Larry Scott, az Aranyember - 1. rész

2014-03-11

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Larry Scottra emlékezünk: élettörténete kevéssé ismert, és manapság ritkán előkerülő téma, de ettől függetlenül nem unalmas sztori. Kíváncsi vagy, hogyan élt a legelső Mr. Olympia, az első igazi "modern" testépítő? Kattints!

 

 

A gyerekkori emlékek gyakran örökre megmaradnak. Ezért tudom még mindig tökéletesen tisztán felidézni azt a pillanatot, amikor először megláttam Larry Scott-ot.

1962 volt, úgy egy hónappal a születésnapom előtt. Apám és én elmentünk Joe Dohányboltjába, ami egy apró újságos és dohányáru bolt volt Waterville főutcáján. Amint ott álltam, fogva apám gyárban megkeményedett kezét, a tekintetem odasiklott a magazinos polcra, és megállapodott egy másolatán Joe Weider Mr. America című kiadványának.

"Szeretnél valami olvasnivalót?" Kérdezte apám, és beleborzolt a hajamba. "Van egy csomó vicces könyv."

"Kaphatnék inkább egy magazint?"

"Persze. Melyiket kéred?"

"A Mr. Americát, ott van a polcon."

Levette a polcról anélkül, hogy bármit hozzáfűzött volna. "Szeretnél egy cukorkát is?"

"Igen, persze."

Amikor visszaszálltunk a kocsiba, csendben ültem a hátsó ülésen, amíg apám és anyám megbeszélték a felnőtt dolgaikat. A figyelmem a kezemben lévő magazinra szegeződött, pontosabban annak borítójára. Arról pedig visszamosolygott rám valaki, aki aztán egész életemre a példaképem, sőt később a barátom is lett: Larry Scott, a testépítés aranyembere.

Ha becsukom a szemem, még mindig könnyedén fel tudom idézni azt a rendkívül inspiráló fényképet - Larry pózol a homokban, miközben egy bikinis lány könnyedén megérinti erőtől duzzadó bal deltaizmát. Akkor még nem volt Mr. Olympia, sőt Mr. America sem, viszont Larry volt maga a megelevenedett testépítés 1962 körül, és ez látszott abból az életerős mosolyból is azon a fiatal, napbarnított arcon.

Más sztárok is szerepeltek borítókon, és másokról is rengeteg fotó készült - a kor többi kiválóságáról, mint Chuck Sipes, Freddy Ortiz, Harold Poole, Don Howorth és Dave Draper -, de úgy tűnt, ők boldogan átengedték a rivaldafényt Larry-nek. Még a riválisai közt is szerető tiszteletet parancsolt a kiválósága.

Ki ismerte őt igazából? Bill McArdle-t leszámítva úgy tűnik, Larry nem szerzett magának sok barátot a sporton belül. A nyilvánosság előtti imidzse mindent elfedett. A védjegy pózait sokszorosították az örökkévalóságnak; néha pedig elvállalt egy interjút, amiben mesélt a fiatal éveiről Idaho-ban, ahol annak a reménye, hogy egy nap megnyerheti a Mr. America címet, jelentett motivációt számára az egyébként egysíkú farmi életben.

 

Rod Labbe: Haver, ezt el kell mondanom - amikor kölyök voltam, Larry Scott volt az isten! Ma pedig a képeid, előadásaid, eredeti magazinborítóid és egyéb gyűjtői darabok egy csomót érnek az eBay-en. Milyen érzés élő legendának lenni?

Larry Scott: Jobb, mint halottnak [nevet] (Larry Scott 2014 március 8-án elhunyt - a szerk.). Őszintén szólva nem tudom, mire véljem ezt a hirtelen érdeklődést. Már majdnem negyven év telt el azóta, hogy visszavonultam. A nosztalgia nyilván megtette a magáét.

RL: Mindig Huckleberry Finn-szerű életmódként írtad le a Pocatello-i gyerekkorodat, ami az én fejemben egy képet idéz fel hatalmas folyamokról, kalandokról és rosszalkodásról. Távol járok ezzel a valóságtól?

LS: Egyáltalán nem. Az az igazság, hogy a gyerekkor egy nagyszerű időszak. Hiányzok a felfedezés szabadsága, és hogy azt tehessem, ami csak éppen eszembe jut.

RL: A kamera pedig már akkor is imádott. A fiatalkori fotóid mindent elmondanak.

LS: Ha én rájuk nézek, egy kölyköt látok, aki mindenek előtt nagy és erős akart lenni - de kicsi volt, csontos és nagyon feszélyezett.

RL: Mondd el, hogyan ismerkedtél meg a vasakkal.

George Payne

LS: Valamikor a középiskola alatt belebotlottam egy képbe George Payne-ről, aki akkoriban testépítő volt. Az ő példája jelentett nekem inspirációt. George egy vékony srác volt, mint én, de hála a súlyzós edzésnek felszedett egy elég látványos izomtömeget, eleget ahhoz, hogy versenyeket nyerjen.

RL: Soha nem láttál még testépítőt azelőtt?

LS: Igazság szerint láttam. George Eiferman ellátogatott egyszer a középiskolámba, és tartott egy bemutatót. Emlékszem, amikor megláttam, arra gondoltam, hogy a mellizami egyszerűen hihetetlenek, mintha csak forróvizes palackok lettek volna [nevet]. Nagyon impresszív volt, de Eiferman fizikuma túl volt azon, amit akár el tudtam volna képzelni magamnak. Nem tüzelt fel. Szinte emberfelettinek tűnt, én pedig hétköznapi ember akartam lenni. Csak izmos.

George Eiferman

RL: Egy Idaho-ból érkezett fiatal fiúból lettél legendás testépítő. Horatio Alger sem írhatott volna ennél jobb forgatókönyvet.

LS: Szinte bármit el lehet érni, ha elkötelezett vagy és egy kissé keményfejű, rám pedig mindkettő igaz volt. Azon a nyáron, amikor megtaláltam George fotóját, összetákoltam egy ferdepadot, és folyton karra edzettem, mert a nagy kar azt jelentette, hogy izmos vagy. Amikor láttam, hogy növekszem, elkezdtem más gyakorlatokkal és testrészekkel kísérletezni.

RL: Merész hozzáállás, figyelembe véve, hogy a testépítés akkoriban még különcségnek számított.

LS: Az én időmben, ha nem vesztél el az ingedben, mindenki azt feltételezte, hogy focizol vagy birkózol. A testépítő kfiejezésnek több köze volt az autókhoz, mint a súlyemeléshez. Én a testépítésre a saját filozófiámként tekintettem: minden módon fejlesztettem magam, újraértelmezve és újraépítve a fizikumomat.

RL: A társaidnak biztosan feltűnt az átváltozásod.

LS: Igen, és nem mindenki reagált erre pozitívan. Egyszer egy barátom megkérdezte, minek építek annyi izmot. Leereszkedően beszélt velem, mintha valami különösebb ok kéne ahhoz, hogy nagyobb és egészségesebb legyek. És az ő agyában tényleg kellett ok. Azt mondtam, egy nap Mr. America akarok lenni, ami kifakasztott belőle egy óriási nevetést. Megrázta a fejét, és azt mondta, soha nem lesz belőlem Mr. America, mert túl kicsi a vállam. A megjegyzése feltüzelt; vérig sértett! Elhatároztam, hogy majd én megmutatom neki - Mr. America leszek, ha addig élek is. Tudtam, hogy meg kell majd dolgoznom érte, de elszánt voltam, és megfogadtam, hogy soha nem hagyok ki edzést. Az edzőterem lett a második otthonom.

RL: Szóval az edzés iránti szenvedélyed egy mindennél fontosabb küldetéssé vált számodra?

LS: Úgy elnyelt, mint a pokol tüze.

RL: Mégsem versenyeztél azonnal a középiskola befejezése után.

LS: Nem rögtön utána. Továbbra is edzettem, de érettségi után az Idaho State Egyetemre mentem sportelméletet tanulni. Rossz ötlet volt. Nem edzősködni akartam, én akartam lenni Mr. America!

RL: Nem lehettél volna az Idaho-ból?

LS: Nem hát! Borzalmasan lefojtva éreztem magam ott. Többet akartam. Egy nap, amikor kibontottam egy doboz gyufát, megláttam egy hirdetést egy elektrotechnikai képzésről Kaliforniában. Ez beindította a fantáziám: ha meg tudom győzni a szüleimet, hogy elengedjenek, odamegyek tanulni, és a testépítéssel is tudok majd foglalkozni.

RL: Miért Kalifornia?

LS: Egyszerűen ott kellett lennem. Ott remek edzőtermek voltak, én pedig a következő szintre akartam vinni a fejlődésemet.

RL: Ez elég nagy lépés egy fiatal és viszonylag naiv gyereknek.

LS: Igen, fiatal voltam és naiv. Sz@rt se tudtam!

RL: Mi volt az első dolgod a költözés után?

LS: Munkát vállaltam a Kaliforniai Legitársaságnál és kiváltottam a tagságit a Goodrich Health Club-nál. Mekkora dolog volt ez nekem! A terem tele volt minden nap, sosem voltam még annyi izmos ember között korábban. Hirtelen úgy éreztem, zsugorodni kezdek [nevet].

Rod Labbe cikkét fordította Hurka

 

Következő rész > > >

 

Larry Scott 2014 március 8-án hunyt el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!