Magyarok a Mr. Olympián?

2014-07-16

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az alábbi cikkben száraz tények következnek a Mr. Olympián valaha indult verenyzőkkel kapcsolatban.

 

 A Mr. Olympia a versenyek versenye: 1965-től rendezik azzak a szándékkal, hogy megválasszák a világbajnokok közül a legjobbat. Kezdetben bármely szövetség versenyzői indulhattak, de ahogy az IFBB megerősödött - éppen a Mr. Olympia hírneve által -  a koncepció teljesen átalakult. Az IFBB profi szekciót hozott létre, és a Mr. Olympia a profi versenyszezon csúcspontja lett.  

Ma - mint ahogy eddig is - a világ legjobb testépítője az, aki megnyeri a Mr. Olympia címet. Csakhogy ma már először IFBB profi testépítőnek kell lenni, azaz megszerezni a profi kártyát,majd kvalifikálni kell a Mr. Olympiára, ami nem éppen könnyű. 

A versenyen eredetileg elég kevés számú versenyző indult, 1965-ben konkrétan 3. És ez így ment 3-4 versenyzővel 1973-ig. 1974-től még mindig csak ötfős mezőny volt, de kettéosztották könnyű és nehézsúlyra. (A határ 200 font volt.) Mindkét kategóriát helyre pontozták, majd a két győztesből abszolút bajnokot választottak.
 
1980-tól ismét egyetlen abszolút kategóriában zajlik az esemény, és ez így van azóta is. (1977-ben és 1978-ban már csak abszolút volt, de 1979-ben megint kettéosztották a mezőnyt.) A nyolcvanas években elkezdett felkúszni a versenyzői létszám: 1990-ig átlag 16, majd utána 18-20 fős lett  Mr. Olympia mezőny.
 
Ez a helyzet ma is: nincs súlycsoport, egyetlen abszolút kategória van és 18-20 versenyző szokott erre jogot szerezni átlagosan. Tavaly 21 induló volt, tavalyelőtt 19, 2011-ben 24. A 16. hely után már nem pontoznak helyre senkit.
 
A Top 10-be kerülni már dicsőség, és tízezer dollár feletti pénzdíj (tavaly 15 ezer dollártól indult felfelé), a Top 6 pedig szupersztárság. 
 
Érdekesség, hogy a Mr. Olympia verseny 1999-ig (be)járta a világot, majd letelepedett Las Vegasban. Azóta minden évben ott tartják meg a rendezvényt, ami lehetővé tette, hogy ne csak egyetlen verseny legyen, hanem egy egész hétvégét felölelő komplex rendezvény. 

Így Mr. Olympia Weekend néven expóvá nőtte ki magát, amelyen az érintett iparági szereplők (főleg tápkieg és felszerelés gyártók) standjai mellett színpadot állítanak, amelyekre mindenféle betétszám jellegű kategóriát hoztak létre. Testépítésben így jött a 202 fontos kategória, ami egyértelmű kudarc volt. Majdnem meg is szüntették, de inkább 212 fontra emelt súlyhatárral próbálják életben tartani, színvonalasabb versenyzőket remélve - amire van is némi esély Flex Lewis és néhány komolyabb versenyző miatt. (Más kérdés, hogy Flex tuti át fog menni Openbe hamarosan.)

A 202 és 212 fontos kategória nem adott soha Mr. Olympia címet. Ezek a Olympia Showdown néven működtek (pár éve még 202 Showdown, ma 212 Showdownnak hívják) , mint a Weekend betétszáma, hasonlóan a Bikinihez. Bár azt kell mondjam, vicces módon ez utóbbit még is komolyabban veszik. Míg a Figure versenyt Figure Olympiának, a Bikini versenyt Bikini Olympiának hívják, a jelenlegi 212 fontos kategória neve  212 Showdown.  
 
A Mr. Olympia betétszámai az expón zajlanak a Las Vegas Convention Centerben pénteken egész nap és szombaton du. 2-ig. A 202-es kategória nem szerepelt együtt a színpadon az igazi Mr. Olympiával, amit egy ideje, hogy ne is keveredjen a fejekben, Opennek szoktak nevezni.

A 212-es kategória már ott van a döntő estéjén, de a Mr. Olympián este az Opené a főszerep, az a címverseny. Ezen kívül a Figure kerül még be az esti döntőbe. Ez annyira így van, hogy tavaly ott voltam (30. percnél), és nem emlékeztem rá, hogy a 212 a színpadon lett volna. És a többiek sem. Pedig a program szerint ott volt.)
 

Konkrétan, hogy érthető legyen, így szerepel a programban az esti döntő: Figure, 212 Showdown & Mr. Olympia Finals.

Mindezek fényében világos talán, hogy a Mr. Olympia Weekend programja a Mr. Olympia versenyből (Open) és a betétversenyekből áll, amelyből akad bőven: Figure, Fitness, 212 Showdown, Ms. Olympia (ez a másik esemény, ami Olympia címet jelent), Womens Physique és újabban a Buzique kategória, ami szintén Showdown. 

Érdekesség, hogy például a Ms. Olympia valaha teljesen különálló esemény volt, más helyen és dátummal, de mára már Mr. Olympia Weekend betétszámmá silányult. Ami nem csoda, mert erősen a végét járja népszerűségben, mivel a versenyzők egyre kevésbé nők, illetve humanoidok.  

Kik indultak valaha a Mr. Olympián Magyarországról?

Az egyetlen magyar, bár inkább magyar származású versenyző Kal Szkalak volt, de mint a neve is mutatja, erősen nem számíthatjuk magyar versenyzőnek. Ő indult a Mr. Olympán - de mint amerikai.

A másik magyar, aki Mr. Olympián indulhatott volna akár, nem tehette, mert nő volt: a fantasztikus Szikszay Gabriella. 1992-ben és 1994-ben is indult a Ms. Olympián. De ez a fentiek értelmében teljesen más, különálló verseny volt. Igaz, komolyabb, mint ahova mostanra süllyedt. 

Kiss Jenő az egyetlen magyar versenyző, aki kvalifikált a Mr. Olympiára
1996-ban, de elindulni nem tudott. 

Németh István alias Steve Namat a 202 fontos kategóriában kvalifikált egy Tampa Pro második hellyel a 202 Showdown-ra 2010-ben. El is indult a 202 Showdownban a Mr. Olympia Weekenden, ahol a 15. - utolsó - helyet szerezte meg.  A valódi Mr. Olympia címért soha nem indult. 

Oláh Noémi 2010-ben az Olympia Weekend Bikini kategóriájában 16. lett. Bikini

Toldi Zsuzsi 2014-ben második profi versenyén a BodyPower Pro-n Angliában meglepetésre első helyet szerzett, és ezzel kvalilfikált a Mr. Olympia Weekend Figure kategóriájába, ahol 2014 őszén indulni fog. Zsuzsi eredménye azért jelentős, mert a Figure kategória nagyon nehéz, és komolyan is veszik, valamint szerepel a döntő programjában is. Elképesztő siker! De nyilván nőként ő sem a Mr. Olympia versenyben indul.  

Mindezen tények világossá teszik, ha valaki eddig nem tudta volna: soha egyetlen magyar versenyző sem indult a Mr. Olympián, és belátható időn belül nem is fog. Aki mást állít, az hazudik. (Ami ugye nem éppen ritkaság ebben a sportágban.)

Kiss Jenő volt az egyetlen, akinek volt esélye. 

Jelenleg Tóth Dani az, akinek talán sikerül kvalifikálni előbb-utóbb, ő ugyanis valódi, Open kategóriás profi versenyző, komoly sikerekkel. (Közben Kiss Jenő is visszatért, aki szintén Openben indul.)
 
Csakhogy ma már első helyet kell szerezni a kvalifikációhoz, nem úgy, mint pár éve, amikor az első három helyezett kvalifikált. És az Open kategória nem a 212-es nehézségi szintjén van - pláne nem a 202-én.

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!