Hogyan pontoznak testépítő versenyeken?

2016-11-16

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Egy kis matek következik, de nem vészes, és annyit megér, hogy megértsd, hogyan értékelik a versenyzőket. Ki lehet-e küszöbölni a csalást, és számít-e a szerencse.

 

 

Ebben a cikkben kizárólag a pontozásról lesz szó. Nem tárgyaljuk a komplett értékelést, az értékelés szempontjait sem, vagy hogy milyen fordulók vannak. Kizárólag a papír-toll szintű értékelésről a téma.


A testépítő versenyek pontozásában mindenki az IFBB sztenderdet használja. A fene se tudja, hogyan és mikor alakult ki ez a rendszer, de mint látni fogjuk, elég jó - mondhatni nem nagyon van ennél jobb ötletünk. 


A testépítésben három forduló van, mindhármat pontozzák. Minden versenyző minden fordulóban pontokat kap, és a három fordulóban szerzett pontok adják az összes pontszámot, amely meghatározza a helyezést.


A “pontszerzés” kifejezés kicsit csalóka, ugyanis nem szerezni kell a pontot. Sokkal inkább az a jó, ha minél kevesebbet kapunk. Helyre pontozás van ugyanis.


Amikor feljön egy mezőny (“line up”) a bíroknak azt kell a lapra írni, hogy kinek hanyadik helyezést adják.


Amikor lepontoztak egy fordulót, versenyzőnként vizsgáljuk meg a helyzetet, azaz megnézzük, hogy egy versenyző milyen pontokat kapott. 


A bírói panel 7 vagy 9 bíróból áll. A kiértékelésnél először leesik az a helyezés, amely a legjobban eltér az átlagtól pozitív és negatív irányban. Vagyis az adott helyezések két végletét kidobja a rendszer, és a maradék összeadásából jön ki a pontszám.


Ez azért van így kitalálva, hogy ne lehessen nagy hülyeséget pontozni. Ha van egy mezőny, amiben egy versenyzőt mindenki körülbelül a hatodik helyen lát, de egy bíró elsőnek látja, egy másik meg 12.-nek, akkor az 1. és a 12. helyezés esik le.


Nyilván ez nem csak a tévedések kiküszöbölésére jó, hanem arra is, hogy ne pontozhasson valaki a saját emberének. Ha mindenki ötödiknek lát valakit, de egy bíró elsőre rakja, akkor kiesik a pont, nem veszi figyelembe az értékelés, mert erősen eltér az átlagtól, tehát téves. Ilyen esetben az első és egy 5. helyezés fog leesni, a maradék 5 db 5. helyezés fog kiadni 25 pontot.


Kilenc bírónál a rendszer ugyanúgy 5 helyezést fog számolni, a két végén 2-2 helyezés esik le.


Ha egy kicsit végiggondoljuk, ez egy egészen jó rendszer, hiszen a szélsőségeket küszöböli ki, a pontozás célja pedig pont az, hogy objektív, szakmai alapon legyen vélemény, és ne lehessen például érzelmi alapon tévedni.


Vannak azonban ennek a rendszernek is hibái.


Ha például nagyon hasonló színvonalú az összes versenyző (ez mondjuk bodybuildingben nem jellemző, de pl. bikiniben megeshet) előfordulhat, hogy a bírók összevissza pontoznak. Már csak azért is, mert az értékelésre nagyon kevés idő van, bíráskodni pedig nem könnyű és nem is kellemes feladat. 


Ha nagy a szórás a pontozásban, könnyen lehet, hogy kicsit “szerencse” alapon dőlnek el a helyezések. Biztosan nem kerül egy rossz versenyző így első helyre, de 1-2-3 helyezésnyi szórás lehetséges.


Olyan extrém eset is előfordulhat akár, hogy olyan versenyző nyer, aki nem kapott első helyet senkitől.

 

Hangsúlyozom: az ilyesmi nagyon ritka, és valójában nem a rendszer hibája, de a rendszer nem tudja kiküszöbölni sem.


 

A fentiekben láttuk, hogy az átlagtól eltérő pontok kidobása kiküszöböli a csalást. Azaz hiába pontoz valaki egy adott versenyzőnek, ha a többi bíró máshogy látja, a pont leesik.


Na, ezügyben még mi is tanultunk újat.


A trükközéshez alapvető, hogy összebeszéljünk még két bíróval, tehát legalább hárman akarjanak egy adott versenyzőnek pontozni. (Nyilván ha mindenki összebeszél vagy előre meg van mondva, mit kell pontozni és hasonló lehetetlen helyzeteket felesleges ragozni.)


Az okosság nem csak abban van, hogy felpontozzuk a saját emberünket, hanem kinézzük a potenciális ellenfelet is, és alaposan lepontozzuk. 


Tehát ha van egy potenciális első helyezett (akit a többiek nyilván első helyre tesznek), mi lepontozzuk negyedikre, akkor a következő pontjai lesznek: 1-1-1-1-4-4-4, amiből egy első és egy negyedik hely fog leesni, így lesz 1+1+1+4+4 = 11 pont.


A többi bíró (aki a potenciáis győztest elsőre rakja) nem fogja negyedikre rakni a mi emberünket, hanem oda, ahova reálisan látja, mondjuk második-harmadik helyre. 


2-2-3-2-1-1-1, ebből leesik a 3 és egy első hely: 2+2+2+1+1 = 8 pont. Máris nyert az emberünk!


Erre csak az a megoldás, ha érdekelt bírók nem pontozhatnak, csak ezt senki sem meri meglépni, mert akkor nem hozzák a versenyzőiket.


Azt meg természetesen semmi nem küszöböli ki, ha a pontozást figyelmbe se veszik, és előre eldöntik, ki fog nyerni.


Normális versenyeken azonban nincs ilyen, nem szabad úgy látni, hogy csak csalás lehet. Mégpedig azért nem, mert egy kategóriában egy győztes lehet, de mindig többen látják magukat a legjobbnak.


Azt kell mondjam, akad csalás. De jóval többször van csak hiszti.Mint látható, a pontozási rendszer elég jól ki van találva. Az értékelés gyenge pontja semmiképpen sem itt van, hanem ott, hogy a bíróknak nagyon rövid idő alatt kell mindenkit a helyére tenni. A rendszer azonban elég jól kiküszöböli a hibákat.

 

Csak ismételni tudjuk magunkat: nincs megbízhatóbb rendszer.

 

Így néz ki egy pontozólap. 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!