Kai visszatért, behúzta az Arnoldot!

2016-03-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Kai Greene harmadszorra is megnyerte az Arnold Classic-ot, méghozzá titáni ütközetben, amivel visszahelyezte magát a Mr. Olympia cím egyik legfőbb várományosává a fordulatokban gazdag hétvégén!

 

Arnold Schwarzenegger ugyan a verseny utáni interjúban azonnal az immár háromszoros Arnold Classic bajnok orra alá dörgölte, hogy Cedric McMillan-t fizikumban jobbnak látta nála, és a szabadpóznak köszönhetően győzött, de nem biztos, hogy ez a pontozólapokon is tükröződni fog.

Kettejük párharca sokkal szorosabb volt, mint arra előzetesen bárki tippelt volna: Cedric tényleg megszorongatta a "Predátor"-t, sokan a zsűrizéskor még elsőnek látták. A Team Scitec kiválósága élete legjobb formáját hozta, romszáraz volt tetőtől talpig, a színpadra lépése pillanatától egészen a verseny legvégéig. Ezzel olyan szeparációt és definíciót tudott mutatni, hogy bár a combjai tömegben talán még nincsenek a felső teste szintjén, mégis versenyben tudott lenni Kai-jal deréktól lefelé, aki talán a világ legjobbja ezen a területen.

Kai azonban olyan irtózatos izomtömeget és teljeskörűen fejlett izomzatot, hogy már akkor is meccsben volt a győzelemért, amikor a zsűrizéskor - kissé vizesen - megjelent a színpadon. Már akkor is brutális látványt nyújtott a korábbinál keskenyebbnek tűnő derekával, de a döntőre összehozta a kondíciót is, ami az elmúlt években csak elvétve jött össze. Könnyen lehet, hogy a döntőben Kai Greene is élete legjobb formáját hozta, ami túl sok volt Cedric-nek, és nagyon könnyen lehet, hogy Phil Heath is aggódva nézte a versenyt, ugyanis fél éven belül neki is ringbe kell szállnia a Predátorral.

Joshua Lenartowicz felkerült a dobogóra, annak ellenére, hogy előzetesen erre kevesen fogadtak volna. Az ausztrál szintén élete legjobbját hozta, és nagyon könnyen lehet, hogy neki van még ennél feljebb. Persze ehhez meg kell őriznie a mostani kondíciót és szeparációt, miközben felpakol egy kis extra izmot. Arról nem is beszélve, hogy kiváló hangulatot teremtett a színpadon: szemlátomást minden versenytársa kedveli Josh-t, és még a guruk guruja, a mindig kritikus Chad Nicholls is elismerően beszél nemcsak a munkamoráljáról, hanem a fizikumáról is.

Justin Compton, aki Kai fő ellenfeleként érkezett a versenyre, végül kénytelen volt beérni a negyedik hellyel, vagyis még a dobogóról is leszorult. Ennek ellenére nincs oka különösebben megijedni: bár a formaidőzítés nem jött össze ezen a hétvégén, akár már a következő hetekben kiköszörülheti a csorbát. Egyértelműen rengeteg izmot pakolt fel a tavalyi harmadik helye óta, így nagy csodára nincs szüksége. Elég, ha kihajtja a vizet, és a következő években még érettebbé válik az izomzata, és máris egy potenciális Mr. Olympia-ról lehet szó.

Branch Warren talán csalódottabb, hiszen kétszeres bajnokként a dobogónál lejjebb aligha célozhatott előzetesen, még ha a múlt heti Levrone Pro Clssic nem is alakult jól számára. Ezen a hétvégén is kissé vizes volt, így hiába a masszív tömeg és az izomminőség, a gyenge szimmetria sokat ártott neki. Persze vitathatatlan, hogy még így is az élvonalban van, ráadásul ennél tud jobb formát hozni akár már az Ausztrál Arnold Classic-on, de Olympia győzelmekre már aligha lehet esélye.

Juan Morel közben csendben belopózott a top hatba, és a helyezéssel mindenképpen elégedett lehet. A formaidőzítéssel ugyan még mindig vannak gondjai, most is kissé vizes volt, de az adottságai megvannak ahhoz, hogy akár top versenyző legyen. Arról nem is beszélve, hogy szemlátomást sokat javított a középrészén és a pózolásán is - talán éppen az új szabályok miatt. A kulcskérdés számára a jövőben az, hogy a csúcsforma időzítésének minden apró fortélyát kitapasztalja, mert onnantól bárki számára veszélyes ellenfél lehet.

Az új szabály pedig a szabadpóz forduló pontozásának visszahozásáról egyelőre sikeresnek tűnik. Ugyan 2016 folyamán minden Arnold Classic versenyen be fogják vetni, és elméletileg csak jövőre születik döntés arról, hogy visszatérhet-e minden egyéb versenyen is, de a mostani hétvége után nagy meglepetés lenne, ha a szövetség elvetné az ötletet. Arnold Schwarzenegger talán mégsem hiába mondogatja már évek óta, hogy a sport nem a legmegfelelőbb irányba tart; mostanra eljutott addig, hogy ezen változtasson is. Ezzel pedig egyelőre elégedett, még ha úgy is érzi, hogy még bőven van hova fejlődni, mert bár a korábbi évekhez képest jobbak lettek a szabadpózok, a világ legjobb testépítőitől az egykori hétszeres Olympia bajnok még többet vár.

 

Eredménylista:

1. Kai Greene
2. Cedric McMillan
3. Joshua Lenartowicz
4. Justin Compton
5. Branch Warren
6. Juan Morel
7. Maxx Charles
8. Evan Centopani
9. Lukas Wyler
10. Cody Montgomery
11. Johnnie Jackson
12. Toney Freeman

 

 

Kai Greene

 

Cedric McMillan

 

Josh Lenartowicz

 

Justin Compton

 

Branch Warren

 

Juan Morel

 

Maxx Charles

 

Evan Centopani

 

Lukas Wyler

 

Cody Montgomery

 

Johnnie Jackson

 

Toney FreemanBodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!