Heath vs. Greene - Grépfrút nélkül ki a jobb?

2014-10-12

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Ki lenne a Mr. Olympia bajnok, ha nem lenne grépfrút, sportpolitika, és nem lenne szempont az eladhatóság?

Eddig minden alkalommal, amikor Phil Heath és Kai Greene csatája volt a Mr. Olympia főszáma, a sport számos rajongója vitatta Phil győzelmeinek jogosságát. Nem volt ez másként 2014-ben sem. Arról már beszéltünk, hogy Kai erős helyzeti hátrányból indul néhány múltbéli balfogása miatt. De ha kielemezzük a világ két jelenlegi legjobb testépítőjének fizikumát színtisztán szakmai szempontból, mire jutunk?

Diszklémer: A mostani összehasonlítás alapját 2012-es fényképek képezik, ugyanis az idei versenyről nem könnyű megfelelő minőségű fotókat előásni. Főleg azért, mert nem sokáig tudtak megmaradni egymás mellett a színpadon, mielőtt egymás torkának estek volna. Alapvető változás viszont nem történt egyikük fizikumában sem, ezért az összehasonlítás 2014-ben is releváns marad.

 

Dupla bicepsz

A dupla bicepsz póz meglepően közel van a két versenyző között, annak ellenére, hogy a strukturális adottságok egyértelműen Heath mellett állnak. A dereka keskenyebb, a felső teste alakja előnyösebb, ráadásul a kevésbé mélyen tapadó hátizomzata is esztétikusabbnak hat. Ezen kívül az alacsonyabban tapadó vádli is határozottan mellette szól, mellizomban is jobb, és ráadásul mindezt különösebb pózolásbeli trükközés nélkül hozza. Elképesztő.

Kai combizom tömegben veri a bajnokot, és meg kell adni neki, hogy a strukturális hátrányai ellenére megtalálta a módját annak, hogy a számára lehet legelőnyösebben mutassa be a dupla bicepszet. Annyira magas szinten teszi ezt ráadásul, hogy csak a sportág legjobbja veri benne, de a lényeg a lényeg: ezt a pózt Phil magabiztosan nyeri.

 

Mell-csípő

A mell-csípőben fordul a kocka: a strukturális adottságok ugyanis itt egyértelműen Kai felé billentik a mérleg nyelvét. A masszív mellkasa nagy előny a keskeny vállöve miatt állandóan cikizett Heath ellen, ráadásul a combizmok méreteiben is egyértelmű a fölénye. Ez azonban még nem elég.

A jelenleg vizsgált fotón ugyanis egyértelműen Heath mellett szól az izomminőség, az izomteltség és még számos apróság. A kar, alkar, delta- és mellizmok területén ugyanis ilyen szempontból egyértelműen jobb, ami a keskeny derekával a Predátor fölé helyezi felső testben. Hiába keskeny a vállöve, az izomformái egészen elképesztőek, és ezzel el is viszi a pózt.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ha Kai javulni vagy Phil romlani kezdene, valószínűleg a mell-csípő lenne az első olyan póz, amiben átbillenne a sorrend, a bajnok ugyanis elsősorban a tökéletes formaidőzítésének köszönhetően jöhetett ki jobban ebből az összehasonlításból.

 

Oldalbicepsz

Az oldalbicepsz az első olyan póz, amiben egyiküknek sincs látványos előnye vagy éppen hátránya a másikhoz képest. Kai a combfeszítő tömegében előrébb jár, de Phil mellett szól a teltebb bicepsz és tricepsz - azonban ezek közül egyik sem perdöntő. A kondícionáltság lehet ezért a leglényegesebb faktor, amiben ezúttal Phil a jobb: láthatóan részletgazdagabbak a far- és a mellizmai.

Ráadásul bejön a képbe egy újabb pózolástechnikai apróság: úgy tűnik, Kai nem feszíti a hasizmait. Ez a legtöbb esetben nem is lényeges szempont, sok testépítő elfeledkezik róla az oldalsó pózokban, de Phil Heath mellett állva ennyi sem fér bele, ugyanis a bajnok láthatóan erre is odafigyel. És ez sokat dob a fizikumán.

Ismét nüanszok miatt tehát, de Heath-nél az előny.

 

Hátsó dupla bicepsz

Újabb póz, ami elképesztően közel van kettejük között. Közismert tény, hogy Kai háta brutális, Phil-nek pedig mindig is a gyenge pontja volt. Csakhogy változnak az idők: a bajnok felhozta a gyengéjét, és mostanra a hátsó dupla bicepsz az egyik legerősebb póza lett.

Érdekes módon Heath itt nincs látványos fölényben a kar és deltaizmok területén (leszámítva az alkart), de ott még így is nála van az előny, trapézizomban pedig határozottan veri a Predátort. Kai elképesztően vastag és részletgazdag hátizmai viszont még így is felé billentik a mérleg nyelvét feslőtestben, deréktól lefelé pedig a a combhajlító tömege szól mellette. Ráadásul hátulról vádliban is felveszi a versenyt Heath-tel.

A hátsó dupla bicepszet tehát Kai nyeri, még ha csak orrhosszal is.

 

Hát-csípő

Az első olyan póz, amiben nem lehet elvitatni, hogy Greene óriási tömege komoly előnyt jelent. Ennek ellenére viszonylag közel vannak egymáshoz, mert Phil tricepsze és trapézizmai egyértelműen jobbak, ráadásul az alsó hátát is sokkal jobban megmutatja.

Ez sem menti meg azonban, mert Kai rettenetesen vastag hátizmaival nem lehet mit kezdeni, ráadásul deréktól lefelé combhajlítóban is jobb. Érdemes megjegyezni, hogy brutális látvány az, ahogy a gerincmerevítői a derék felett gyakorlatilag nem látszanak - ez egyébként nem feltétlenül pozitív, hiszen a bírók csak azt tudják pontozni, amit látnak. Ennek ellenére itt nincs vita, Kai-é a póz.

 

Oldaltricepsz

Heath talán legjobb póza az oldaltricepsz. Ugyan a fenti kép kissé csalóka, mert Kai éppen nem állt még be 100%-osan, az eredményen ez vajmi keveset változtat.

Phil mellett szól a jobb kar, a tricepsze látványosan teltebb izomhasa, a kerekebb és részletgazdagabb delta, a keskenyebb és definiáltabb derék (érdekes, hogy Kai az oldalsó pózokban nem feszíti eléggé a hasizmait), a jobb formájú mellizom és az arányosabb fizikum tetőtől talpig. Greene az alsó test tömegétől eltekintve semmiben nem vetekedhet vele, az pedig önmagában édeskevés.

Phil viszi az oldaltricepszet.

 

Has és combizom

A has és comb pózban vegyes az összkép, mert hiába keskenyebb Phil dereka és jobb a mellizma, Kai szélesebb válla és masszív hátizmai sokkal jobbnak tüntetik fel a felső teste formáját. Miközben a középrésze ha nagyobb is, mint a bajnoknak, éppen úgy az irányítása alatt tudja tartani. Azaz nincsen kiálló has.

Deréktól lefelé sem egyértelmű a helyzet, hiszen bár a combfeszítők mérete egyértelműen Kai mellett szól, Phil feszítői részletgazdagabbak és szeparáltabbak, miközben szemből vádliban is jobb.

A méretbeli fölénye és a jó arányai miatt Kai nyeri a pózt, de könnyen lehet, hogy Phil a maga javára fordíthatná az utolsó kötelezőt, ha némileg módosítana a pózolási technikáján.

 

Extra: A legizmosabb

Bár a legizmosabb eméletileg nem kötelező póz, a gyakorlatban ez senkit nem érdekel. Állandóan azt dobálják, és elemezgetni is nagy divat lett. Népszerűsége miatt most a ráknak nevezett változatot vesszük górcső alá, amit mindenki ismer, és ami az összes többi legizmosabb beállás alapja.

Ismét egy olyan póz, amiben nincs valódi verseny, Phil ugyanis szinte minden szempontból jobb. Amikor berakja a legizmosabbat, rögtön látszik, miért lett mostanra már négyszer is Mr. Olympia: minden kerekedik és csíkozódik, aminél biológiailag lehetséges, hogy kerekedjen és csíkozódjon.

Kai számára pedig a rák talán a legelőnytelenebb beállás. Nem egészen világos, hogy miért erőlteti egyáltalán. Egyszerűen átugorhatná, és csinálhatná helyette egy másik verzióját a póznak. Túlságosan igyekszik a trapézizmait megmutatni, ami miatt a riválisánál eleve gyengébb deltaizmai szinte eltűnnek, a karjai aránytalanul vékonynak látszanak és alkarban sem állja a sarat Heath ellen. Combizomban ugyan a méret mellette szól, de szeparációban messze elmarad Phil-től és a magasabban tapadó vádlijai sem tüntetik fel jó színben.

 

Összességében tehát Phil Heath nyer 4(+1):3 arányban. Ez ugyan nem megsemmisítő vereség Kai Greene számára, de rávilágít a lényegre: hacsak Heath nem hibázik a formaidőzítéssel, jelenleg nincs reális esélye megverni.

Szintén lényeges pont, hogy a lelkes Kai rajongók véleményével ellentétben az "Ajándék" egyáltalán nem ajándékba kapta a címeit.

Egyszerűen jelen pillanatban Phil Heath fizikuma a legjobb, így nincs is szükség arra, hogy a bírók Kai grépfrútos sztoriját egyáltalán számításba vegyék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdet...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!