Kiszúrtak Kiss Jenővel?

2014-10-05

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A hétvégén az EVLS Prága Pro látszólag nem sikerült túl jól a magyar versenyzőknek. Nézzük a dolgot reálisan!

 
Sokan kiakadtak azon, hogyan alakult a 2014-es Prága Pro eredménye Tóth Daninak és Kiss Jenőnek.
 

 
Dani 11. a helyen is látszólag visszalépést szenvedett el, de ezt a hozzáértők nem így látják, és szerencsére Dani sem. Már előre megmondta, hogy itt aztán semmi esély nem lesz. Igazából ez a helyezés egyáltalán nem rossz, legyőzte például Fred Smallst, aki a legjobb pózoló különdíját kapta meg, és majdnem szétszedték miatta a házat a nézők. Ezenkívül Dani visszavágott az óriás Alexey Shabunyának, aki elverte annak idején az Arnold Amatőrben. Ezenkívül az akkor szintén előtte végzett Cseh Dalibor Hajeket is maga mögé utasította, ráadásul hazai pályán.
 

 
Ez nem siker? Dehogynem!
 

 
A helyzet komolyságát Kiss Jenő esete példázza még jobban.

Jenci 16. lett, gyakorlatilag helyezetlen (did not place), mert 15. után nem pontoznak helyre. Szóval vehetjük utolsónak is.
 


Számomra viszont  Jenő ezt a versenyt "megnyerte."

(Persze itt nem arról beszélek, mint az közösségi oldalak észlényei, akik ott sem voltak, de szerintük top 10-ben, sőt top 6-ban kellett volna a két versenyzőnek végeznie. Kérdezzétek meg talán Tóth Danit: én szinte látom az arcát, ahogy felnevet.)

Felesleges Kiss Jenő sikeres visszatérésének  sztoriját ragozni, mindenki ismeri, aki nem barlangban lakik. Itt most nem ez a lényeg, hanem az, hogy olyan jól nézett ki, amire nem is számítottunk. Élete legjobb formáját hozta. 
 
Olyan formát, amivel a 80-as 90-es években akár a Mr. Olympián lehetett volna.

Csakhogy ma már mások  a követelmények, sokkal jobban számítanak az edzéssel nem befolyásolható genetikai adottságok, mint az izomformák és a struktúra, például a keskeny derék. Jencinek nincsenek meg azok az adottságai, amivel a mai top rendelkezik. Sem genetikailag, sem anyagilag, sem ismertségileg.

Viszont fényévekkel jobb volt, mint tavaly. Nem rosszabb lett, és ezért kikapott, hanem sokkal jobb lett, és ezzel a világ legjobbjai közé állhatott fel, kirívó formával. Olyan dolgot mutatott és képviselt a színpadon, ami mindnyájunknak hiányzott, akik a testépítés hőskorának rajongói vagyunk, amikor még voltak egyéniségek.

A közösségi oldalak észlényei persze rinyálnak a helyezésen. Olyanok, akik ott se voltak. Elárulom, hogy nem a képek alapján történő szakértői okoskodással kell Jenőt támogatni, tele van a padlás azzal, hogy kinek mikor hol hányadiknak kellett volna végezni. Tetszettek volna kijönni és szurkolni. Akkor lehetne kicsit nagyobb az önbizalom, de akkor sem ekkora. Sokan látták a harmadik kihívásban Kiss Jenőt a legjobbnak. Én is, de elfogult vagyok, ez nem kérdés. Csakhogy ez nem ugyanaz, hogy nekem vagy a 20 éves Pistikének mi tetszik, és hogy szakmailag mi a jobb. Nem mi vagyunk a bírók, plusz nem onnan láttuk, ahonnan a bírók. Hány okoskodó tudja elmondani pár mondatban, hogy mik a bíráskodás szempontjai és hogyan zajlik? Mi lett volna, ha tényleg ő a legjobb a harmadik kihívásban? 13. hely, nem 16. - nem tök mindegy?

Van okuk rinyálni a helyezésen? Nem örülni kéne annak, hogy jobb lett, mint valaha? A Jenőt szeretjük, vagy a helyezéseit?
 

2014 EVLS Prága Pro top 6
 


Hülyén fog hangzani amit leírok: büszke vagyok Jenőre. Olyan fizikumot hozott, ami számomra az igazi testépítés. Olyan érettsége van, mint senkinek. Nincsen hozzá kislány dereka, de nem is szépségversenyre jött. 
Nekem a Jenő fizikuma olyan, amit kezdőként példaképnek tartottam. A legfontosabb - most ismét furcsát mondok - hogy úgy néz ki, mint egy ún. férfi. Még egyszer mondom: nem vele született karcsú ízülettekkel operál, hanem kőkemény izomérettséggel, 30 év edzésmunkájával. Kiugró volt a mezőnyben.

Nekem ez az ideál. Lehet, hogy nem felel meg a mai testépítő trendnek. Hát pont leszarom: nekem sosem fognak tetszeni az amerikai nádszálderekú, vernyogó zenére picsogó profik. Tudom, hogy szakmailag ők a jobbak,  de ha jönne a csodatévő tündérmanó és választanom kéne, hogy a Prága Pro versenyzői közül kinek a fizikuma legyen az enyém, a Jenőét választanám. A 80-as és 90-es évek hőskorszakában maradtam, amikor még Arnold volt az isten. Neki is az. Jobb lenne, ha minél többen lennének így, mert ma már nincsenek istenek.

Nézzük a realitást: Jenő elképesztő fejlődést hozott. Ezért nyert számomra: amit kitűzött, elérte. Tavaly még nem hittük, hogy vissza lehet térni. Idén nem hittük volna, hogy ennyit lehet fejlődni. Sokkal vastagabb és sokkal jobb a kondíciója. Dorian Yatesnél láttam ilyen grízes bőrt annak idején. Egyedül a láb szeparáción kell még hoznia, de a felsőtest nagyon jó volt.

Ez a verseny egy Mr. Olympia volt szinte. A versenyzők nagy része a Mr. Olympiáról jött ide. Ők nagyjából ki is adták a Top 10-et kérdés nélkül. A Prága Pro-n tavaly is elképesztő színvonal volt, de idén még durvább. Aki nem indult a Mr. Olympián, az is mind kitűnő versenyző. Daninak van egy előnye: már ismerik. Éveket dolgozott ezért. Őt nem lehetett félretenni, főleg, hogy hozta az a szintet, amivel szerezte a nevét. Utána Fred Smalls, majd két cseh testépítő sztár, köztük egy Arnold Classic győztes - őket szintén nem lehetett kitenni a 15-ből. Aztán az ex-Arnold Amatőr bajnok, a hírhedt óriás Alexey Shabunya, sokak kedvence.
 
Maradt Jenő. Aki hiába nagy visszatérő, épp ezért még nem ismerik, hiszen csak tavaly versenyzett 15 éve először, mindössze kétszer, és amúgy sem túl extrovertált típus.
Ő volt az, akinek nem volt miért "kedvezni."

Egyáltalán nem  szúrtak ki vele! Kik végeztek előtte? Szinte mind a világ legjobbjai. Vesztett? Panaszkodnánk, ha a Mr. Olympián érte volna el ugyanezt? Ez ugyanaz a mezőny! Vesztes pozíció a világ 20 legjobb testépítője között versenyezni? Eddig ketten tudták ezt elérni Magyarországról: itt és most, ezen a versenyen.

Ilyen szintű futóversenyen mindenki a világ legjobb futója és századmásodpercnyi különbség adja a helyezéseket. (Idézet Kathi Bélától, akivel jó pár órát beszélgettem a témáról, és aki tájékoztatott a közösségi agyhalálról.)

Kiss Jenő két éven belül másodszor nyújtott frenetikus teljesítményt. Csak ő nem kiabál, mert szerény típus. Nem a mellét döngeti, nem rinyál, hanem büszkén  hangoztatja, hogy Tóth Danival állhatott egy színpadon: végre két magyar.
 


A 2014-s Prága Pro bizony komoly sikertörténet a magyar testépítésnek. Csak a jó oldaláról kell nézni: menetirányban ülve a lovon, nem fordítva, ahogy ez az ország mindent csinálni akar.

A világ egyik legjobb profi versenyére kijutott két magyar profi, és együtt álltak a színpadon, kitűnő formában. A Mr. Olympia mezőnnyel.

Kit érdekel bármi más?

Gratulálunk mindkét versenyzőnek. És akkor is Kiss Jenő az Isten. De Dani is az lesz hamarosan.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdet...
DARÁZS ÁDÁM: STRONGESTMAN ISKOLA - 1. RÉSZ Végül is lényeg a lényeg, beszélgettem pár sráccal,akik nem igazán tudták merre induljanak el az...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!