Ízületi kopás / artrózis

2014-05-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mit jelent az egyre több helyen olvasható arthrosis? Mit tehetünk ellene? Mi a különbség az arthrosis és az arthritis között? Megtudhatod a cikkből!

 

Az előző – ízületi ropogásról szóló- cikkemben már megjelent ez a kifejezés. Ideje hát írnom erről is pár sort.

Az arthrosis (artrózis) ízületi kopást jelent. Mechanikai probléma, melynek lehetnek és rendszerint vannak is szövődményei. Ezek különböző mértékben súlyosbíthatják az állapotot.

Az arthritis (artrítisz) pedig ízületi gyulladást jelent.

A kettő tehát közel sem ugyanaz, bár lehet köztük kapcsolat.

 

Az arthrosis kialakulása, okai, tünetek

Az ízületeket a következők alkotják: porccal borított csontvég (=ízületi vég), ízületi belhártya, ízületi tok, ízületi nedv, stabilizáló szalagok, nyáktömlők (bursa). Egészséges ízületben a mozgás súrlódás- és akadálymentes a normál mozgástartományon belül. Erre szolgálnak a tükörsima ízületi porcok és a közöttük lévő folyadék.

A porcfelszíneket az idő múlásával számos károsító hatás éri, melyek egy részét kivédhetjük vagy csökkenthetjük, míg másokra nincs befolyásunk. A rendszeres megfelelő terhelés segíti a porcok anyagcseréjét és regenerációját, az ízületi nedv termelődését.

Túlzott terheléssel viszont ellentétes folyamatokat indítunk be, ugyanis ennek hatására mikrosérülések keletkeznek a porcban ami így feltöredezik, egyenetlenné válik.

A már nem tükörsima felszínen nem tud egyenletesen eloszlani a terhelés, helyenként nagyobb erőket kell elviselnie így tovább töredezik. A megváltozott terhelési viszonyok miatt a porcszövet szélén kis csontkinövések keletkeznek, ezektől feszül és begyulladhat a tok, a fájdalom miatt még inkább rosszul fogjuk terhelni, tovább töredezik a porc…és máris egy önmagát gerjesztő körfolyamatba csöppentünk.


Nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy az életkor előrehaladtával mint a többi kötőszövet, a porcok alapállományát alkotó kollagének is vizet veszítenek, csökken a porc rugalmassága, felpuhul, helyenként morzsalékonnyá válik (szó szerint lemorzsolódik). Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk a porcok egészségének megőrzéséért - de erről majd később.

Tünetek: fájdalom, amely kezdetben erős megterhelést követően jelentkezik.

Ekkor még tompa jellegű, így gyakran nem is kifejezett fájdalmat hanem fáradtságérzést tapasztalsz.

Később jelentkezik a tipikus ízületi kopásra jellemző, éles, indítási fájdalom. Ekkor nyugalomban ugyan még nem érzel fájdalmat, azonban az érintett ízület mozgatása - reggeli felkelés, lépcsőn való közlekedés - komoly fájdalommal jár.

Később azonban a fokozatos mozgatás után az ízület mintegy bejáratódik, és a fájdalom megszűnik. Következő lépcsőben mozgás közben is folyamatosan fáj az érintett ízület, csak pihenésre szűnik.

Végstádiumban pedig állandósul a fájdalom, így akadályozza a mindennapi tevékenységeket.

Kockázati tényezők és amit ellenük tehetünk

Ide tartozik az öröklött hajlam, korábbi ízületi sérülés, túlerőltetés, túlsúlyosság - és a dohányzás!


Örökölt hajlam

Arthrosist örökölni nem lehet, de természetesen a porcok minősége egyénenként eltérő. „Gyengébb” porcokat örökölhetünk, ez genetika. Többek között ezért tudnék falra mászni amikor a teremben ’x’ a következőképpen jellemzi ’y’-t: jó a genetikája, csak az anyagcseréje rossz.

Gondolkozzunk már! Minden ami fizikálisan vagyunk genetikailag meghatározott startvonaltól indul. Más kérdés, hogy mennyire vigyázunk rá vagy tesszük tönkre, amit kaptunk. Az előző mondat többé-kevésbé helyesen tehát így hangzik: jó struktúrája, csak az anyagcseréje rossz. Ekkor persze csak arról beszéltünk amit szabad szemmel látunk, de elfogadhatóbb mint az első verzió.


Azt gondolnád, a genetikával nincs mit kezdeni. Jó hírem van, ez nem igaz!

Ha már úgyis csirkén, pulykán, marhán, rizsen, burgonyán, hajdninán, zabpelyhen, oliva és lenmagolajon élsz, tehát megtervezetten táplálkozol, akkor nem fog nagy problémát okozni hogy kicsit máshogy, de továbbra is terv szerint étkezz a porcok védelme érdekében.

Ugyanis létezik „porcvédő étrend”: figyelnünk kell a lúgosító ételek korábbinál lényegesen nagyobb arányú fogyasztására.

Együnk tehát sokkal több lúgosító nyers zöldséget, gyümölcsöt mint eddig! Rengeteg táblázatot találsz erre a neten ezért nem sorolom fel ezeket.

Továbbá az ízületek nagyon szeretik az E-vitamint. Kutatások szerint legalább napi 500 mg (kb 750 NE/IU) kiegészítve lúgosító ételekkel, italokkal enyhe fokú probléma esetén fájdalomcsillapítóként képes hatni! Mint fentebb említettem a porc alapállományát kollagének alkotják, ezért a különböző ízületvédők szedése is igen jótékony hatású, főleg a glükózamin-szulfátról sikerült ezt bizonyítani.

Korábbi (ízületi) sérülésről nyilván tudsz, ha volt ilyen. Érdemes a te sportodat ismerő gyógytornásszal konzultálni ebben az esetben. A gyógytornászok mozgáslátása egészen más, mint az orvosoké (kivéve talán sportoló sportorvosokat) ezért javaslom inkább, hogy ilyen szakembert keress fel, hogy segítsen megfelelően módosítani a gyakorlatokat!


Túlerőltetés

A túlerőltetés nehezen megfogható kérdés. Minden egyén teherbírása különböző (ízületi szinten is). Figyelni kell a tested visszajelzéseit, próbálni izomegyensúlyt kialakítani és fenntartani (lásd: Ropognak az ízületeim! Baj van? ).

Érdemes minden gyakorlat testhelyzetét időnként variálni (fogásszélességek, fogásirányok, mozgássíkok, guggolásnál terpesz nagysága), annak érdekében, hogy ne mindig ugyanaz a porcfelszín legyen terhelve.



Túlsúlyosság

Izmosan is lehetsz túlsúlyos a vázrendszered számára, de ha minden ízületed környékén sikerül izomegyensúlyt fenntartanod és a testtartásod is megfelelő, akkor természetesen sokkal egyenletesebben fogod terhelni az ízületi felszíneket, tehát kevésbé káros ez a fajta túlsúlyosság mint az elhízott túlsúly. Találd meg azt a fazont, amit még megéri fenntartani! Versenyzők céljai persze egészen mások.


Dohányzás

A dohányzóknál erősen csökken a vér oxigéntartalma, így a belőle képződött ízületi folyadékban is fokozottan csökken jelenléte. Oxigén híján a porcsejtek tömegesen pusztulnak el, képtelenek sejtközötti állományt termelni, így a porc nem csupán leépül, maradék víztartalma és rugalmassága is csökken. (Nem mintha a dohányzó fogyatékosokkal kapcosltban bármit is meg kéne magyarázni. -a szerk.)

 

 

Arthrosis kezelése

Először is tisztázzuk, hogy arthrosist gyógyítani a tudomány mai állása szerint nem lehet! Csakis védeni tudjuk magunkat tőle, illetve lassíthatjuk a folyamat előrehaladását.

-Antioxidánsok: A-, C-, E-vitamin, szelén akadályozza a porc (további) károsodását és lebomlását.

-Ízület-, Porcvédők: főként a glükózamin-szulfátról bizonyított a porcanyagcserére vonatkozó jótékony hatás. Nem csak a porcokra, hanem a szalagokra, inakra is jótékonyak. (A most megjelent Scitec MEM Forte állítólag rendkívül hatásos, napokon belül csökken az ízületi fájdalom. - a szerk.)

-Gyulladásos fázisban gyulladáscsökkentő módszerek alkalmazása szükséges, például: jegelés (napi 5-6 alkalommal egyenként kb 20 perc időtartamban, nem közvetlenül a bőrre a testrész alakját felvevő eszközzel, pl.: jégzselé, fagyasztott borsó, kukorica…stb), gyulladáscsökkentő pakolások, hidegkezelések.

-Torna, fizikai aktivitás: megfelelő izmok erősítése, a helyes testtartás kialakítása, az ízület túlfeszítésének megakadályozása, személyre szabott mozgásterv kialakítása a túlterhelés elkerülésére. Tehermentesített vagy alig terhelt helyzetben való testedzés pl. úszás, biciklizés. Az aerob edzés tehát a zsírégetésen, tüdőfunkciók javításán túl a vázrendszerre is jótékony hatású!

-Fájdalomcsillapítás: például fizikoterápia, melegkezelések, pakolások, masszázs, akupunktúra. Szakember felügyelete fontos, mert minden kezelésnek van ellenjavallata. Például – a teljesség igénye nélkül- gyulladás esetén nem alkalmazható melegkezelés, masszázs.

-Manuális terápia: módszerek, melyek sokat segíthetnek az ízületi mozgás beszűkülésének eredményes korrigálásában, és fájdalomcsillapításra is alkalmazhatók. A csontkovács és a manuálterapeuta nem ugyanaz!! Orvosi csontkovács módszer, vagy ízületmobilizálás céljából gyógytornász keressünk!

-Az ízületi folyadék pótlása; hialuronsav-pótlás: az ízületi merevség csökkentésére, fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre egyaránt eredményesen alkalmazható módszer.

-Gyógyszeres kezelés: az ízületi kopás egyes szakaszaiban, illetve a súlyosabb formáinál időnként szükségessé válhat gyógyszeres kezelés alkalmazása is fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, illetve az ízületi merevség oldása céljából.

Látható, hogy igen sokat tehetünk ízületeink védelme, a problémák megelőzése érdekében. Szokás kérdése, hogy a megfelelő ételek és edzéstechnikák bekerüljenek mindennapi gyakorlatunkba.

Sérülésmentes edzést mindenkinek!

kares

sport.manualterapia@gmail.com


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!