LEVES

2010-05-25

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A leves a népi hagyományok szerint a déli étkezés alapja és az idiotetikusok elméletei szerint fontos táplálkozási funkciói vannak, ám mindeme humbug ellenére sincs semmi értelme - kivéve ha jól használod fel!

Nemhogy sportolóknak, hétköznapi embereknek is célszerű lenne elfelejteni mind a hagyományos reggeli-ebéd-vacsora felosztást, mind a hagyományos étkezési formát, vagyis a leves-főétel-desszert formulát.

Napi étkezésünk fontos feladata lenne a megfelelő tápanyagok bevitele ás a felesleges szemét kiiktatása: az ebédnek nevezett történet pedig legalább két ilyen pontot tartalmaz.

A nép rigolyák szerint a leves előmelegíti a gyomrot és segíti az emésztést - én mégis inkább abból a realisztikus irányból gondolkoznék, hogy a leves tulajdonképpen funkcionálisan azért alakult ki, mert nem nagyon volt kaja. Hús és egyéb értékes tápanyagok híján muszáj volt kreálni valami éhségcsökkentő hatású és ízletes eszközt, amely az alapanyagokkal eléggé csinján bánva nagy térfogatú ételt jelent alkot kevés befektetéssel, akár minőségi alapanyagok - pl. hús - nélkül.

Videoplayer: magazin/docs/video/lesnyom200.flv

A leves+kenyér kombináció nyilván olcsón előállítható, laktató, túléléshez megfelelő étel - köze sincs azonban a megfelelő táplálkozáshoz, annál több az átlagos kataszrofális egészségügyi állapothoz!

Manapság a leves gasztronómiai célokat szolgál, bár néhány "szakértő" ragaszkodik a dogmákhoz a szükségességét és tápértékét tekintve - kár hogy a hagyományosan készített levesek tápértéke: nulla!

Zsíros, fűszeres víz - nem több ennél. Esetleg tartalmaz némi fehér lisztből készített tésztát szar szénhidrátnak, a hivatkozott zölddségek pedig úgy szét vannak főzve, hogy még élelmi rost funkciójuk is megsemmisül.

Ez sajnos a hülyén détázók legnagyobb önbecsapása is egyben: sokan a leveses éhezést választva teszik lehetetlenné a zsírvesztést. A népszerű káposztaleves diétázók különösen, mert bedőltek annak az ökörállatnak, aki elhitette velül, hogy a káposzta "negatív kalória". (A negatív kalóriát kiötlő elmebeteg szerint a káposzta megemésztése több kalóriát használ, mint amennyit a káposzta tartalmaz - javasolnám ezen elmélet szerint egész fémtömbök diétás fogyasztását, az ebből a szempontból garantáltan sikeres, bár gyanítom, hogy energetikai szempontból nem az emésztőrendszerünk leterhelése, hanem a testmozgás lenne célravezető - energiát használni ugyanis jelentősen csak azzal lehet! Arról nem beszélve hogy az anyagcserét nem lassítani kéne, hanem gyorsítani!)

A leves azonban okosan elkészítve még a testépítő - akár tömegnövelő, akár diétás - étrendben is hasznos lehet folyékony halmazállapota miatt!

A csirkét ugyanis például rohadt nehéz megenni, ha nagy mennyiségben kell!  Segít ezen valamit szósz, segít ha leturmixoljuk és megisszuk (már aki bírja), de legegyszerűbb belefőzni egy levesbe (akár főzelékbe), amely folyadék halmazállapota és íze révén segít tonnaszámra letolni mindenféle száraztaplószar-csirke érzést és dögízt leküdzve.

Apró, de hasznos trükk ez: csinálj sima húsleves-szerűséget sok (bármilyen)zöldséggel, ételizesítővel és főzd bele a csirkét! Vagy csináltass húslevest a mamival és dobáld bele az előre megsütött csirkét - vagy főzess jó sok csikrehússal levest dzsuva nélkül és máris megvan oldva a problémád!

Ugyan vitamin és rosttartalom ezzel se várható, mégis könnyen, szenvedés nélkül ugorhat be akár egy kiló csirke levesbe főzve, minden nap úgy, hogy szinte észre sem veszed!

 

 

 

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!