Hová tűnt olthatatlan szenvedélyünk a versenyek iránt?

2011-09-27

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Volt olyan autóm, amit szó szerint széthajtottam, annyi rendezvényen voltunk. Az idei mérlegem eddig egy magyar verseny, az is Kathi Béla meghívására, és egyetlen nemzetközi. Mi lehet ennek az oka?

Pár éve még mániám volt egyész csapattal végigjárni a keleti blokk elérhető versenyeit. És csak azért nem a nyugati blokkét, mert így is minden pénzemet erre kúrtam el, nem nagyon volt lóvé angliában, németországban és hollandiában kalandozni, mert messzebb is van, meg arra drágább is a parizer.

Egyszer már kifejtettem, hogy miért nem járunk versenyekre, most ebből egy konkrét aspektusra világítanék rá: ez a pontozás.

Nem kell mindig csalást feltételezni. Általában az első helyezetten kívül minden versenyző rinyál akkor is, ha a véredig becsületesen csinálod végig a versenyt. Már ez eleve undorító azokkal szemben, akik esetleg a sportért teszik ebbe  a pénzüket, munkájukat és az idejüket.  "Szerencsére" ezekből egyre kevesebb van, legalábbis már többen szerveznek versenyt önimádó faszmajmok, akik a falu fontosembereként tetszelegve futtatják magukat és/vagy a rokonságot a helyiek előtt, esetleg a saját versenyzőik érdekében némileg csavarva az eredményen. Persze akad olyan verzió, ahol a hülyék nevezési díjjal való megsarcolása - akadt nemrégiben 100 euro is- egész jó lóvét hoz zsebbe. A sport meg le van szarva ugyebár, de ez nem számít. (Más kérdés, hogy néhány - otthon tükörrel és önkritikával nem rendelkező - versenyző akkor sem tudja megkülönböztetni a két hozzállás közötti különbséget, ha robotokkal pontoztatsz és végzed az adminisztrációt, majd nyitottá teszel minden adatot, és közzéteszed a vezérlő forráskódot. Mert anyu meg a haverok is mondják és mind okosabb a bíróknál.)

Ha mindezt kivesszük a képletből és semmiféle hátsó szándékot sem feltételezünk, akkor is ott van a bíráskodás kérdése. Pontosabban a szakértelemé.

Én magam is jártam úgy, hogy verseny közben szólt nekem Humi, a pontozás összesítő szakemberünk: kurva nagy gáz van. Megnéztem a lapokat és döbbentem láttam, hogy a bírók összevissza pontoznak, lövésük sincs, mit kellene nézni. Nyilván akinek rutinja van, az nem vak és látja ránézésre is a versenyzők körülbelüli helyezését, de a lapról az tűnik fel rögtön, ha az egyes bírók által adott helyezések nagyon eltérnek.

Ha az egyik bíró valakinek második helyezést ad, a másik ugyanannak tizediket, akkor valaki nagyon hülye a képletben és rettentően nem ért hozzá. Ergo nem szabadna neki pontozni. Ez az egyik ok, amiért nem szervezek versenyt soha többé. Mert a becsületes, jellemileg bíróknak alkalmas emberek között is van ilyen.

Nemrégiben kaptunk egy elcsípett pontozólapot egy nemzetközi versenyről. Amely tökéletesen megmutatja, hogy a tendencia teljesen valós. Nem valószínű hogy ez csalás: csalni úgy szoktak, hogy a pontozástól függetlenül egyszerűen kitalálják a végeredményt. Ez inkább azt mutatja, hogy vak és gyengénlátó bírók ülnek az asztaloknál. Az egy dolog, hogy a szabályok szerint a rossz pontozás nem számít, mert az átlagtól legjobban eltérő pontok leesnek: de ez nem változtat a tényen, hogy potenciális idióták pontoznak.

Tudom, durva szavak ezek. Ezért álljon itt egy rövid elemzés a lapon fentről lefelé haladva:

1. Ugyanazon versenyzőt az egyik bíró 5-nek látta, a másik 12-nek.
2. A bírók szerint egyhangú 2. helyezettet az egyik bíró 5-nek írta be.
3. Az egyik bíró 8-nak látta azt, amit a másik 3-nak. Mindkettejük pontja leesett.
4. Két bíró látott valaki 3-nak (dobogó!), kettő ugyanazt 6-nak, és egy bíró szerint 10.!
5. Az egyik bíró 5-re rakta, aki a másik szerint 12..
6. Az egyik bíró 4-re rakta azt, aki a másik szerint 11..
7. Az egyik bíró 3-ra rakta, aki a másik szerint 13.. 10 helyezés különbség és dobogó a képletben!
8. Az egyik bíró 2-ra rakta azt, aki a másik szerint 12.. lásd 7-es pont.
9. Az egyik bíró 4-re rakta azt, aki a másik szerint 11..

A pontozólap alapján simán meg lehet mondani, hogy melyik bíró hülye az öt közül, de azt hiszem, ez lényegtelen. Főleg, hogy mindegyiknél látok durva hibákat. Nem árt, ha tudjátok: a körülbelüli helyezéseket már az alapfordulatokban, szemből alapálláskor meg lehet mondani.  A mezőny végén már reális, ha hibák vannak: ott már nagyon nehéz megítélni és azt hiszem, a 14. és 15.-ik hely sorsa erősen tök mindegy. De 10 helyet tévedni, dobogós helyről? Anyám borogass!

A fenti tény az egyik szelete annak, hogy nem nagyon van értelme pénzt ölni abba, hogy az ember baziunalmas versenyekkel töltse a szabadidejét, majd beszámolhasson a "reális" eredményekről, baromsággokkal hitegetve az olvasóit.

Nyuszika dobálja a medvét palacsintával. A medve megkérdezi: ez lekváros? Nyuszika azt válaszolja: nem, szándékos!

Nem így van a szar vicc, de amiről beszélek, az még nem is a szándékos rész. És van szándékos rész, nem kell messze menni, hogy X szervező akárkijét lássuk nyerni, amikor nyilvánvalóan van nála jobb. Én nem arról beszélek, amikor az egyik a haverom, fiam, anyám, rokonom és nem bírom józanul megítélni. 

Ha eddig nem értette valaki, hogy miért nem megyünk a versenyekre, talán ez segít.

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!