bjørnson – 63.5

 3. Brian Shaw – 61

 4. Mike Burke – 40

 5. Terry Hollands – 38

 6. Eddie Hall – 33

 7. David Ostlund – 32

 8. Warrick Brant – 29.5

 9. Laurence Shahlaei – 26.5

 10. Jerry Pritchett – 26

 11. Jean-François Caron – 23.5

 12. Martin Wildauer – 23

Zydrunas Savickas, becenevén Big Z negyedszer hódította meg az erősember sportág legmagasabb csúcsát. Úgy gondolom, hogy bizton állíthatjuk, a valaha élt legeredményesebb erősember, számtalan cím birtokosa - olyan címeké, amelyeket így sorozatban valószínűleg senki nem fog megismételni. Még úgy is, hogy rengetegszer az amerikaiak, illetve angolok indulnak hátszéllel. Olyan ez, mint amikor Schumachert akarták kifingatni éveken keresztül az Forma 1-ből, de mégsem sikerült. A teljesítménye, az erőnléte, a robbanékonysága bámulatos. Vajon közel 39 évesen hova fog még elérni?

 

Tények: idén miért is volt ez a kavarodás? Miért lett új időpontja a világbajnokságnak és hogy miért kavarnak folyton a szervezéssel, és hogy kinek kedvez ez?

 

Nagy Ákos tollából:

Az idén nem volt kvalifikáció! Ennek az az oka, hogy nem volt idő kvalifikációs versenyeket szervezni. A korábbi évek gyakorlata az volt, (és ez marad a jövőben is) hogy alapvetően három féle módon lehetett indulási jogot szerezni a WSM 30 fős mezőnyébe.

 

 

1.   Giants Live „The World’s Strongest Man qualifying” versenyen az 1-3. Helyezett automatikusan meghívást kap a WSM-re. Mivel 2012-ben az első magyar Giants Live-ot én nyertem, így kvalifikáltam először.

 

 

2.   Strongman Champions League rangsor alapján. Az SCL és a Giants Live közötti együttműködés alapján minden évben az éppen aktuális SCL ranglista TOP5 versenyzői is meghívást kapnak. Innen kvalifikál szinte minden évben Katona Ervin, aki rendszeresen a TOP3-ban van az éppen aktuális SCL világranglistán. Ha ebben átfedés van, (és általában van) akkor ugrik a lista.

 

 

3.   Közvetlen meghívással, szabad kártyával. Ilyen minden évben a címvédő, az USA és Anglialegjobb erősembere, valamint a „Europe Strongest Man” győztese. Ha átfedés van, (és általában van) akkor ugrik a lista. Így jutottam ki másodszor, mert a tavalyi budapesti Giants Live győztes amerikai Mike Burke-nek már volt kvalifikációja az USA bajnoki cím révén, így ugrott egyet a lista. De minden évben szabad kártyát kap a rendező ország versenyzője is, így például volt tavaly Kínai versenyző is, aki körülbelül a magyar másodosztály szintjét hozta.

 

 

 1977-1993-ig nyolc, esetenként tíz közvetlenül meghívott versenyzővel zajlottak a küzdelmek. Így került be az első magyar is a sportág nemzetközi vérkeringésébe. Akkor még nem volt ennyi versenyző világszerte, voltak évek, amikor kis túlzással, de szinte „lepkehálóval” fogtak össze 8-10 megszállott versenyzőt, hogy meg tudják rendezni a WSM-et.

 

 

 1994-tól selejtező csoportokba rendezik a 24-30 indulót, ahonnan 6 versenyszám leküzdése árán be kell jutni a 10 vagy 12-es „nagy” döntőbe.

 

 

Mivel az erősember sport nem csak professzionális látványsport, hanem még mindig egy szórakoztatóipari termék is, egyéb üzleti szempontok is munkálkodnak a versenyek kialakításakor. Ilyen például a versenyről készülő műsorok televíziós lefedettsége, ami az angolszász nyelvterületen hagyományosan kimagasló.

 

 

 Ha valaki még mindig nem értené, ez az egyik oka többek között annak, hogy évről évre a versenyzők közel felét amerikai és angol erős emberek teszik ki! De minden évben „kell lenni” a mezőnyben kelet-európai (preferáltan orosz, lengyel) illetve a sportág hagyományai miatt skandináv országokból (izlandi, norvég, finn) érkező indulóknak is. Persze a média hatása nem elhanyagolható ezen országok versenyzői utánpótlására és a szponzori lehetőségeikre sem, szóval ennek (is) köszönhető, hogy az USA-ban illetve Angliában évről évre több kimagasló képességű erősember tűnik fel.

 

 

 Visszatérve az idei WSM-re: tavaly ősszel a kínai sok szempontból kritikán aluli (például csoportos ételmérgezés) szervezésű verseny után döntöttek úgy az amerikai szervezők, hogy ezentúl nem hálaadáskor, hanem a profi ligák nyári szünetében szeretnék sugározni a WSM-ről készülő televíziós műsort.

 

 

További szempont volt, hogy a saját versenyzőiknek akartak azzal kedvezni, hogy a tavaszi ARNOLD CLASSIC mellett ne kelljen évente többször csúcsformát hozniuk. Így azt a döntést hozták, hogy 2014-től tavasszal fogják megrendezni a The World’s Strongest Man-t. Az angol, illetve az amerikai versenyzőknek ez az infó valószínűleg már tavaly ősszel rendelkezésre állt, így érthető, hogy már az éve elején csúcsformában tudtak versenyezni.

 

 

Mivel a tavalyi verseny (augusztus vége) és az idei között nem volt idő kvalifikációs versenyt szervezni, az idei mezőny kizárólag meghívással állt össze.

 

 

Tavaly írtam arról, hogy a selejtező csoportokat is „irányított sorsolással” állítják össze. Így gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy mondjuk a tavalyi győztes Brian Shaw egy csoportba kerüljön Thor Björnssonnal, és/vagy Zydrunas Savickassal a selejtezőben.

 

 

Ez „védi” a nagyokat egymástól, és valamilyen szinten nehezíti a „kicsik” esélyeit.

 

 

 Az idei lebonyolítás is rendhagyó volt, mert korábban csak a két legjobb jutott be a döntőbe csoportonként, most még a két legjobb csoport 3.-is, így az idén 12-es döntőt rendeztek.

 

 

Ha valaki a fenti szempontokat józan paraszti ésszel végig gondolja, értékeli, akkor tisztán láthatja, hogy mekkora teljesítmény, ha kis hazánkból bárki – hangsúlyozom bárki - egyáltalán indulási lehetőséget, meghívást kap a WSM-re!

 

 

Tény az is, hogy az idén sajnos nem volt magyar induló. Az okok nagyon egyszerűek.

 

 

Mint ahogy azt írtam korábban, én is meghívást kaptam az idén, de a januári porcleválásom és a térdműtétem miatt nem tudtam vállalni a versenyt.

 

Ervin is meghívást kapott, Ő pedig a Strongman Champions League-re akar koncentrálni az idén, de messze nincs még TOP formában, és nem akart kockáztatni a WSM miatt egy sérülést.Mi sem igazolja döntését, mint hogy két hete meg is nyerte az első idei SCL fordulót!”

Pete-Komáromy Gergő
Taygetos.hu

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!