Laktáz

2015-07-14

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A tejtermékek emésztése nem annyira könnyű: a tejcukor-érzékenység jó ismerőse sokaknak. Van, aki még a tejsavó fehérjét sem bírja, pedig annak a laktóztartalma igen alacsony. A megoldás nagyon egyszerű.

 

A proteinek által okozott laktózérzékenység-probléma legyegyszerűbb megoldása nyilvánvalóan a teljesen nulla szénhidráttartalmú izolátum használata. Ennek azonban van két hátránya: az ilyen készítmény általában komoly áldozatokat hoz az íz oltárán, és nem mindig olyan jó edzés után a semmilyen-izű turmix. Nagyobb gond azonban a jelentősen magasabb ár - közel duplája. 

A tejcukor-érzékenységet a laktáz enzim hiánya okozza. Ez az enzim gyerekkorunkban még termelődik, de felnőttkorban sokaknál csak részlegesen, vagy egyáltalán nem. A laktáz feladata az, hogy a tejcukrot (laktóz) glükózzá és galaktózzá alakítsa, amely cukrok már fel tudnak szívódni a vékonybélből. Ha ez nem történik meg, az eredmény puffadás és hasmenés.

Sokan nem tudják, de felnőtt kor eléréséig a laktáztermelés folyamatosan csökken. Az emberiség kb. 25%-a rendelkezik felnőtt korban is laktáz enzimmel - azaz háromnegyede potenciálisan tejcukor-érzékeny.

A tejcukor-érzékenység a gyakorlatban egyénenként változó mértékű lehet: van, aki a tejtől hasmenést kap, és a tejsavó proteintől semmi baja. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a tejsavó protein a gyártás során a tejcukortól eléggé meg van szabadítva, meg persze az élelmiszer teljes összetétele sem mindegy.

A probléma legyszerűbb megoldása, ha nem fogyasztunk olyat, amitől hasmenésünk és puffadásunk lesz.  

Ma már szerencsére nem kell mindenről lemondani (lásd. feljebb) mert rendelkezésünkre áll étkezés előtt fogyasztható laktáz enzim, táplálékkiegészítő formában.

Semmi dolgod nincs vele, mint étkezés előtt bevenni. Egy próbát mindenkinek megér!

 

RÁADÁSUL NEM EGY DRÁGA DOLOG!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!