IPF Fekvenyomó EB szakmai értékelés

2014-08-23

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Megvolt az IPF Fekvenyomó Európa Bajnokság, ahol a magyar csapat ismét remekül szerepelt!

 

 

A megelőző évben megrendezett Európa Bajnoksághoz képest súlycsoportonként az elért helyezéseknél teljesített súlyokat számítva a női mezőny 10,4%-ot erősödött. A három hölgy versenyzőből álló magyar csapat 14 ország közül az 5. helyen zárt, Európabajnoki cím, egy ezüst érem és egy 5. helyezéssel.

 

Nyers Mónika -52kg-ban Európabajnoki címet ért el 115kg-os teljesítménnyel. Mónika a verseny reggelén közölte, hogy beköszöntött a piros betűs ünnep, viszont ezt kompenzálta a testsúlyából és a sorszámából nyert helyzeti előny. A verseny folyamán azt végig vezetve 3 érvényes gyakorlatot mutatva ez előző évi Európa Bajnokságon teljesített eredményt 21%-kal és egyéni versenyen elért legjobb eredményét 4%-kal megjavítva zárta az idei évi Európa Bajnokságot. A jövőre nézve fontos, hogy erősebb fekvenyomó ruhában is megtanuljon érvényes gyakorlatokat is bemutatni. Véleményem szerint ezzel további 10kg-12,5kg-os teljesítmény-növekedés érhető el. A versenyzés során elértük a kitűzött célokat.

Olajos Tünde -84kg-ban 5. helyezést ért el 127.5kg-os teljesítménnyel. Kezdő fogását -Tündére sajnos gyakran jellemző - nem megfelelő koncentráció miatt nem tudta teljesíteni. Ezzel lépéshátrányba kerültünk az orosz versenyzővel szemben. Másodikra viszont szépen javított, ez a második gyakorlata annyira meggyőző volt, hogy bátran mertük küldeni a dobogót jelentő 142.5kg-os súlyra. Sajnos ez most nem sikerült. A 127.5kg így is azt jelentette, hogy 6%-kal javította meg ez eddigi versenyen elért eredményét. Ez Erőművek műhelyében Melinda vezetése alatt meg fogják találni a módját, hogy Tünde teljesítménye versenyen is elkerülje a 140kg-ot.

Szabó Ágnes +84kg-ban ezüstérmet szerzett 192,5kg-os új országos csúccsal. Az Orosházi Toldi versenyzője jól felkészítve érkezett a megmérettetésre, ez köszönhető a felkészitő edzőnek, Imrének. A versenyen három gyönyörű gyakorlatot bemutatva a holland versenyzőt hibára kényszerítve, stabilan versenyzett. Fontos tudni, hogy a magyar +84kg-os női kategória önmagában alkalmas lenne egy kisebb Európa Bajnokság megrendezésére. Ági most ennek a bombaerős kategóriának tartja az országos csúcsát! A jelenlegi teljesítménye előző Európabajnokságon elért teljesítményéhez képest 15%-ot fejlődött. A versenyzés során elértük a kitűzött célokat!

 

Az 5 férfi versenyző a 21 nemzet közül a 9. helyet szerezte meg. A tavalyi évhez képest 4,4%-kal erősödött a súlycsoportonként az elért helyezéseknél teljesített súlyokat számítva a mezőny.

Nemes Róbert -83kg-ban 8. helyezést ért el 212,5kg-os teljesítménnyel. Az előző évi kiesés miatt kezdő fogását az erőszintjéhez mérve alacsonyan határoztuk meg. Ezt a kezdőfogást gyönyörűen abszolválta. Ezután második fogás nem volt sikeres viszont az látszott, hogy az elsődlegesen kitűzött feladatot, miszerint román sportolót helyezésben meg kell előzni már elértük, ezért egy támasztóruha csere után Robi kísérletet tett a 232,5kg teljesítésére, ami hajszál híján nem sikerült. Jövőre nézve Robinak ezt a támasztóruhát kell a kezdőfogástól kezdve használnia, amellyel könnyedén elvárható a 230kg feletti eredmény.

Deres Zsolt -93kg-ban 7. helyezést ért el 217.5kg-os teljesítménnyel. A kezdő fogást sikeresen teljesítette, a második kísérletre kikért 227,5kg-ot nem sikerült legyőzni, a harmadik fogásra sem sikerült az egyéni csúcsot beállítani ugyan ezen a súlyon. Az elért helyezés elégedettségre ad okot, de a teljesített súlyban nem értük el a kitűzött célt. Első válogatottsága ellenére végig aktív tagja volt a csapatnak. Az első nap Mónikánál, valamint a saját versenye befejezése után az Európabajnokság végéig segítséget nyújtott csapattársainak. Zsoltnak el kell gondolkodni a jövőre nézve a súlycsoportváltáson, vagy amennyiben ebben a súlycsoportban folytatja, a nyomás közbeni testtartás váltáson.

Sebestyén Tamás -105kg-ban bronzérem 297,5kg-os teljesítménnyel. Tamás versenyhelyszínre érkezéskor még 3kg súlytöbblettel rendelkezett, amely ledolgozását sportemberhez méltóan viselte. Ebben nagy segítségére volt a csapattal érkező (Robi) támogató Team. A tavalyi Európabajnokságon megtaláltuk Tamásnál a megfelelő versenyzési stratégiát. Lényegében ugyanezt a stratégiát folytatva sikerült az előre meghatározott célt teljesíteni. Tamás végre dobogóra állt az Európabajnokságon! Három sikeres gyakorlatot mutatott be, amellyel két alkalommal új országos csúcsot ért el. Tamásnak komoly esélyei voltak az Európabajnoki cím megszerzésére a verseny folyamán. Az előző évi Európabajnoksághoz képest egy helyezést és teljesítményben 5%-ot javított. Egyéni versenyen elért legjobbját 3%-kal javította meg. Nem lehet más cél a jövőre nézve, mint az Európabajnoki cím megszerzése.

Schauer Kornél -120kg-ban 7. helyezést ért el 292,5kg-os teljesítményével. Kezdő fogása már önmagában új országos csúcskísérlet volt. Első kísérletére technikai (láb elmozdítások) hiba miatt nem sikerült. Második kísérletre könnyedén teljesítve azt, beállította az új magyar csúcsot. A gyakorlat bemutatása annyira magabiztos volt, bátran kértünk 310kg-ot, amely ugyan nem sikerült, de a gyakorlat végrehajtása során látszott, hogy ez a súly benne van a versenyzőben. A jövőre nézve versenyzési stratégiát kell váltanunk, amelynek része a magasabb kezdőfogás megválasztása. Kornél teljesítménye 2%-ot fejlődött az előző évi Európabajnoksághoz képest.

Havai Viktor +120kg-ban 7. helyezést ért el 292,5 kg-os teljesítménnyel. Stabil kezdőfogással kezdte meg az Európabajnoki szereplését, amely után támasztóruha csere történt és 312,5kg-os kísérletet tett, amely nem sikerült, mivel jobb karját nem tudta teljesen kinyújtani. Harmadik kísérletére a felszerelés beállításában láttuk a megoldást, amely utólag kiderült hibás döntés volt (elég lett volna egy fogásváltás), mivel a harmadik kísérletnél a sportoló nem tudta mellkasáig leengedni a súlyt, ezért nem kapott Press vezényszót. Viktor az egész Európabajnokság alatt segítette társai versenyzését. A megelőző évi Európabajnoki kiesése után mindenféleképpen biztató az elért érvényes gyakorlat, az év elején megrendezett magyar bajnokságon nyújtott teljesítményét 5%-kal szárnyalta túl.

 

Az Európabajnokság végeredményét sikeresnek tartom. Annak ellenére, hogy sportolóink létszáma megfogyatkozott az Európabajnokság keretszűkítésekor, sőt még azután is a női mezőnyben.

A nyolc magyar sportoló három Európabajnoki érmet (aranyat, ezüstöt, bronzot) , egy 5. helyet, három 7. helyet és egy 8. helyet ért el. Négy esetben sikerült az országos csúcsot megjavítani. Továbbá pozitívnak tartom, hogy nem volt egy kieső versenyzőnk sem, és sikerült erősítenünk a Magyar csapat kedvező nemzetközi megítélését is.

Amit kiemelnék: egységes csapatként működtünk az egész Európabajnokság során!

 

Kromek András

Szövetségi Kapitány

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!