Lehet-e otthon rendesen edzeni?

2015-12-29

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A rövid válasz: nem. Alul a hosszú választ olvashatod.

 


Az otthoni edzés egy kényelmes megoldás, csakhogy a "kényelem" és az "edzés" vagy ha úgy tetszik, a kényelem és a fizikai munka egymást kizáró tényezők.

Ha az ember otthon szeretne edzeni, hamarosan különös élményekkel fog találkozni, és ezen élmények nagyrészt nem az eredményességet fogják jelenteni, hanem éppen fordítva. 
Két fő tényező van, amely megakadályozza a sikeres otthoni edzésmunkát.  

1. felszerelés
 
A helyzet az, hogy az otthonod nem edzőterem. Bármilyen hihetetlen is, ahogy az edzőterem nem akalmas arra, hogy ott lakj (éjszaka például le fogsz esni a fekpadról, ha azon próbálsz aludni), az otthonod ugyanúgy nem alkalmas edzésre. 

Ehhez sem a megfelelő tér nem áll rendelkezésre, sem a felszerelés.
 
Már maga a reklám is taszító a helyes kislánnyal, mert ennek köze sincs az edzés valóságához, de legalább a gép is használhatatlan.

Ugyan vannak otthoni "edzőterem"  megoldásaok, jobbára otthoni kombinált gépek formájában, ezeket azonban meg kell különböztetni az edzőtemi gépektől. Például abban, hogy az edzőtermi gépek alkalmasak edzésre, az otthoni gépek meg nem. Az otthoni gépek gyártói nagyon jól tudják, hogy a termékük nagyon gyorsan ruhaszárítóként fogja végezni - és ez még a jobbik eset - ezért nem nagyon erőlködnek. Mivel egy edzőtermi gép eleve a többszörösébe kerül egy otthoninak anyagköltség szinten is - vagyis anyagból készül, ezért nem lesz nyeklő-nyakló fos - ezért egy otthoni, összevissza kombinált gép minőségét és használhatóságát el lehet képzelni. Egy hozzáértő számára ezek az eszközök a röhögőgöcs és a hányinger közötti skálán fejtenek ki érzelmi reakciót, de az biztos: edzeni ilyenen senki nem akar, aki tudja, hogy mi az edzés.

Szánalmas anyagvastagság, műanyag csigakerekek, acélsodrony helyett ruhaszárító kötél, amorf ergonómia, instabil, gagyi szerkezet: ezt adják az otthoni gépek, nyilván minimális súlykészlettel.

A már eleve használhatatlan gépek mellé kritikus kérdés a súlyok helyzete is: otthon nem lesz egykezes súlyzószett és rendes kétkezes rúd, valamint tárcsakészlet sem.
Lehet az egykezest szerelgetni, ami teljesen betesz a koncentrációnak és a pihenőidőnek. A béna 30-as tárcsás kétkezes rudakkal nem lehet normális erőgyakorlatokat végezni, de nem jellemző, hogy otthonra vesznek 200 kilónyi tárcsát.  


2. motiváció
 
Nem azzal van a baj, hogy az embernek nincs kedve otthon edzeni vagy lusta. Legalábbis az első két hétben. A gondot az okozza, hogy minden és mindenki meg fogja akadályozni, hogy sikerüljön is edzeni. Jön a család. Még egy picit rápihenünk, de pont jön egy jó tévéműsor. Éhesek vagyunk, majd mire bekajálunk, már túl késő edzeni. Ezer ilyen ok van, ami tökéletesen meg fogja akadályozni, hogy az első, minimálisan edzéssel töltött időszak után tényleg legyen is edzés.

Otthon egyszerűen túl sok kísértés van, túl sok dolog tereli el a figyelműnket. És ezzel szemben semmi inspiráló nincs. Nem ösztönöz a környezet, nem ösztönöznek a teremben edző emberek, nem ösztönöz a hangulat. Az edzés nehéz fizikai munka, nyilvánvaló, hogy szükséges némi ráhangolódás, amihez nem biztos, hogy megfelelő a kanapé, a tévéműsor és a süppedős szőnyeg. Így ebből nem lesz eredményes edzés soha.
 
Lehet itt eredményesen edzeni? Tuti, hogy futószalagon jönnek innen az izomállatok! 

Miután az ember kidobott az ablakon pár százezret feleslegesen komolyabb, de használhatatlan otthoni gépekre, vagy pár tízezret fitnessz jellegű gagyira, jó esetben rájön, hogy igencsak le kéne menni egy terembe. Vagy beletörődik. Vagy hitegeti magát, és legközelebb megint megvesz valami használhatatlan szart. 

Ne felejtsük el: ebben az országban is ezrével adták el az óriásplakátokon vagy a teleshopokban kínált röhejes eszközöket, amit elvileg semmilyen épeszű ember nem venne meg. Ja, elvileg és épeszű.
 
Ha valaki veszi a fáradtságot, és legalább elmegy a teremig, akkor van ideje ráhangolódni, és nagy eséllyel meg is csinálja az edzést. Sőt, talán jól is fog edzeni. Itt nem fog közbeszólni, hogy inkább holnap edzünk, mert kezdődik a sorozat. (Most azt ne keverjük bele, hogy egy csomó balfasz teremben van tévé, és rendesen ott nézik a meccset a parasztok.)
 
Ha van helyiség, van felszerelés, otthon is lehet komoly termet építeni

Otthoni edzésben csak akkor érdemes gondolkodni, ha egyszerűen nincs más lehetőség. De akkor is csak úgy működik, ha egy külön helyiségben kis edzőtermet építünk magunknak rendes felszereléssel. Nem is biztos, hogy ezt otthoni edzésnek neveznénk. Az ágy alól a kisszobába kihúzott kondigéppel pontosan olyan komoly eredményt fogunk elérni, mint amennyire az edzés és fejlődés iránti törekvés ilyen szintű megnyilvánulása komolynak látszik. 
 
Egyébiránt otthoni szabadgyakorlatos (saját testsúllyal végzett) edzéssel meg lehet alapozni 2-3 hónapig az edzőtermi edzést. De ennél többet ne akarjunk. 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!