Magyarország legjobb edzőtermei: Mecca

2015-10-12

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Hogyan lesz egy teremnek egy ilyen hülye, vallási jellegű neve? Sehogy: a név ugyanis a világ legismertebb edzőtermére utal: a Venice-i Golds Gym-re van kiírva hogy "A Testépítés Mekkája". Ez pedig a magyar verzió.

 

Persze joggal kérdezed, hogy miért lett a világ leghíresebb terme a szaúdi városról elnevezve, pedig egyszerű oka van: a hely annyira kultikus a testépítés történetében, hogy aki teheti, életében egyszer elzarándokol oda. Hogy ott edzhessen, ahol a legendák tették a testépítés fénykorában. (Persze aki teheti, az ott is edz: sok versenyző vagy gymrat költözött Venice-be csak ezért.)
 

Nézzük csak meg, mi is ez a Golds Gym és miért lett világhírű? A nevét az alapítójáról kapta, ami néha előfordul, de a mi esetünkben nincs így, mert a tulajdonost nem Mecca Józsinak hívják ugyebár. Ugyan vérbodys, soha sehol nem akar szerepelni és menőzni a teremmel. (Egyébként családi vállalkozás, amiben benne van a testvér és a szülők is.)
 
 
Tehát anno Joe Gold megcsinálta a környék, sőt az USA talán legjobb edzőtermét a Los Angeles drogtanyájaként funkcionáló Venice Beach-en, ahol olcsó lehetett az ingatlan, de közel a tengerpart és mindig jó az idő.
 
 
Ez nem történt régen: 1965-ben. Nagyon nem volt akkor még fitnessz-mozgalom, sőt wellnessz sem, így tuti nélkülöznie kellett bizonyos extrákat a szaunára akkor még kevésbé éhes közönségnek. (A mai buzique versenyzőket szerintem megölték volna.)
 


Oda jártak a menők: többek között Arnold Schwarzenegger, ex-hagyományos családmodell pártoló, hét Mr. Olympia cím birtokosa és a 70-es évek szinte összes testépítő legendája. (A kemény magban ott volt Dave Draper, Franco Columbu és Ken Waller.) Joe Gold-ot elkezdték “a testépítés atyjának” nevezni. Nem csoda, mert a gépeket is maga tervezte.
 
 
A Golds Gym hamarosan hálózattá fejlődött, és 1970-ben Joe Gold már el is adta, hogy aztán hét évvel később World Gym néven konkurenciát alapítson a saját volt termeinek, miközben az eredeti hálózat a világ legnagyobbjává nőtte ki magát. (Európai klónjai sajnos totálisan eltávolodtak az eredeti értékektől, a 10-15 éve alakult magyar például botrányosan fos terem volt, és már meg is szűnt. De egy Golds Gym Venice-ben és Las Vegas-ban biztosan megbízható választás, legalábbis amelyikben jártam, az elégge “igazi” volt.)
 
 
A testépítés iránti figyelem 1977-ben erősödött fel a Pumping Iron című (legendás, de bűn rossz) film hatására, amelynek jelentős része éppen a Venice-i Golds Gymben forgott. Ettől lett világhírű. A 100 legfontosabb sportlétesítmény listáján is rajta van: nagyon menő dolog oda járni, és a világ minden részéről zarándokolnak oda sportolók.
 
 
Az eredeti Golds Gym nem tudom, mikor kapta a Mecca of BodyBuilding nevet, vagy hogy ez az alapítótól jött-e. Az ős Mecca már réges-rég átköltözött egy nagyobb helyre, ahol  már civilizáltabb körülmények között - nem házi gépekkel, nem betonfalakkal és nem raktár szintű kényelemmel - a mai napig normálisan működik. Azzal az eltéréssel a többi helytől, hogy itt mindig sok a turista. Sok van még az igazi Joe Gold filozófiából, akkor is, ha Joe továbbvitte azt az új hálózatába. A Mecca az Mecca - és az is marad mindig. 
 
 
A budapesti Mecca ezt az örökséget akarta átvenni, ezért lett ez a neve: Hungarian Mecca Of BodyBuilding. Olyan terem akar lenni, ami nem fitness, nem funkcionális tréning, hanem klasszikus body, modern kivitelben. Be merte vállalni ezt a nevet, mert egyezik a célkitűzéssel. Hogy honnan veszem ezt? Ismerem a tulajt. Fanatik. Pontosan tudom, mit akar. Kompromisszummentes bodybuildinget. Kompromisszumot csak ott kell kötnie, hogy azért a közönség számára szimpatikusra kellett csinálni a helyet (ez némi luxust jelent), mert ez baromi nagy befektetés, aminek meg kell térülnie. Nem folyik hát vér a falakból, és megvan minden, ami a kényelemhez kell. Még túl sok is: horror hifi rendszer és szauna is.   
 
 
A Mecca gépparkja a legújabb, legmodernebb gépek közül lett kiválogatva Kathi Béla szakmai felügyelete mellett. Alul kardiopark, gigantikus öltöző (önmagában elmenne egy kisebb teremnek), a felső szint pedig csak súlyzós terem, összesen 2600 nm - valamikor mutatóban lehetett csak ekkora edzőtermet találni Magyarországon. Ma sem túl gyakori.
A leglényegesebb dolog, hogy ez az a terem, ahol a legtöbb gép található az országban - vagy legalábbis a Top 3-ban biztosan benne van.
 
 
Elemezhetnénk itt a géppark különlegességeit, de hogyan? Annyi féle van, hogy nem nagyon lehet kiemelni belőle egyet sem. Talán ami rögtön eszembe jut, az állítható platformos guggoló gép, de sok ilyen érdekességet lehet találni, főleg, hogy folyamatosan hoznak újabbnál újabbakat. A legújabb hipermodern cuccok vannak a legjobb márkákból válogatva. Kiválogatva, mert nem alapvető, hogy egy márka minden gépe jó. Csak a jó gépek kerülhetnek be. 
 
 
Mondanom sem kell, hogy vannak Hoist "hintalovak" is, ha valaki arra izgul. Én nem különösebben, de a felső mellnyomója valami elképesztő, és itt van abból is.  
Ha  nagyon bele akarunk kötni valamibe, akkor egy dologba tudunk: a zene ugyanaz az ocsmány szar, ami mindenhol, ráadásul a hiper hangrendszernek köszönhetően olyan hangerővel szó, mintha koncerten lennénk, magyarul egy nüanszot sem veszítesz az aktuális motivációs zene-fosból sehogy sem. .  
 
 
De a tömeg kétségtelenül ezt szereti, az pedig van itt - sőt még nagyobb is lesz. Már most kezd kicsi lenni a parkoló, de arra is lesz megoldás.
A Mecca BKV-val is jó helyen van, épp előtte áll meg a villamos, ami egy olyan sárga izé, amire én fel nem ülök, és van rajta egy szám, amit ki kell nyomoznod, ha tömeggel közlekedsz. És most nem a méretekre gondolok. 
 
 
Pont nem akartam még a Meccáról írni, hiszen túl kézenfekvő, és az az igazság, hogy túl friss: ezt a legendát még meg kell alapozni. De meg fogja, arra márget vehetsz. Nem véletlenül edz itt pár legendás versenyző. (Egyébként az egyéb - pl. vidéki - termekkel azonban sajnos még nem volt időm foglalkozni, akkor meg mire várjunk?)
 
 
Nincs különösebb szakmai indokom, miért választottam be a legjobb termek közé a Meccát. Egyszerűen itt kell lennie, bármilyen kompromisszumot is kell kötni a költséghatékonyság miatt, mert tisztában vagyok az alapító szándékkal. Ekkora méretben, ekkora befektetésnél kihagyni a potenciálisan pénztermelő trendi fitnessz dolgokat (aerobic, crossfit stb.), na ahhoz fanatizmus kell és baromi nagy bátorság. Ez azt jelenti, hogy van még valaki, aki életben akarja tartani a sportot.
 
A képek még nyitás előtt készültek

 
HUNGARIAN MECCA OF BODYBUILDING 
 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!