Kell-e bátorság a szabályos edzéshez?

2014-02-06

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Fejtágító cikk kezdőknek és haladóknak.

 

 

Talán furcsának tűnik a cím, pedig szabályosan edzeni nem könnyű. Ráadásul nem úgy működik, hogy egyszer megtanultad és attól kezdve már csak gyakorolnod kell.

Először is, mitől szabályos egy gyakorlat kivitelezése?

  • Nem okoz izületi fájdalmat, távol eső izületben sem. Például kétkezes bicepszezéstől a térdeink sem fájhatnak.

  • A két oldali azonos izmot egyenlően dolgoztatja. (Egyenlően érezzük.)

  • Segédizmot nem kapcsol be: a testépítő edzés alapja az izoláció.

Mindenki saját magának kell hogy kialakítsa a célizmok szabályos megdolgoztatását. Természetesen amikor először lépsz súlyzók közé, még fogalmad sincs a gyakorlatokról. Ilyenkor érdemes edzőt fogadni vagy (nagyon kritikusan) figyelni a tapasztaltabb sporttársakat. Senki nem úgy születik, hogy ismeri a főbb izomcsoportok funkcióit és azt, ahogyan meg lehet őket dolgoztatni. Néhány hét alatt a teremben figyelve vagy az internetet böngészve a főbb gyakorlatokkal már találkozol, tudod hogyan fogd meg a súlyzót, tudsz edzést végezni. Ekkor kell először törekedned a szabályosságra.

Olvasd át újra azt a három pontot melyek együtt a szabályos edzést jelentik! Minden gyakorlatod megfelel mindhárom kritériumnak? A feladatod az, hogy megfeleljenek!

Növelheted a súlyokat hétről-hétre, ha ezek teljesülnek akkor nem lesz baj. Ha viszont akár csak egy is kérdéses, rögtön felül kell vizsgálnod az adott gyakorlatot.

Kezdő sporttársam, csak így tovább - de soha ne gondold hogy mindent tudsz! Időről-időre újra meg kell vizsgálnod magad.

Most pedig következzenek a haladók.

Öt vagy tíz év után könnyű azt gondolni, hogy elég tapasztalatunk van már. Tíz év alatt minden izomcsoportot megedzettünk nagyjából 500-szor, ismerjük a testünk.

A rossz hír, hogy ez sajnos nem így van. A három aranyszabályt nekünk is alkalmaznunk kell, rendszeresen felül kell vizsgálni.

Miért?

A válasz egyszerű: testünk folyamatosan változik. Amikor az egyik izomcsoport hirtelen megerősödik, az majdnem olyan, mintha a többi gyengülne. Változik a koordinációnk, mert például ha tömegesedik a hát és a kar, akkor kétkezes bicepszezéshez máshol kell megfogni a rudat, mint azelőtt, mert eleve más lesz a vállizület helyzete. Amikor hirtelen erősödik a melled, akkor vele együtt az elülső vállizmaid is. Ez olyan, mintha a deltáid másik két feje gyengülne; ilyenkor kicsit más lesz az oldalemelés. Legalábbis ha szabályosan akarod kivitelezni.

Ekkor van szükséged bátorságra. Az utóbbi néhány hónapban jóval több mint 100 sporttárssal találkoztam közületek, egyéni konzultációk vagy manuál terápiás kezelések keretein belül. A többséggel néhány perc után elhangzott, hogy „rendben, foglalkozzunk edzéstechnikával is.”

Úgy látom, van egy igen sarkalatos pont azoknál, akik több éve járnak edzőterembe. A használt súly csökkentését még úgy-ahogy sikerül is megemészteni, elfogadjátok, hogy kisebb súllyal, lassabban, több ismétléssel ugyanúgy meg lehet dolgoztatni az izmokat. A megszokott mozgáspályát azonban nem meritek megváltoztatni. Valószínűleg azt gondoljátok, hogy „eddig ettől fejlődtem, ha máshogy csinálom nem lesz hatékony az edzésem, elveszítem az eddig elért eredményeket”.

Most olvassatok vissza néhány sort! Mi történik amikor valamelyik izomcsoport a többitől gyorsabban erősödik? Javasolok egy technikát. Nem állítom hogy nem kell hozzá bátorság, de a életben minden siker eléréséhez szükség van rá, a sportban miért ne lenne?

Amennyiben van problémás gyakorlat, tedd a következőt: csökkentsd a megszokott súlyt 40%-kal. A kiinduló pozíció felvétele után csukd be a szemed (kétkezes rúdnál használj súlyszorítót!), kezdd el a gyakorlatot és innentől egyetlen dologra figyelj: teljesüljenek a szabályos gyakorlat-kivitelezés szempontjai. Nem kell szimmetrikus mozgásra törekedni. Ezért vannak csukva a szemeid, nem látod a mozgást, nem nézel a tükörbe. (Én SOHA nem nézek a tükörbe, rühellem a tükröket. Nem is értem, hogan lehet tükörből edzeni. A szerk.)

Csak teljesüljenek a kritériumok! A sorozat végén tartsd meg a súlyokat véghelyzetben és nyisd ki a szemeid. Nem baj ha aszimmetrikusan állnak a karjaid, a lényeg az elvégzett munka minősége. Szedd össze a bátorságod, változtasd a szögeket, a fogásszélességet, a használt fogókat, bármit.

A lényeg, hogy a három szabályt szem előtt tartva úgy végezzük sporttevékenységünket, hogy ne váljék ízületeink kárára. Nem kell elfogadnunk ugyanis azt a téveszmét, hogy a sportolás csakis kopásokkal és sérülésekkel járhat.

 

 A képen a szerző, Váradi Károly sport-manuáltarapeuta szakértőnk (sport.manualterapia/kukac/gmail.com), aki sok száz ízületi sérült vagy tartáshibás sportoló kezelésén van túl. 

Fotó: Drugs Bunny

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!