Kell-e tükör az edzéshez?

2014-03-19

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Nagyon sokan végzik tükörből az edzést, egyesek egyenesen hisztiznek érte. Mielőtt a plafonra is tükröt szerelünk a fekvenyomáshoz, gondolkozzunk el: tényleg muszáj látni, hogyan végezzük a gyakorlatokat?

 
Számomra természetes, hogy rühellem a tükröket, de ez "szakmai ártalom". BB.Tv forgatás közben a tükrök ugyanis azt az apróságot okozzák, hogy  látszik a kamera a felvételben. Legszívesebben darabokra törném az összeset, mint Arnold a Conan a pusztítóban. 
 
 
Van azért komolyabb érv is a tükrök ellen. Először is: minek egy edzőterembe tükör?
 
Az elmélet az, hogy a tükörben látod, hogy szabályosan végzed-e a gyakorlatot. Ez teljesen jó is a totál kezdőknek, akiknek fogalmuk sincs a gyakorlatok végrehajtásáról, ezért a tükörből nézve próbálják elsajajátítani a helyes kivitelezést. Körülbelül az első hónapban ez a szint, de ha valaki évek múlva is így edz, ideje elgondolkodni.

A szabályos edzés ugyanis nem vizuális kérdés. A gyakorlatot nem utánozni kell látványban, egyáltalán nem nézni kell, hanem érezni. Ha nézned kell a gyakorlatot a tükörben, akkor egyszerűen béna vagy, vagy ami még rosszabb: alapjában nem érted az edzéstechnikát.

Egy gyakorlat végrehajtása során négy dologra kell figyelni, és egyikhez sem kell nézni magad.

1. Az izom csúcsösszehúzódása
 
A gyakorlat végzése akkor hatékony, ha a mozdulat csúcspontján teljesen meg tudjuk feszíteni az izmot. Nem elég, hogy a súlyt a tetőpontra mozgatjuk: rá is kell feszíteni az izomra, kvázi erőszakkal. Ez gyakran görcsös fájdalommal jár a sokadik ismétlésnél. (Persze vannak kivételes gyakorltok, ahol ezt nem lehet megtenni. Ilyen pl. a fekvenyomás. Ha belegondolsz, rájössz, hogy ott ez nem működik, de a bicepsz vagy tricepszgyakorlat nagyon egyértelmű.)  
 
2. Az izom teljes kinyúlása 
A gyakorlat általában az izom kinyújtott állapotánál kezdődik, és ott is végződik. Ez azonban nem az ízület teljes kiakasztását jelenti, hanem az izom teljes nyúlását, azaz nem valószínű, hogy a két, ízületbe csatlakozó csontnak tök egyenesnek kell lennie. Az álló bicepsz gyakorlatnál a karodnak nem kell teljesen nyújtva lennie az alsó holtponton: kicsit hajlítva lesz, abban a pozícióban, ahol a bicepsz "pozitív" feszülése megszűnik, és az izom éppen nyúlni kezd. A teljes kinyúlás alatt nem nyújtógyakorlatot kell érteni, hanem a mozgáspálya végén levő természetes, teljes megnyúlást.
 
3. A megtett út
 
A gyakorlat során arra kell ügyelni, hogy a kezdő pozícióból a csúcsösszehúzódásig juttassuk a súlyt úgy, hogy végig teljes feszülés alatt legyen. Fontos, hogy egyik irányba se legyen rövidebb a mozdulat. A bicepszgyakorlat nem sokat ér, ha nem húzod be pont a legnehezebb utolsó centit, vagy ha szarul csinálod, és beejted. Pont ennyit se ér a tíz centit leengedett fekvenyomás. Ha a teljes mozgástartomány nincs meg, az izom kevesebb munkát végez, mint kellene. A fejlődés kulcsa pedig a végzett munka.
 
4. A sebesség

Erős összefüggés van az agy-izom kapcsolaton alapuló szellemi koncentráció és a sebesség között. A gyors, lendületes, kontrollálatlan mozgás hatástalan. Végig meghatározott sebességgel kell végrehajtani a gyakorlatot. A negatív szakasznak mindig lassúnak, irányítottnak kell lennie, miközben a pozitív szakasz dinamikus, esetleg a csúcsösszehúzódásnál lassulhat le. (Minél több időt tölt terhelt, megfeszült állapotban az izom, minél több ideig végez munkát, annál jobban fejlődik. Nyilvánvaló, hogy túl lassú azért nem lehet, a súlyt mozgatni kell, nem tartani.)

Ezek közül szerinted melyikhez szükséges tükörben bámulni magad?

A testépítő edzésben a kulcsszó a kontrollált mozgatás. Ezt pedig nem nézni kell, hanem érezni. Sőt, a gyakorlat nézése csökkenti a koncentrációt, rossz mozgáspályára vihet, vagy sérülést okozhat. Hányan dőlnek be derékból, mert a lábukat nézik guggolás közben? 90%?   

Mire való hát a tükör a termekben? Feszengésre elsősorban. Az önimádók rosszul érzik magukat az olyan termekben, ahol nincs elég tükör. 

De ez ne tévesszen meg senkit, nem láttam ugyanis súlyemelőt vagy erőemelőt még életemben, aki tükörért rinyált volna. 
Pedig ott még fontosabb a helyes technika, mert egy rossz mozdulat nagy súllyal azonnal sérülést okozhat.

A
(méltatlanul) legnépszerűbb testépítő gyakorlathoz, a fekvenyomáshoz vajon miért nem kell tükör?
 
 
 
KÖZKÍVÁNATRA: BBTV 100 DVD 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!