Itt járt Kai Greene - a lényeg

2015-04-20

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Kai Greene a Cutler Goldban járt. Kathi Béla beszámolójának második része: ebben van a lényeg.

 

Első rész: Kívül is, belül is bajnok

 

Hunit és Molnár Petit kértem meg, hogy fordítson, nekik egész jó az angoljuk, és közel áll hozzájuk Kai filozófiája. A fordítás tökéletes volt, és az angolul nem tudók számára is átjött a sok-sok mondanivaló. Hátborzongató érzés volt hallgatni a szavait.

 

 

Szépen sorban tettük fel neki a kérdéseket, és ő elkezdett válaszolni a saját stílusában. Mintha egész életében arra készült volna, hogy a nézeteit, hitét, gondolatait a lehető leghatékonyabban tudja előadni. Figyelt a hangsúlyokra, a hatásszünetekre de még a kézmozdulataival és arcmimikájával is fokozta a hatást. Kai Greene-nek rengeteg tudás van az agyában, nagyon összetetten lát mindent, és hihetetlenül jól látja az összefüggéseket! 

Kai gondolkodásának alapja a hit. A hit és a gondolatok teremtő ereje. Teljes meggyőződéssel hiszi, hogy amit elképzelsz, és amiért teljes erővel teszel, az megvalósul. Megtudtuk, hogy edzésére jellemző a kettősség, ami kétfajta edzést jelent. Használ nagy súlyokat, alacsony ismétlésekkel, vetkőző sorozatokkal. A másik edzéstípus amit alkalmaz, az a kisebb súlyok, koncentráltabb kivitelezés, a mozdulat végigvitele teljes mozgástartományban, és maximális ráfeszítéssel dolgozik. 

Az edzésének másik érdekessége, hogy Kai szinte pózol a gépeken. Ez nem vicc. Úgy kivitelezi a gyakorlatokat, mintha pózt hajtana végre. Az edzésében prioritást élvez a kisebb súlyos, koncentráltabb kivitelezés, mert meggyőződése hogy az ezzel szerzett izomtudat és izom-ideg kapcsolat az alapja a nagy súlyos edzéseknek is. A kis súly nem konkrétan kis súlyt jelent számára edzéstechnikailag: a fizikilag kis súly ezekben a gyakorlatokban ilyen koncentrált kivitelezésnél nagyon is nehéznek bizonyul. 

Felkészülését nem napokban, hetekben, hónapokban vagy akár években méri, hanem egy egész életben gondolkodik. 
 

Nagyon sok sztorit is mesélt. Kezdőként volt egy Lee Haney szemináriumon, ahol Lee 18 kg-os egykezes súlyokkal bicepszezett. Egy néző szóvá is tette, hogy jó gyenge és ő nagyobb súlyokkal is tudná ezt csinálni. Ez a néző pont a testépítés lényegét nem értette; eleve vicces, hogy egy Mr. Olympiát bírált felül. 

Kai olvasatában az edzés nem más, mint folyamatos, két csúcsösszehúzódés és izomnyújtás közötti izomfeszítés, súlyzós ellenállással. 
 

Molnár Peti megköszönte Kainak a sok információt, és megjegyezte neki, hogy örökre a fejébe véste, hogy az eredmény elérésének két feltétele van, a kőkemény edzés és a megfelelő gondolkodás. Kai azt válaszolta: még mindig nem érted - nem csak a kőkemény edzés a jó edzés, mert ha nagyon nehéznek éled meg, akkor nem szerelemből csinálod. 

Kai Greene szerint egy embernek nem opció, hanem személyes felelőssége, kötelessége fejlesztenie magát minden téren. Kötelesség megteremteni a saját életed, elérni a saját életcélodat. Nem számít, honnan jöttél, mennyi pénze van a családodnak, és milyen színű a bőröd. Ha nem valósítod meg önmagad, nem hibáztathatsz senkit, csakis saját magadat. 

Minden vallás alapja a hit. Az önmagunkba vetett hit a legfontosabb. Hinni a tetteink helyességében: a vallás nem abból áll, hogy imádkozunk az izmokért, majd egyszer csak megnyílik az ég, és lenyúlá az úr, megadván könyörgésed tárgyát, az izmot. Hanem foganatot nyer a vágy a változásra, és az örömmel végzett munka visz el a kívánt célhoz. A hit és akarat erejében hisz. 
 
Kai azt mondta, hogy ha hiszel valamiben teljes szívvel, és elkezdesz dolgozni érte, akkor előbb-utóbb a sors eszközöket ad a kezedbe a cél megvalósítása érdekében. Akkor is, ha az elején minden környezeti feltétel ellened van, és mindenki azt gondolja, hogy a célod irreális és elérhetetlen. 

Az eszközök jönni fognak, ha készen állsz. És a tanító is.

(Ez a filozófia nagyon közel áll hozzánk is. Mindig mondom, hogy az, akinek Edző Válaszolban kell kérdeznie arról, hogy versenyzővé válhat-e, nem lesz versenyző. Aki versenyző lesz, az már tudja: megtalálja az útját. - a szerk.) 
 

Szerintem Kai Mr. Olimpia lesz, én ezt nagyon szeretném, mert szükségünk van rá. Ő maximálisan hisz benne. 

A hit és a gondolatok teremtő ereje lehetővé tesz mindent. Tudja, hogy vannak olyan tényezők, amik miatt sokan úgy gondolják, nem lehet Mr. Olympia, olyan régi ügyek miatt, amik akkoriban szükségesek voltak, hogy a következő szintre lépjen a sportban. De ez semmilyen szinten nem töri meg a hitét. 

Miért is törné? Hiszen sok emberrel találkozik, sokat tanít, sokat szemináriumozik. Aki egyszer beszélgetett vele csak 5 percet is, vagy hallotta beszélni, az érzi, hogy neki Mr. Olympiának kell lennie. Muszáj, hogy Mr. Olympia legyen, mert olyan értékeket képvisel, ami méltó a címhez. Én így gondolom. Aki beszélt vele, így gondolja, aki hallotta beszélni, így gondolja, a rajongói így gondolják, és ez egyre nagyobb tömeget takar.

Ezek a gondolatok pedig formálják a világunk történéseit, az univerzum energiáit is, hiszen a gondolatoknak teremtő hatása van Kai szerint is, és ez a sok pozitív gondolat mind gyűlik valahol, amíg egyszer csak a össze nem jön belőle annyi, hogy Kai Mr. Olympia legyen. Kai Greene hisz ebben, és mert elhiszi, így is lesz.

 
 
Kathi Béla
 
foto: Rico
 
KAI GREENEK ELFELEJTETTÜNK ADNI WARMUPOT,
DE MI AZÉRT MINDIG HASZNÁLJUK!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
809

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!