Lumbágó – A semmitmondó diagnózis

2014-10-08

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Mi az a lumbágó? Mindenki állandóan hajtogatja, de meglepően kevesen értik a szó jelentését. Ha érdekel, mi az, ne a nagymuttert kérdezd, majd Kares megmondja!

Igazából nem is diagnózis. A derékfájdalom nagyon gyakori jelenség. Sportolóknál és nem sportolóknál, fiataloknál és idősebbeknél egyaránt. Bárkit érinthet, sőt többségünknél az életünk folyamán enyhébben vagy súlyosabban, de általában jelentkezik.

Ha erős a fájdalom, akkor felkeressük az orvost, aki miután megvizsgált, kimondja a diagnózist: lumbágónk van. Tudom, meglepő, de ezzel valójában semmit nem mond, csak megismétli, amit a páciens mondott neki néhány perccel korábban. A lumbágó ugyanis lefordítva annyit jelent, deréktáji fájdalom. Ha fáj a derekam akkor deréktáji fájdalmam van? Tényleg! Erre nem is gondoltam. Így aztán az okra nem derült fény, csak el lett ismerve, hogy fáj.

A legjobb az egészben, hogy ennek ellenére van protokoll a gyógyszeres kezelésre. A fájdalom miatt fájdalomcsillapító, ha izomfeszülés is tapasztalható akkor izomlazító, és esetenként gyulladáscsökkentő. A tüneteket így csökkentettük, de mit tettünk azért, hogy többé ne alakuljon ki ez a fájdalom? Az ok felderítése nélkül hogyan is tudnánk, mit ne tegyünk, ha el akarjuk kerülni az újabb akut derékfájást?

Számos kiváltó oka lehet ugyanis a lumbágónak. Lássunk néhány példát!

 

Túlterhelés

Lehetséges, hogy egyszerűen túl nagy súlyokat emeltünk (nem feltétlenül edzés közben).

Esetleg nem megfelelő mozdulatokkal mozgattuk a terhet.

Felborult a csigolyák harmonikus mozgása, így egy-egy kisebb szakasz aránytalanul nagy megerőltetésnek van kitéve a többihez képest.

 

Kisízületi blokk/túlmozgó kisízület

Ilyenkor a csigolyákat összekötő ízületek szalagjai túlfeszülnek vagy éppen túl lazává válnak. Túlnyúlás esetén a test, érzékelve a problémát, izmokkal próbálja helyén tartani az érintett ízületet. Így az izmokat kényszermunkára ítéli, a pihenő nélküli folyamatos feszülés fájdalmat okoz.

 

Mély hátizmok gyengesége (instabil ágyéki gerinc)

A csigolyák között, több centivel a bőr alatt elhelyezkedő izmok gyengesége igen gyakori probléma. Nagy tömegű, felszínes izmok alatt ugyanúgy előfordul, mint azoknál, akik soha semmit nem sportoltak.

 

Porckorongsérv

Porckorongsérv sem egyedül a lábba kisugárzó fájdalmat okozhat, helyi fájdalmat is kialakíthat.

A test mozgásszervi problémák esetén többféle védekező mechanizmust is alkalmaz. Ezek egyike az izomfeszülés. A szervezet érzékeli, hogy valami gond van. Érzékel például egy túlmozgó csigolyát, vagy éppenséggel porckorongsérvet, ami bizonyos mozdulatok hatására erős fájdalmat okoz. A reakció: a problémás terület körüli izmokat megfeszíti, így csökkentve a mozgások mértékét. Ezzel próbálja elérni, hogy „legalább rosszabb ne legyen a helyzet”. A normális reakció ilyenkor a pihenés lenne. Bizonyos esetekben a pihenés jelentősen javíthatná is az állapotot, csakhogy a világ berendezkedése ezt nem teszi lehetővé. Így könnyedén ördögi körben, saját magát gerjesztő folyamatban találhatjuk magunk.

 

 

Látható, hogy a fenti esetekben a gyógyszeres kezelés gyakran távolról sem elég. Nem véletlenül alakult ki a derékfájdalom, valószínűleg máskor is végzünk majd olyan mozdulatot, terheljük olyan irányból a gerincünket, mint ami már korábban is kiváltotta a bajt.

 

Felderíthető és kezelhető-e az ok?

A felderítés attól is függ, mi az ok, és hogy a páciens figyel-e annyira magára, hogy kellő információval ellássa a terapeutát.

A kisízületi és keresztcsonti eredetű bajok csökkent és túlzott mozgás esetén is általában jó eredménnyel kezelhetők manuális terápiákkal.

A tartáshiba és túlterhelés eredetű bajok a továbbiakban némi odafigyelést igényelnek, de emellett időnként elvégzett kezeléssel többnyire fenntartható a jó állapot.

A gerinc instabilitása csakis speciális gyakorlatokkal csökkenthető. Vizsgálat alapján, egyénileg kerül kialakításra a tornaprogram.

Porckorongsérv speciális McKenzie gyógytornával kezelhető, kivéve amikor olyan súlyos állapot, ami műtétet igényel. A porckorongsérvnek ez a két gyógymódja van. Aki kellően óvatos, többnyire elkerülheti a műtétet.

 

Létezik megelőzés?

A megelőzés mindig nehéz kérdés, mert ha eredményes, akkor soha nem lesz bizonyíték arra, hogy kialakult volna a probléma, amit megelőzni próbálunk. A fent említett ízületi/szalagrendszeri feszülések, túlmozgások manuális terápiák módszereivel alaposan átvizsgálva a gerincet felderíthetők. Ilyenkor minden csigolya összes irányba való mozgását egyesével átvizsgáljuk, és ahol aránytalanságot találunk, ott kezelőfogásokkal kiegyenlítjük, majd ha szükséges, akkor stabilizáló gyakorlatokkal tesszük tartóssá az eredményt.

A megfelelő manuális terápia tehát prevencióra is alkalmazható, az elbeszélgetés során pedig általában arra is fény derül, hogy milyen okból alakult ki, amit a vizsgálat során találunk. Így a továbbiakban csökkenthető vagy akár megszüntethető a kedvezőtlen körülmény.

 

Írta: Kares

Elérhetőség: sport.manualterapia/kukac/gmail.com

Az e-mailezés folyamata beépített IQ tesztet tartalmaz: kopipészttel nem lesz jó!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!