Igazi motiváció!

2014-05-30

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Vannak, akik mindent kitalálnak a motivációs videóktól kezdve... a motivációs videókig, mégsincs kedvük edzeni.

 

A legtöbben magányos lúzernek érzik magukat, pedig egyáltalán nincsenek egyedül a kedvetlenség, motivációhiány problémával. A motiváció megszerzésével több baj is van. Az egyik például az, hogy a dolog annyira elcsépelt lett, hogy sokan azt hiszik, tényleg valami külső motivációra van szükség, egyfajta mentális doppingra. Pedig nincs.

Egy valamit tisztázunk: a manapság nagyon divatos motivációs videó/idézet/kép műfaj mezei hazugság. Nincs mögötte valós szándék: valójában nem akar téged motiválni senki.

Senkit nem érdekel, hogy veled mi van. Senkinek nem érdekel, hogy elérd a céljaidat. Senkinek nem érdeke, hogy jól nézz ki. Mindenkit saját maga érdekel. A saját érdekei miatt csinálja, amit csinál.

Ugye nem képzelted, hogy a motivációs ganét azért gyártják, mert azzal törődnek, hogy te hogy nézel ki?

 

A motivációs tartalmak igazi célja

A "nemzetközi motiváló mozgalom" két szinten működik: privát és céges szinten.

Az első szint arról szól, hogy Józsika összebasz valami szart - lehetőleg másoktól összelopott anyagokból, mert kamerája nincs szegénynek - az öt perc jutub/faszbúk hírnévért, aztán arra recskázik, hogy hányan kattintottak rá.

Az "alkotót" pont nem érdekli, hogy a te életed jobb lesz-e attól, hogy megnézted/elovastad azt a gagyit, amit valami közösségi oldalra hányt.

Nem is tudná érdekelni, hiszen hozzáértése nincs, érteni csak a "motiváláshoz" ért, ahhoz is csak annyiban, hogy a hasonszőrűeket majmolja annak érdekében, hogy ilyen módon sztárkodhasson, vagy játszhassa a nagy bölcs motivátort. 

Ez az egész nagy motiváló mánia röhej. Ismerek olyat, aki motivációs idézeteket írogat a faszbúkra, de minden nap nyavalyog, hogy nincs kedve edzeni. Viszont lájkolják a sok szart, amit ír, ez pedig kielégíti a kis egóját. Ez a célja. Nem az, hogy mások jobbak legyenek.Mások dolgai, vagy egyenesen baromságai soha nem fognak téged motiválni. 

Jay Cutler edzővideója sem fog, vagy legalábbis csak ideig-óráig, amíg rá nem jössz, hogy neked nem áll négy villantós autó a Las Vegas-i garázsodban, mert Las Vegas-i garázsod is csak annyira van, mint motivációd. És marhára nem vagy Jay Cutler. Sőt: azt sem tudod, ki ő valójában.

Ezt az egész motivációs szart el kéne már felejteni. Tehetségtelen, értelmes tartalmat gyártani képtelen gyökerek olcsó, önsztároló szórakozása. Azoké, akik nem tudnak feszengeni, vagy az nem elég nekik.  

 
A második, még gusztustalanabb szint: a kereskedelmi cél.

Komolyan azt hiszed, hogy motivációs képeket/videókat megosztogató kereskedelmi egységek arra akarnak motiválni, hogy jobban nézz ki és sportolj? Tényleg ez a valós szándékuk?
 

Hát nem!  Ez piti marketing:  cél csak az, hogy vegyél tőlük valamit. Csak az érdekli őket, hogy eladjanak: telibe szarják le a te életedet és céljaidat. Csakis vásárlásra akarnak ösztönözni.

Miért éppen motivációs ganéval? Mert adni neked semmi értelmeset nem tudnak, csak kamu motivációt. Tehetség és munka híján csak ezzel tudják felhívni a figyelmet. A legolcsóbb dolog jelenleg az amúgy is közkézen forgó motivációs szarságok közzététele.

A motivációs szemét ezért nem működik. Mert még ha nem is esik le, hogy miről van szó, alapvetően nem vagy hülye: vagy a tudatod, vagy a tudatalattid érzékeli a valós szándékot.


Létezik igazi motiváció?Motiválni valójában célok tudnak.

Saját célok. Valami, amit te el akarsz érni, méghozzá valamennyire reálisan.

 

Ezért lenne jó a testépítő versenyzés, de az túl távoli cél.

Nem megoldás a könnyű kategóriák bevezetése - pont fordítva: az csak az önimádatot gerjeszti.  Az nem cél, hogy fél év alatt bajnok legyél, mert az irreális, hiszen az nem valódi győzelem.

Ma Magyarországon sokan bebeszélik maguknak, hogy világbajnokok, mert nem láttak még - és fel sem fogják - milyen egy igazi VB.  Pedig csak el kéne végezni a matematikai műveletet, hogy arányírtuk a jelen lévő országok számát a világ országainak számával. Négy versenyzős kategóriák - az nem világbajnokság.

Testépítő versenyre tíz év a felkészülés, de ez az áltagembernek nem jó cél: nem éri meg egy valag pénzből abnormális tömeget rángatni magadra, ezt tíz évet kidobva az életedből. A sport van értünk, nem mi vagyunk a sportért, versenyezni csak a kivételezetteknek,a tehetségeknek szabad.

A reális önértékelés fontos: ne motiváljon, hogy Mr. Olympia alkarsz lenni. Nem leszel az, ezért valójában nem fog motiválni.

Az fog motiválni, hogy rájössz, ki vagy, mit akarsz, és nekiállsz azt elérni. 

 
Mi a megoldás?

 

Ha nem vagy motivált az edzésben, nincs kedved hozzá, megoldom a problémádat egy perc alatt, ne aggódj.

A titok az, hogy írj egy edzéstervet, hogy azt kelljen végrehajtanod.

Itt persze tisztázni kell az edzésterv fogalmát. Ugyanis a testépítés az egyetlen olyan hülye sportág a világon, ahol azt hiszik, hogy az edzésterv egy állandó tartalmú valami. 

Az edzésterv valójában az, amikor leírod, előre megtervezed hétről hétre, hogy pontosan mennyi súllyal, milyen gyakorlatot végzel majd és hányszor. A 2000 Ft-os fénymásolat nem edzésterv, sem az, amit a kamu online edzők küldenek neked.

Ez a megoldás.

Tűzd ki azt a célt, hogy  a heti tervet elvégzed. Tűzz ki egy távolabbi célt, hogy x kiló akarsz lenni y hónap múlva, vagy x kilóval akarsz tudni guggolni 50 ismétlést. 

Tűzd ki azt a célt is, hogy rendesen kajálsz. Írd is le pontosan, mit kell enned, és tartsd be. Ha pont azt csinálod, se többet, se kevesebbet,  mint ami az edzés és kajatervedben van, az működni fog.

Mindjárt nem kell motivációs szart nézegetned.

 

Nincs szükséged külső motivációra. 

Mások nem akarnak téged motiválni: a motivációs szeméttel népszerűek akarnak lenni, vagy pénzt keresni. 

Nincs szükséged motivációs szemétre.

Tervre van szükséged és akaratra, hogy végrehajtsd.
 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!