Kevin visszatért - meglesz a bajnoki cím?

2016-09-17

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Kevin Levrone visszatért a Mr. Olympia-n, ott állt a színpadon az uralkodó bajnok mellett, a kérdés pedig adja magát - kié lesz a korona 2016-ban?

 

 

Amikor a versenyzők először kiálltak a színpadra a 2016-os Mr. Olympia zsűrizésén, sok kérdés azonnal eldőlt: például az, hogy az újoncok idén szokatlanul jók. Dallas McCarver, Josh Lenartowicz és Nathan DeAsha is csúnyán odavert, mindhárman top 10-es helyekért meccselnek.

Shawn Rhoden-ről nem sok szó esett a verseny előtt, de leírni nagyon korai volna, mert abszolút esélyes a címre. Szemlátomást szedett magára izmot, és a derékvonal is rendben van, ahogy a kondíció is. Gyakorlatilag a hátáról hiányzik még némi izom, ezt leszámítva teljes mértékben Olympia bajnok kaliberű formát hozott.

Ugyanez igaz Dexter Jackson-ra és Phil Heath-re - a hátról hiányzó tömeg kivételével -, így egyelőre a tavalyi évhez hasonlóan háromemberes összecsapás folyik a koronáért. Dexter a korát, a fizika és a biológia törvényeit meghazudtoló formával rohamozik a címért, Phil pedig egy bajnok magabiztosságával tartja magát.

Kevin Levrone került a felvezetés során a kihívónak járó pozícióba: a bajnok előtt és a többi esélyes után léphetett színpadra, így a kötelező összevetéseknél is melléjük állhatott. Ez pedig nem jött ki számára túlságosan pozitívan, ugyanis míg tegnap azt láthattuk, hogy felső testben teljes mértékben profi szinten áll, deréktól lefelé más a helyzet. A combjai csúnyán eltűntek minden szögből, így nemcsak trónfosztást, de még top tízes helyezést sem emlegethetünk.

Ez azonban várható volt, és minden más tekintetben Kevin tényleg hozta, amit kellett. Számára az Olympia gyakorlatilag nem verseny, hanem vendégszereplés a világ legjobb testépítői között, ahol 52 évesen is megállja a helyét. A legenda él, de a csoda elmaradt. Kevin Levrone pedig mindentől függetlenül a legnagyobb király ezen a hétvégén.

 

 

Az első kihívásban a legjobbak kerültek összevetésre.

Phil Heath hozta a kötelezőt: bár a színpadra lépése pillanatában még sebezhetőnek tűnt, minden egyes pózzal javult a kondíciója, és egyelőre minden esélye megvan arra, hogy megnyerje hatodik bajnoki címét. Dexter Jackson a bajnokhoz hasonlóan minden színpadon töltött perccel erősebbnek látszott, Shawn Rhoden viszont eleinte halványodni kezdett, ami nem tett jót az esélyeinek.

A top háromba talán nem lesz beleszólása már Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay-nak, Willam Bonac-nek és Roelly Winklaar-nak, de egymással hatalmas csatában vannak. Big Ramy hatalmas, mint mindig, és ezúttal elég jó kondíciót is hozott, de még mindig nem tökéletes a fazon, így egyelőre abban kell bíznia, hogy a méretei eljuttatják a negyedik helyig.

William Bonac ellenben abszolút tökéletes formát hozott. Gyakorlatilag mindent kisajtolt magából, ami emberileg lehetséges, ennek köszönhetően abszolút pariban van a 20-30 vagy még több kilóval nagyobb Ramy mellett. Makulátlan kondíció, annyira jó arányok, amennyire a struktúrája engedi, minden szempontból az egyik legfelkészültebb a földkerekség legjobb testépítői között.

Roelly mindeközben irtózatosan vastag. Talán nyers méreteket nézve nincs akkora, mint Ramy, de olyan vaskos izomhasak feszülnek rajta mindenhol, amiről egyetlen halandó ember, sőt talán még Phil Heath sem álmodhat. Ennek ellenére még mindig nincs eléggé egyben a fizikuma, hiába fejlődött rengeteget, és hozott meglehetősen jó kondíciót is.

 

A második kihívásban Big Ramy, Bonac és Winklaar mellé érkezett Cedric McMillan, Josh Lenartowicz és Dallas McCarver.

Cedric egyértelműen nagyon éles formát hozott ezúttal is, mégsem volt annyira meggyőző, mint az Arnold Classic színpadán. Nehéz eldönteni, hogy ennek oka az ellenfelei brutálisan magas szintje, vagy izmot veszített azóta, de nincs bérelt helye a legjobb hatban, így még a holnapi döntő során kell dűlőre vinnie, hogy bejuthat-e.

Josh Lenartowicz ismét kiváló formát hozott, ahogy azt az elmúlt évben megszoktuk tőle, mégsem volt egészen olyan pengeéles, mint tavasszal. Dallas McCarver ellenben meggyőzően indította a hétvégét: rögtön leoltotta Dexter Jackson-t, ugyanis szerinte éppen annyi idős, mint az apja, a színpadon pedig romszáraz kondíciót mutatott. Ehhez jön hozzá, hogy az egyik legmagasabb versenyző a mezőnyben, és nagyon egyben van. Ugyan a hátára még elkélne némi izom, de igen jó évek állhatnak előtte a sportban.

 

A harmadik kihívásban Josh-hoz és McCarverhez csatlakozott Victor Martinez, Justin Compton és Nathan DeAsha.

Tulajdonképpen Compton-nak a sok hype után kínos lehetne, hogy nem viszi csont nélkül ezt a kihívást, de látva az ellenfeleit, erről szó sincs. Arról nem is beszélve, hogy a derekát sikerült lefaragnia, így most éppen olyan keskeny, mint profi karrierje elején volt, de közben némileg el is van fogyva. A kondíció ott van a szeren, nagyon jól fest, de egyszerűen mégsen áll össze a fizikuma.

Nathan DeAsha viszont a hétvége egyik kiemelkedő újonca, aki elképesztő arányokkal és kiváló formával riogatja az ellenfeleit. Szinte az a meglepetés, hogy nem került be az eggyel korábbi összevetésbe, ugyanis minden szempontból kiemelkedő versenyző, még ha a dereka hosszabb távon okozhat is neki komoly gondokat.

Victor közben nagyon jó formát hozott, ami arra ad okot, hogy elgondolkodjon a visszavonuláson. Kondícióban egyéni legjobbja közelében van, tömegben sincs túl messze onnan, de az izomhasak már nem olyan vaskosak, mint régen, így csak a tizedik hely környékén tud viaskodni. Persze a Mr. Olympia tizedik helye önmagában is egy karrier, nem beszélve a korábbi sikerekről, így nincs oka szégyenkezni, de az útja jelenleg nem meredeken felfelé ível.

 

A negyedik kihívásban Martinez és DeAsha mellé érkezett Kevin Levrone, Ben Pakulski, Akim Williams és Steve Kuclo.

Pakulski a szokásos gondjaitól szenved, bár azt meg kell hagyni, hogy a kondícióval nem spórolt. Remek formát hozott, de az Olympián egyszerűen olyan brutális a mezőny, hogy ez csak nagy szerencsével elég a tizedik hely környékére. Kuclo közben szedett magára némi izmot, de senki nem kapott sokkot a látványától. Ugyan előszeretettel sorolja magát a fiatalabb generációhoz, 32 évesen elérte azt a kort, ahol ha nem tud újat mutatni a közeli jövőben, talán a visszavonulás lenne a legbölcsebb döntés.

Akim Williams tömegben ugyan meglehetősen meggyőző látvány, de nem volt elég definiált ahhoz, hogy igazából bele tudjon szólni a top tíz dolgába. Persze a döntőben még bármi megtörténhet, de ezen a ponton már egy jóadag mázlira is szüksége lehet. Kevin közben élvezte a vendégszereplést, és dobálta a pózokat a testépítők jelenkori generációjával.

 

Aztán az ötödik kihívásban Kevin is ott volt Brandon Curry, Michael Lockett és Lukas Osladil mellett.

Rosszindulatúan azt mondhatnánk, hogy ez volt a "futottak még" kategória, és nem is tévednénk nagyot. A helyzet az, hogy Curry szokás szerint formán kívül volt, így pedig nincs több előkelő helyezés az Olympián. Lockett és Osladil pedig a hibái miatt eleve nem voltak komoly indulók a Mr. Olympián - sokkal inkább a részvétel presztízse miatt volt érdemes eljönniük.

 

Az utolsó két kihívásban a pillanatnyilag első nyolc versenyző helyét igyekeztek a zsűrizésre dűlőre vinni.

McMillan és Lenartowicz még mindig a hatba kerülésért harcolt, bár nagy eséllyel a legjobb hely, ahonnan rohamot indíthatnak a döntőben, a hetedik lesz. Arra is egyelőre Cedric az esélyesebb, ugyanis strukturálisan egyértelműen jobb az ausztrálnál, és kondícióban is állja a sarat vele szemben.

Szemlátomást Winklaar, Bonac és Big Ramy állnak a 4-6. helyeken. Sorrendet felállítani köztük még korai lenne, hiszen a döntő nagyban befolyásolhatja az eredményüket, és teljesen különböző fizikumokat képviselnek, teljesen eltérő erősségekkel és gyenge pontokkal.

Dexter, Shawn és Phil pedig fej-fej mellett haladnak. A színpadra lépés pillanatában orrhosszal a Team Scitec üdvöskéje, Shawn Rhoden tűnt a legjobbnak, de az első kihívásban némileg kevésbé volt meggyőző, az utolsóra pedig újfent kiélesedett.

Dexter közben folyamatosan egyre szárazabb lett, és bár egy pillanatra sem fenyegette az a veszély, hogy a legvastagabb legyen akár a top 3 közül, végig ott volt a topon. Egyáltalán nem kizárt, hogy nyolc évvel első Olympia bajnoki címe után ismét elvigye a trófeát, de abba még két másik úriembernek is lesz beleszólása.

Például a bajnoknak. Phil Heath ugyan verhetőnek tűnt az első percekben, de folyamatosan egyre élesebb lett, a hátpózokat abszolút magabiztossággal, minden élő ember szerint simán elvitte, és az izomzata is éppen olyan lenyűgözően vastag, mint korábban bármikor. Bár benne van a pakliban a trónfosztás, ezt nagyban megkönnyítené az ellenfeleinek, ha a döntőre jó alaposan bevizesedne. Ugyanis ha erre nem kerül sor, nagy eséllyel hatszoros Mr. Olympia bajnokot avatunk holnap reggel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!