Lehet-e rosszul használni egy gépet?

2015-11-05

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Van egy bizonyos gépek vs. szabadsúlyok nézetkülönbség, amiről mi úgy gondoljuk, hogy hülyeség a gépek ellen ágálni. De hülyeség azt hinni is, hogy a gépek helyettünk elvégzik a gyakorlatot: a gépeken ugyanúgy tudni kell edzeni, mint szabadsúllyal.

 

 
Egészen elképesztő az, hogy mennyire nem arra figyelünk egy gyakorlatoknál, amire kéne.
 
Az egyik legdurvább példa a BodyBuilder Gymben minden nap látható egy félreérthető gépen: a független karos Cornelius hátgépen, amit Bohos Kornél gyártott. A gépnek ugyanis két funciója van, emiatt van rajta egy ülőke is. 
 
 
Ülve két karral is lehet húzni hátrafelé a súlyt. Ezt nagyon sokan hátgyakorlatnak csinálják, lévén ez egy hátgépnek kinéző szerkezet. Az azonban szinte senkinek nem tűnik fel, hogy alig mozog a hát a gyakorlatban.
 
Valójában ezen a gépen állva kell végezni a gyakorlatot. Ülő testhelyzetben a forgáspont nem jó helyen van a hát edzéséhez: ülve csak a hátsó vállat lehet edzeni a súly behúzogatásával. Ez a gép második funkciója. 
 
 
Miért nem veszik észre az emberek a megtévesztőgépen, hogy nem jól végzik a gyakorlatot? Egyszerűen azért, mert nincs meg az agy-izom kapcsolat. Nem figyelnek oda. Nem értik, hogy a súly mozgatása nem elég, nem ez a feladat.
 
A testépítő edzésen úgy kell a súlyt mozgatnunk, hogy teljes mértékben koncentrálunk a célizomra és a mozgás két végpontjára. Az izomnak maximálisan meg kell feszülnie és ki kell nyúlnia. 
 
Van persze még két ok, amiért sokan nem veszik észre, hogy rosszul csinálnak egy gyakorlatot.
 
Az egyik az, hogy senki nem tanította meg őket. A másik, hogy rengeteg rossz gép van: sok cég gyárt gépeket anélkül, hogy értenének az edzéshez. Gépet tudnak gyártani, az anatómiát nem vágják. Ha egy gépen nem érzed, hol a csúcsösszehúzódás, nem érzed, hol nyúlik ki az izom, akkor bizonyosodj meg, hogy valóban jól használod-e. Könnyen lehet, hogy te magad tévesztetted el az eszköz működését. Ha kell, kérj segítséget a teremben.
 
Ha viszont a funkciónak megfelelően használod, a koncentráció is rendben van, és mégsem érzed, akkor nem jó a gép. 
 
Forint Győző üzletember, aki életében nem edzett, de edzőtermet csinált a barátnőjének (hogy legyen hol dolgoznia, és ne interneten meg butikokban szórja a pénzt unalmában), marhára nem próbálta ki a gépeket, hogy mindegyik jó-e. És nem is érdekli, mint ahogy a terembe járók nagy része sem érti az egészet, mert csak az a szempont, hogy szép, dizájnos gépek legyenek. 
 
Így elég sokan járnak olyan termekbe, ahol a gépek mozgatásával mindent éreznek, csak a célizom fájdalmát nem tudják elérni. 
 
Pedig ennél egyszerűbb alapelv nincs: ha nem fáj az izom, nem edzettél.
 
Ha egy gyakorlattal nem tudod elérni a fájdalmat, akkor nem jól csinálod, vagy nem jó eszközt használsz.  
 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!