IFSA HUNGARIAN STRONG MAN CHALLANGE 2003

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

IFSA HUNGARIAN STRONG MAN CHALLANGE 2003

A verseny helye: Sopron, Sportcsarnok
A verseny időpontja: 2003. november 15. 16óra
A verseny rendezője: a Magyarországi Erősport Szövetség, az IFSA segítségével

Versenyszámok:

 • Farönknyomás: 125kg farönk kinyomása fej fölé, minél többször
 • Koffercipelés: 2x 151kg-os koffer elcipelése, minél messzebbre
 • Autótartás rámpán: 2x 1100kg-os autó rámpán tartása, minél tovább
 • Hordópakolás: 4db 160kg-os hordó 8méterről 122cm magasra felpakolása, minél gyorsabban
 • "Frédi-Béni" autócipelés: speciálisan áttalakított kispolszki 25 méterre elcipelése, minél gyorsabban
 • Súlypiramis: 225, 240, 270kg-os súlyok 4db, egyenként 40cm-es lépcsőn felcipelése, minél gyorsabban

Meghívott versenyzők:

 • Jarek Dymek - Lengyelország, 2x EB 2.helyezett, VB 6.helyezett, Csapatvilágbajnok, 3x világkupa győztes, világranglista 6.helyezett
 • Jarno Hams - Hollandia, holland bajnok, világkupa győztes (Katalónia 2001), csapat VB 2.helyezett, világranglista 10.helyezett
 • Katona Ervin - Szerbia, A Balkán Legerősebb Embere, 2x szerb bajnok, Közép-Európa Legerősebb Embere 2003 2.hely
 • Gabriel Ardelean - Románia, román bajnok, Magyar Nagydíj 2002 3.hely
 • Darázs Ádám - Magyarország, 4x Közép-Európa Legerősebb Embere, 2x magyar bajnok, VK 7.hely, 22x magyar kupa győztes
 • Borzi István - Magyarország, Közép-Európa Legerősebb Embere 2003 csapatbajnok, magyar bajnoki 2.helyezett
 • Szabó Tamás - Magyarország, magyar bajnokság 3.helyezett, magyar kupa győztes (Szenlőrinc)
 • Királyi Norbert - Magyarország, Vizes OB 1.hely, magyar kupa győztes (Somogybabod)

Versenybírók:

Ilkka Kinnunen (Finnország) IFSA alelnök, Európa Legerősebb Embere 1993
Dr. Harcos Gábor (Magyarország) MESZ elnök, 1972. müncheni olimpia 6.hely, súlyemelésben
Őszi Ferenc (Szlovákia) Szlovák Nagydíj győztese, EK-győztes 2003

Egyszer volt, hol nem volt...

Valamikor szeptember vége felé nagyon úgy nézett ki, hogy a Közép-Európa Legerősebb Embere verseny után (október 4-5, Horvátország) a farönköt a szögre akaszthatjuk, de legalábbis a sarokba támasztva pihenhet a következő szezonig... Aztán megkeresett két úriember Sopronból, akik azzal nyúztak engem, hogy csináljunk egy nagy versenyt a leghűségesebb városba. Elmeséltem nekik, hogy miről szól a történet, mi az, amitől komolyodik egy verseny, de abba nagyon hamar megegyeztünk, hogy csak egy nagyobb dobásnak van értelme és létjogosultsága. Mivel az idén a Magyar Nagydíj még nem volt megrendezve, rá is tenyereltek a névre, hogy márpedig ők ezt akarják! Végül is a hegy azért van, hogy megmásszák...

A szervezés dolgait nagyon igazságosan elosztottuk: az övék lett a szponzorok felkutatása, reklám és PR dolgok, kiegészítő műsorok és a többi hasonlóan lelkesítő munka, nekem pedig az olyan dolgok okozták a legnagyobb fejfájást, hogy pl.: a sérült Janne Virtanen helyett ki legyen az, akit a speciális kínzásainknak alávessünk. Merthogy a számokat nagyon hamar kitaláltam: kicsi rönknyomás, koffer és hordócipelgetés után különböző mazo hajlamok kiélése autókkal és az egyiptomi rabszolgák egyik kedvence a súlypiramis került az étlapra.

Európa közepéről gyorsan összetelefonálgattuk a versenyzőket, a 4 ungarise betyár: Borzi István - Szolnok, Szabó Tamás - Dombóvár, Királyi Norbert és jómagam pedig Győr, mellet a szerbek és a Balkán körzeti csampionja Katona Ervin és az izületeiben és méreteiben barnamedvére emlékeztető román Gabriell Ardelean. Még két manus kellett a versenyre, őket az IFSA (Intrenational Federation of Strenght Athlets) elnöke, Marcel Mostert terrorizálta ajánlatunkkal.
Lényeg a lényeg, hogy a kb 146. variációt sikerült lefixálnunk, két nagyon jó versenyzőt kaptunk a világranglista 10. Jarno Hams és az abban a pillanatban legerősebb hadbafogható finn Tomi Lotta személyében, aki egy Világkupa 6.hellyel is dicsekedhet többek közt.
A verseny tisztaságát Ilkka Kinnunen az IFSA alelnöke felügyelte aki mellesleg 93-ban megnyerte az EB-t, az ő munkáját segítette a Magyarországi Erősport Szövetség elnöke Dr. Harczos Gábor, aki '72-ben az olimpián 6. volt súlyemelésben és Ulviczki Mihály, a szövetség főtitkára, aki 2x nyert egyéni és 5x páros magyar bajnokságot és minden év végén visszavonul, hogy jövő májusba újrakezdje...

Aztán végre csak eljött a nagy nap, délelőtt szépen felállítottuk a pályát, helyére került minden, a versenyzők is szép lassan szálingóztak. Persze a holland és finn delegáció már itt volt pénteken, és az sem volt meglepetés annak, aki már ismerte őket, hogy Gabi és Ervin a technikai megbeszélés közepén esett be... Hála Istennek a sportcsarnok is nagyon jól megtelt, volt néző rendessen.
A versenyzők bevonulása is nagyon jópofa lett, mindegyikünk kezét egy kis fitness palánta fogta, másik kézbe pedig a nemzeti zászlóval hadonászhattunk. Az első hét versenyzőt kislány kísérte be, a 8. sorszámot húzó Ardeleanra pedig egy kisfiú vigyázott, aki vonásaiban nagyban emlékeztetett az ifjú Gabriellre, mindenesetre nagyon aranyosak voltak együtt.

Az első szám a rönknyomás volt, ami mostanában már nem fából készül hanem vasból, viszont ugyanúgy 125kg mindenkinek. A feladvány lényege, hogy hány ismétlést tud belenyomni a delikvens. Elsőként Királyi "Kiru" Norbert próbálkozott, aki a legnagyobb favoritnak igérkezett a szám előtt, viszont a rönk alatt majdnem elájult és 7imétlés után befejezte (a versenyt megelőző kedden 16ismétlést csinált edzésen, igaz ezt csak ketten látták...)
Katona Ervinnek is sikerült bemutatni valami hasonlót, igaz ő rögtön az első után akarta magát agyonüttetni. Szép sport a mienk, ugye?
A számot így a másik hidraulikus vállakkal rendelkező, Ardelean (ő az, aki 320kg-ot tud fekvenyomni, amikor edzésben van... ) nyerte. Kicsit bosszankodtam, hogy 1-el többet nyomott Gabi nálam, de aztán megnyugodtam, mert ha 23-at nyomtam volna vért izzadva, akkor 24-et nyom a margithaiak büszkesége. Mindezt úgy, hogy be se durrant volna a válla...
A többiek eredményei: Hams 9, Lotta 7, Borzi 6, Szabó 5 ismétlés.

Másodjára koffercipelés következett, két db, lézerrel kivágott méretarányos Magyarország alakú térképet kellet minél messzebbre cipelni. Elsőként Katona Ervin állt neki a feladatnak, mindjárt nyitott is 61.00méterrel. Hoppá-hoppá! Ez elviekben új világrekord! Ugyanis a kofferek -elviekben- 151kg-osak voltak, és a 2x 150kg-os koffercipelésben 57.00 a jelenlegi rekord, amit egyébként a finn Janne Virtanen jegyez. Viszont a verseny utáni mérlegelésnél kiderült, hogy a koffert készítő cég munkásai nem voltak valami pontosak és a koffer - ha csak egy kicsit is - de könnyebb volt mint 150... Így Ervinnek be kellet érni egy világ legjobb eredményével... (A nemzetközi szövetség ugyanis csak 120, 150 és 175kg-os kofferek cipelésénél tart nyilván világcsúcsot!) Viszont azt már most mondjuk, hogy az első adandó alkalommal ismételjük a dolgot, persze 150-re hizlalt kofferekkel. Jómagam is sokat szerettem volna sétálni, de a bal kezem szorítása mostanában nem az igazi, 50.25-ig jutottam, ami nem olyan rossz, de még 10.76 hiányzott ahhoz, hogy meg is legyek elégedve.
Aki még kiugróan jól teljesített Borzi Pista volt, az ő 47métere nemzetközi szinten is jó, kicsit meglepődtem Jarno (23.90m) és Tomi (21.30m) teljesítményén, tőlük többet vártunk kicsivel.
Szabó Tomi 21.60-ig jutott, Ardeleant pedig kézsérülése akadályozta abban, hogy 14-92 fölé kerüljön. (egy romániai focimeccsen 8-an próbálták meggyőzni őt igazukról... Szegények... Viszont bátrak...) Királyi Norbert 9 méterig volt hajlandó úgy csinálni, mintha versenyezne.

4db, rendkívül szimpatikus 140kg-os boroshordót kellet elcipelni 8méterre ezután, minél gyorsabban. Ez ígérkezett az egyik legnépszerűbb feladatnak - ezt a következtetésemet az atléták arckifejezéséből vontam le - amikor szembesültek legújabb agyrémem valósággá válásával...
Szóval nagyok, nehezek és rossz fogásuak voltak a mi hordócskáink, viszont a közönség nagyon élvezte a küzdelmet. A nehézséget jól mutatja,hogy a remek napot kifogó Katona Ervin sem tudta teljesíteni maradéktalanul a távot, igaz csak 15cm hiányzott ehhez neki.
Tomi Lotta a 4. hordót 6.15méterre, Jarno Hams 606cm-ig sétáltatta. Gabriell lett a 4. aki 3 hordót vitt a célba, jómagam szintén 24métert sétáltam hordó társaságában, de Gabi részideje jobb volt az enyémnél. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy - mint utólag már tudom - ezen a ponton óriási hibát csináltam, nem szabad ilyen erős mezőnyben taktikázni, főleg nem a 3. számban... Be kell vinni a hordót, 100%-ot teljesíteni és nincs fülvakarás a végén... Szabó Tomi lett a 6. (3 hordó 72.97 alatt), Borzi a 7. (2 hordó + 5.21m a 3.hordóval), Kiru (2 hordó 47.68mp) az utolsó helyen zárt.

Az autótartás következett, ahol 2db Suzuki Ignist kellett tartani rámpán, ki meddig bírta. Ez a versenyszám az igazi papírformát hozta, Ervin nyert ahogy szokott (50.32mp), Szabó Tomi (42.50mp) hajszállal verte Borzit (41.40mp), Lotta a 4. (37.69mp) Ardelean az 5. (36.28mp) jómagam 6. (36.00mp, nehogy még szerencsém is legyen...) Hams 7. (33.63mp), és a rendkívül indiszponáltan versenyző Királyi 8. (23.06mp).

Az utolsó előtti versenyszám a "Frédi-Béni" autócipelés volt. A szebb napokat is megért kispolákot kellett elcipelni 25méterre, minél gyorsabban. Nagyon jó küzdelmet hozott a szám, igazán szoros eredmények születtek. 4. számát is nyerte 15.44-el Ervin, legyőzve ezzel a szám egyik specialistájának tartott Jarnot aki 17.06-ot ment, 17.75-el enyém lett a szám bronza, és láss csodát 4. lett 18.82-vel Királyi Norbert (a szám előtt a magyar szövetség sportszerűtlen hozzáállásért szankcionálta Kirut.), megy ez neki is ha akarja... 5. lett Lotta 20.56mp-vel, 6. a kispolszkit végig hajóhintaként szállító román nagymedve 25.57mp-el, Szabó Tomi óriásit küzdve 31.56-al a 7., a régi sérülésének kiújulását nem kockáztató Borzi "Szúnyog" Pista 140cm-nél fejezte be a gyakorlatot. De legalább megpróbálta!!

A legnehezebb feladat maradt a végére, a 225, 240 és 270-es vastömbök 4db 40cm-es lépcsőn felcipelése. Még szerencse, hogy a bírók adtak rá 75mp-t!
Óriási számolgatás előzte meg a számot, talán egyedül Ervin nézte azt, hogy mennyi kell a helyben maradáshoz. Ez némiképp érthető is, mert ekkor már 6pont volt az előnye velem, 7pont Jarno előtt, a többiek számára utolérhetetlen volt már. A 225, meg a 240 talán nem is volt gond senkinek, de a 270 már szétszórta kicsit a mezőnyt.
Szabó Tomi, Gabi Ardelean és Jarno Hams nem bírtak az utolsó súllyal. Ráadásul az utóbbi óriási riadalmat is okozott amikor a 270-es súly megemelése után szó szerint összeesett. Hála istennek nem történt semmi komolyabb baja, viszont a masszőr szerint olyan rugalmas lett a háta, mintha üvegből lenne. Kirunak és Ervinnek egy lépcsőt sikerült felkergetni a 270-es tömböt, Lotta és Borzi 2 lépcsőre rakta fel, én meg - végre nyertem egy számot...- a 3. lépcsőre küzdöttem fel a súlyt.

A végelszámolásnál Ervin jött ki a legjobban 37,5pontjával, így nyerte az IFSA Hungarian Strong Man Challenget és ezzel pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét söpörte be.
Ezüst lett a 35pontért a jutalmam, az ezer tó országában Tomi Lotta 30pontot és bronzot vihetett haza. 4. helyen -kicsit negatív meglepetést okozva- Jarno Hams 28ponttal, 5. Borzi István 24,5, a 6. Gabi Ardelean 24, a 7. Szabó Tomi 20, a 8. Királyi Norbert 16ponttal végzett.

Mindent összegezve nagyon jól sikerült a verseny, le a kalappal a szervezők előtt, akik a szó igazi értelmében éjt nappallá téve dolgoztak azon, hogy megteljen a sportcsarnok. A nemzetközi szövetség alelnöke is maximálisan meg volt elégedve mindennel, a verseny színvonalával, az eszközök és a küzdőtér dekorációjával, a hangulattal (köszi minden soproninak és nem soproninak a hangzavart!!), szállással, kajával stb.. Szóval jó volt minden, nem véletlen lett az év legjobb magyarországi versenye a november 15-i. Az igazi eredmény pedig az, hogy jövőre is lehetőséget kapunk az IFSA-tól hasonló szintü verseny(ek) lebonyolítására!
És hogy mikor találkozhatunk megint Sopronba?
Ne csináljanak programot jövő év augusztus 28-29-re, mert még nagyobb buli lesz...

Darázs Ádám

Az eredmény:

  Versenyző Adatok
1.
KIRÁLYI, Norbert HUN 29 / 172 / 114
2.
SZABÓ, Tamás HUN 32 / 188 / 135
3.
HAMS, Jarno NED 29 / 189 / 135
4.
LOTTA, Tomi FIN 27 / 191 / 137
5.
KATONA, Ervin SCG 26 / 188 / 135
6.
DARÁZS, Ádám HUN 28 / 195 / 140
7.
BORZI, István HUN 23 / 183 / 112
8.
ARGYELAN, Gabriel ROM 30 / 180 / 140

Versenybírók:

-Illka KINNUNEN, (FIN) IFSA elnök-helyettes
-DR. HARCZOS Gábor, (HUN) Magyar Erőssport Szövetség elnök
-ULVICZKI Mihály, (HUN) 2-szeres magyar bajnok


RÖNKNYOMÁS
(125 kg, 60 másodperc )

Helyezés Versenyző Nemz. Ism. Pontsz.
1.
ARGYELAN ROM 11 8.0p
2.
DARÁZS HUN 10 7.0p
3.
HAMS NED 9 6.0p
4.
KIRÁLYI HUN 7 4.5p
4.
LOTTA FIN 7 4.5p
6.
BORZI HUN 6 3.0p
7.
SZABÓ HUN 5 2.0p
8.
KATONA SCG 1 1.0p
1. ARGYELAN	ROM	8.0p
2. DARÁZS		HUN	7.0p
3. HAMS		NED	6.0p
4. KIRÁLYI	HUN	4.5p
  LOTTA		FIN	4.5p
6. BORZI		HUN	3.0p
7. SZABÓ		HUN	2.0p
8. KATONA		SCG	1.0p

KOFFERCIPELÉS
(maximális távolságra)

Helyezés Versenyző Nemz. Táv Pontsz.
1.
KATONA SCG 61.00 m 8.0p
2.
DARÁZS HUN 50.25 m 7.0p
3.
BORZI HUN 47.00 m 6.0p
4.
HAMS NED 23.90 m 5.0p
5.
SZABÓ HUN 21.65 m 4.0p
6.
LOTTA FIN 21.30 m 3.0p
7.
ARGYELAN ROM 14.92 m 2.0p
8.
KIRÁLYI HUN 9.00 m 1.0p
1. DARÁZS		HUN	14.0p
2. HAMS		NED	11.0p
3. ÁRGYELÁN	ROM	10.0p
4. BORZI		HUN 	 9.0p
  KATONA		SCG 	 9.0p
6. LOTTA		FIN 	 7.5p
7. SZABÓ		HUN 	 6.0p
8. KIRÁLYI	HUN	 5.5p

HORDÓCIPELÉS
( 4 x 160 kg, 8 m, 75 másodperc )

Helyezés Versenyző Nemz. Menny.+Táv
ill.
Menny./Idő
Pontsz.
1.
KATONA SCG 3 hordó + 7.85 m 8.0p
2.
LOTTA FIN 3 hordó + 6.15 m 7.0p
3.
HAMS NED 3 hordó + 6.06 m 6.0p
4.
ARGYELAN ROM 3 hordó / 43.20 s 5.0p
5.
DARÁZS HUN 3 hordó / 56.19 s 4.0p
6.
SZABÓ HUN 3 hordó / 72.97 s 3.0p
7.
BORZI HUN 2 hordó + 5.21 m 2.0p
8.
KIRÁLYI HUN 2 hordó / 47.68 s 1.0p
1. DARÁZS		HUN	18.0p
2. HAMS		NED	17.0p
  KATONA		SCG 	17.0p
3. ÁRGYELÁN	ROM	15.0p
5. LOTTA		FIN 	14.5p
6. BORZI		HUN 	11.0p
7. SZABÓ		HUN 	 9.0p
8. KIRÁLYI	HUN	 6.5p

AUTÓTARÁS
( Suzuki Ignis – 1005 + 72/108 kg, 10°, max. )

Helyezés Versenyző Nemz. Idő Pontsz.
1.
KATONA SCG 50,32 s 8.0p
2.
SZABÓ HUN 42.50 s 7.0p
3.
BORZI HUN 41.40 s 6.0p
4.
LOTTA FIN 37.69 s 5.0p
5.
ARGYELAN ROM 36.28 s 4.0p
6.
DARÁZS HUN 36.00 s 3.0p
7.
HAMS NED 33.63 s 2.0p
8.
KIRÁLYI HUN 23.06 s 1.0p
1. KATONA		SCG 	25.0p
1. DARÁZS		HUN	21.0p
3. LOTTA		FIN 	19.5p
4. HAMS		NED	19.0p
  ÁRGYELÁN	ROM	19.0p
6. BORZI		HUN 	17.0p
7. SZABÓ		HUN 	16.0p
8. KIRÁLYI	HUN	 7.5p

AUTÓCIPELÉS
( 420 kg, 25 m )

Helyezés Versenyző Nemz. Idő Pontsz.
1.
KATONA SCG 15.44 s 8.0p
2.
HAMS NED 17.06 s 7.0p
3.
DARÁZS HUN 17.75 s 6.0p
4.
KIRÁLYI HUN 18.28 s 5.0p
5.
LOTTA FIN 20.56 s 4.0p
6.
ARGYELAN ROM 25.57 s 3.0p
7.
SZABÓ HUN 31.56 s 2.0p
8.
BORZI HUN 23.06 s 1.0p
1. KATONA		SCG 	33.0p
2. DARÁZS		HUN	27.0p
3. HAMS		NED	26.0p
4. LOTTA		FIN 	23.5p
5. ÁRGYELÁN	ROM	22.0p
6. BORZI		HUN 	18.0p
  SZABÓ		HUN 	18.0p
8. KIRÁLYI	HUN	11.5p


SÚLYPIRAMIS
( 225 kg, 240 kg, 270 kg – 4 x 40 cm, 75 mp )

Helyezés Versenyző Nemz. Steps Pontsz.
1.
DARÁZS HUN 11 steps 8.0p
2.
LOTTA FIN 10 steps 7.0p
2.
BORZI HUN 10 steps 6.0p
4.
KATONA SCG 9 steps 5.0p
4.
KIRÁLYI HUN 9 steps 4.0p
6.
HAMS NED 8 steps 3.0p
6.
ARGYELAN ROM 8 steps 2.0p
6.
SZABÓ HUN 8 steps 1.0p

VÉGEREDMÉNY:

1. KATONA		SCG 	37.5p	8 / 1 / 1 / 1 / 1 / 4
2. DARÁZS		HUN	35.0p	2 / 2 / 5 / 6 / 3 / 1
3. LOTTA		FIN 	30.0p	4 / 6 / 2 / 4 / 5 / 2
4. HAMS		NED	28.0p	3 / 4 / 3 / 7 / 2 / 6
5. BORZI		HUN 	24.5p	6 / 3 / 7 / 3 / 8 / 2
6. ÁRGYELÁN	ROM	24.0p	1 / 7 / 4 / 5 / 6 / 6
7. SZABÓ		HUN 	20.0p	7 / 5 / 6 / 2 / 7 / 6
8. KIRÁLYI	HUN	16.0p	4 / 8 / 8 / 4 / 8 / 4

Kapcsolódó cikkek
TEHETSÉGKUTATÓ ERŐVERSENY A BARADLAI KUPÁÉRT SZOLNOK, 2003. JÚLIUS 20. 1.FARÖNKNYOMÁS, INDULÓSÚLY 60KG Helyezés Név Súly 1. Nagy Pét...
Négy fős Erősember Csapat EB - Sopron 2005.10.22 - Sportcsarnok Meghívást kaptunk Fekete Lacitól a Tv2 Erős Emberek versenysorozatának idei utolsó állomásá...
HÖLGYEK ÉS URAK! Az úgy volt, hogy volt ez a szombati Kunszentmártoni erősember verseny, jó volt, szép volt, ennyi!! Na, a viccet félretéve, kicsit saját...
Magyarország Legerősebb Embere 2003 II.Osztályú magyar bajnokság _GÁRDONY, SPORTBEACH, 2003. JÚNIUS 28._ 1. TRAKTORKERÉK-FORGATÁS, 5X, 510KG Helyezé...
DARÁZS ÁDÁM: STRONGESTMAN ISKOLA - 1. RÉSZ Végül is lényeg a lényeg, beszélgettem pár sráccal,akik nem igazán tudták merre induljanak el az erősemberkedés rögö...
8 induló, 5 versenyszám, 40fok árnyékban, 1000gramm por egy köbméter levegőben, meg egy csomó őrült 4 keréken és szabadlábon… röviden ennyi a III. Off-Road Magy...
CSESZNEKI VÁR, 2003. SZEPTEMBER 6. _"A skótok a zabot megeszik, mi angolok, a lovainknak adjuk..."_ Többek között ezzel a "kedves" mondással nyitotta meg ...
Magyarország Legerősebb Embere 2003 Hajdúszoboszló Város Nagydíja * A verseny időpontja: 2003. április 26-27. 15óra, * A verseny helyszíne: Hajdúszobosz...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!