Larry Scott, az Aranyember - 4. rész

2014-04-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Larry Scottra emlékezünk: élettörténete kevéssé ismert, és manapság ritkán előkerülő téma, de ettől függetlenül nem unalmas sztori. Kíváncsi vagy, hogyan élt a legelső Mr. Olympia, az első igazi "modern" testépítő? Kattints!

 

 

Rod Labbe: A visszavonulásod reakciók egész skáláját váltotta ki a rajongókból a haragtól egészen a totális meglepetésig. El sem hittem - a hősöm eltűnik! Csak valami pletyka lehetett.

Larry Scott: Ekkorra már 10 éve versenyeztem, és éreztem hatását. A testépítő sztárság illúzió. A hírnév magában lebeg, nem lehet megérinteni vagy megkaparintani, és nem segít rajtad, ha bajban vagy. Egy jó házasságra vágytam, mert szilárdan hiszem, hogy az igazi boldogság a családból fakad.

Bill McArdle

RL: Ekkor kötöttél barátságot Bill McArdle-lel is?

LS: Micsoda figura! A parton találkoztam vele egy nap. Éppen akkor érkezett Texas-ból. Bill rendes gyerek volt, nagyon tisztelettudó és tökös is. Azonnal egymásra találtunk, és élveztük egymás társaságát. Ő is házas volt és én is. Akkoriban volt, hogy el akartam válni a feleségemtől, és...

RL: Álljunk csak meg! Ugye nem azt mondod, hogy el akartál válni Racheltől?

LS: Dehogy. Megházasodtam még előtte, és az egész azért volt, mert Jay Sebring egyszer levágta a hajam.

RL: Jay Sebring. Sharon Tate-tel együtt gyilkolták meg, igaz?

LS: Igen. Tragikus. Jay azt mondta, hogy remek testem van, de a hajam borzasztó. Ezért levágta ingyen, a változás pedig elképesztő volt! El sem hittem, hogy magamat látom a tükörben. Egészen új embernek éreztem magam. Elmentem egy buliba egyik este, ahol minden szabad lánnyal táncoltam. Egy japán lány odajött hozzám, és azt mondta: "Nem akarsz táncolni?" Dehogynem akartam! Szóval táncoltunk, és ezzel kezdődött az egész. Teljesen elvette az eszem. Csinos volt, és hihetetlenül szexi! De mivel szűz voltam, nem voltam túl magabiztos a dolog testi részében, és...

RL: Álljunk csak meg egy pillanatra! A világ legkívánatosabb férfija, akit a szomszédsrácos szexepile tett ismertté, ekkor még szűz volt?

LS: [nevet] Nézd, távol álltam attól, amit világi embernek neveznél. A mormon hit a házasságig való önmegtartóztatást hirdeti.

RL: És ez a lány elszabadította a benned élő állatot?

LS: Teljesen ellenállhatatlan volt! Randizgatni kezdtünk, de csak ennyi. Aztán egy este megkérdezte, "Hát nem vagy te férfi?" Úgy tűnik, nem tudtam lenyelni, hogy a férfiasságomat kétségbe vonja, úgyhogy megtettük a dolgot, még ha közben azon is gondolkodtam, mikor fog isten halálra sújtani egy villámmal. Aztán végül megkímélt, és hamarosan már minden magától ment. Nem sokkal később már élveztem az intimitást, és kizártam a bűntudatot.

RL: Miért házasodtatok össze? Elég drasztikus lépésnek tűnik.

LS: Bedőltem a legősibb trükknek: Úgy tűnt, terhes, és abortuszt akart. Semmiképpen nem akartam, hogy ez az én lelkemen száradjon, ezért elvettem. Még mielőtt az első hét véget ért volna, ráébredtem, hogy szörnyű hibát követtünk el. Mindketten nagyon éretlenek voltunk. Folyton veszekedtünk és vitatkoztunk. Mindig azt mondta, hogy találjak magamnak jobbat, de nehéz elválni olyasvalakitől, akit szeretsz.

RL: Nem lett végül baba?

LS: Nem. Kamu volt. Öt viharos év után aztán végül bedobtam a törölközőt.

RL: Úgy érzem, friss híreket osztasz most meg velem.

LS: Akkoriban ez nem lett publikálva. A házasság rossz volt egy testépítő imidzsének.

RL: Mikor találkoztál Rachellel?

LS: Öt évvel később. Az első találkozásunk olyan szokatlan volt, hogy legtöbben nem is hiszik el. Éppen az edzőterembe mentem kocsival, amikor láttam egy gyönyörű japán lányt, amint várja a buszt. Valami azt súgta nekem, "Épp most hajtottál el a jövőbeli feleséged mellett." Szóval az út közepén megfordultam és lehúzódtam mellé, készen arra, hogy megpróbáljam magam jó színben feltüntetni: szőkített haj, izmos karok és egy mosoly a napbarnított arcomon. Egyszerűen elbámult a piros Porschém felett, észre sem vett. Közben megjött a busz, felszállt, és ennyi!

Larry Scott és Rachel Scott

RL: Imádom az ilyen történeteket.

LS: Viszont ennek jó vége lett. 1966 Október 29-én Rachel és én összeházasodtunk, és minden csepp energia, amit a kapcsolatunkba öltem, megérte. Minden eltelt nappal jobban szeretem.

RL: Mi történt Billel?

LS: Ő és a felesége, Rose végül szakítottak. Megegyeztünk, hogy összeköltözünk, és kivettünk egy szobát Hollywood északi részén, így közel voltunk Vince terméhez. Én dolgoztam, Bill is dolgozott, edzettünk. Jól működött a dolog, és jól is szórakoztunk közben. Még egy színészeti iskolába is beiratkoztunk.

Larry Scott és Vince Gironda

RL: Bill McArdle egy olyan név az 1960-as évekből, amit mindenki hallott már, de igazán senki sem tudja, ki az.

LS: Bill éleseszű volt, és nem hagyta, hogy hitegessem magam. Gyakran kifogásokba temetkeztem, de ő mindegyiket az arcomba vágta. Nagyon szokatlan volt, hogy bárki is így átlátott volna rajtam.

RL: És a színészkedés?

LS: Billt nem érdekelte túlságosan, de én addig maradtam, amíg a tanár ki nem dobott. [nevet]

RL: Ez a "Muscle Beach Party" előtt vagy után volt?

LS: Utána. A film elkészülte után úgy éreztem, a színészkedés a legjobb és legkönnyebb módja a pénzszerzésnek. Többet kerestem mellékszereplőként, mint három hónap alatt gépészként.

RL: Te és Bill aztán külön utakon folytattátok. Elromlott valami köztetek?

LS: Nem, ezt nem mondanám. Egyszerűen eljutottunk arra a pontra, amikor már nem gondolkodtunk mindenről ugyanúgy, ezért elköltözött. Nem sokkal később találkoztam Rachellel, és egy teljesen új fejezet kezdődött az életemben.

RL: Közel ötven évvel ezelőtt elhagytad a versenyzői rivaldafényt. Volt valahova olyan pillanat, amikor a legapróbb szomorúsággal tekintettél vissza a döntésedre?

LS: Persze, időnként eszembe jutott, "Hiányoznak a pillanatok a napfényben." De ugyanakkor arra is emlékszem, miért vonultam vissza. A boldogságot nem a színpadon találod meg. Egy házasságot már elszúrtam, nem akartam elrontani még egyet. Ideje volt a versenyeket és mindent, ami ezzel jár félretenni, hogy továbbléphessek egy új, kielégítőbb jövő felé.

RL: A fizikumod a kor terméke volt?

LS: Igen, teljes mértékben. Ha ma versenyeznék, egészen más helyzetben lennék. Őszintén szólva, nem hiszem, hogy akár labdába tudnék rúgni!

RL: Mindig a tömeg építése volt a célod?

LS: Mindig. Soha nem edzettünk úgy, hogy az esztétikumot tartottuk volna szem előtt. A fizikumom sok kísérletezés, edzésmódszerek közötti váltogatás és a leghatékonyabb eszközök folytonos keresésének eredménye volt.

RL: Össze tudnád foglalni a karriered? Mi Larry Scott hagyatéka?

LS: A hagyatékom? Úristen. Hát talán az, hogy elszánt voltam és elkötelezett. Az álmok erejét is megértettem, hogy egy cél bátorítani és inspirálni tud. Ez vitt el Pocatello-ból a Mr. America és a Mr. Olympia színpadra, majd még tovább.

RL: Szép gondolat. Hozzátennék még valamit: Larry Scott egy igazi, hiteles legenda, amiből nincs már sok napjainkban.

Rod Labbe cikkét fordította Hurka

 

 

< < < Előző rész

 

Larry Scott 2014 március 8-án hunyt el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
A magyar testépítősport lassan 40 éves... Érdemes egy kicsit visszatekinteni a kezdetekre. A mai fiatalok lehet nem is tudják, hogy a kezdet...
DARÁZS ÁDÁM: STRONGESTMAN ISKOLA - 1. RÉSZ Végül is lényeg a lényeg, beszélgettem pár sráccal,akik nem igazán tudták merre induljanak el az...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!