Mátra Kupa 2003 by Bunny

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mátra Kupa by Bunny

2003, Salgótarján

Valami történt! Határozottan valami mozgolódás látszik a testépítő társadalomban, végre nem a szokásos versenyt láttuk. A Mátra kupa hagyományosan jó kis verseny a maga kis szokásos allűrjeivel – olyan kis bakik ezek, amelyek nélkül nem lenne Mátra kupa a Mátra kupa. Meg kell mondjam azonban elöljáróban, ez egy olyan verseny volt, ami bizonyíték arra, hogy a kutyát nem érdeklik a bakik, a zene elcserélések, a csúszás, ha a verseny jó – és ez a verseny most nagyon összejött!

Pedig az előjelek nem voltak túl biztatóak: lassan szállingóztak a versenyzők a plakáton szereplő kezdési időponton túl is, fitnessz formában csak öt induló érkezett, köztük pluszban egy valószínűleg eredetileg testépítében indulni szándékozó leányzó, akit aztán a fitformásokkal összevonva állítottak a színpadra (legalábbis a backstageből így láttam) - amit azért nem kellett volna, de sebaj. Már az elején nyilvánvaló volt, hogy a fő izgalom szokás szerint a királykategóriában lesz. Bár néhány név még hiányzott az őszi szezonban várhatóan induló nagyobb nevek közül, azért nem bírtunk unatkozni. A nézőtéren a legtöbb – őszi szezont kihagyó, tavaszi Eb-re készülő - prominens versenyző is helyet foglalt, legtöbben a Michelin-babát idéző állapotra kerekedve: a tavalyi bajnok Gaszt Ákos, Lauter Viktor, Lantos Johnny, Sári Sándor valamint Scorus Bernát, aki igazán eltévedt, mert hol a nézőtéren üvöltözött, hol hátul a színpad mögött mászkált, pedig a színpadon lenne a helye – ő mindig hiányzik, ha a „show” szó az eszünkbe jut.

A bírók között három IFBB profi, Popeye és Nicu Giurgi mellett a meglepetésember, Mohamed Mustafa ausztriából foglalt helyet – ha valaki nem ismerné, kilencedik lett a profi Eb-n Debrecenben. Nicu késett, mert a gyorshajtással kapcsolatos teendőket intézte a rendőrnél a 21-es úton, ezért kicsit csúszott a program, de ez nem igen zavart senkit, főleg, hogy Buranits Ildikó megoldotta a helyzetet. Sőt ezzel aztán mindent kitűnően megoldott, mint műsorvezető is – fel is merült a kérdés, érdemes mindenféle gagyi médiamunkásokat felkérni, ha egyszer neki jobban megy? Nicuval rögtön összehozott egy kis rögtönzött interjút amivel meg is nevettették a közönséget.

Közben hátul az izgalom a tetőfokára hágott. Nem titok, a fő csata Barna Robi, Kormány Misi és Tozó között dőlt el - akárki akármit mond! Barna Robi úgy taktikázott, hogy le sem vetkőzött, amíg a színpadra nem lépett, félrevonult egy öltözőben. Tozó nemes egyszerűséggel magára zárta a női öltözőt, amelynek eredményeként egy darabig rohangáltunk a kulcs után, hogy a fitneszforma versenyzők is tudjanak öltözni valahol, de Tozó végül beengedte őket és onnantól fogva koedukált szobaként működött a helyiség.

Mivel akik nem jöttek el, igazán nem érdemlik meg hogy izguljanak, most rögtön leírom a végeredményt: Barna Robi nyert, Tozó a második és Misi a harmadik. A közönség véleménye megoszlik, de a bíráskodást ezúttal senki nem kritizálta, azt hiszem, nyugodtan nevezhetjük reálisnak, bár vannak benne érdekességek. Tozó talán kevésbé volt tömeges, mint szokott lenni, viszont valami elképesztő lepucolt állapotban volt, rá is jöttem a csalásra: valószínűleg megnyúzták és laminálták, ezért nem volt rajta egy csepp víz sem! Olyan helyeken volt keresztszálas, ami ma még egyedülálló Magyarországon.

Barna Robi visszatérése igazi szenzáció! Sokat dobott azon, hogy az őszi szezon valószínűleg az egyik legizgalmasabb szezon lesz. Robi hozta, amit hozni lehetett a győzelemhez: tömeg, szárazság sőt komoly, nagyon szórakoztató show. Pózolása azonban mégsem olyan érett, mint Tozóé, aki egyszerűen tökéletesen mozog, sőt Tozó szabadpóza akkor is tökéletes lenne, ha nem szólna a zene alatta – sőt talán még tökéletesebb, mert a Tozó által évről évre választott zene előadójának torkán én legszívesebben lenyomnék egy bekapcsolt láncfűrészt – de előtte lekötném a kezeit, hogy hangszeren se tudjon játszani -, így kevésbé szenvednénk a továbbiakban az audio élménytől. Még szerencse, hogy a vizuális élmény ezt feledteti! (Bocs Tozó, de ez van!) A fentiekhez képest meglepő, hogy a szabadpóz forduló döntött - igen, az izmossági és szimmetria forduló döntetlenre jött ki Tozó és Robi között!

Misi sokak szerint elveszítette ezt a versenyt, azonban ezt ő nem így látja. Misi megosztja a közvéleményt – vagy rajonganak érte, vagy fikázzák, ami utóbbi azért valljuk be, nem szép dolog. Misi nem volt olyan éles, mint Tozó vagy a Robi, ez tény és nem is először fordul elő. Tömege viszont messze a legnagyobb. Barna Robival összehasonlítva a lába nem kérdéses, felsőtesten azonban Robinak értettebb, teltebb, kerekebb izmai vannak, Misi jóval szögletesebb, valamint felsőteste is hosszabb, ezért kevésbé hat tömörnek. Barna Robi hasizmai vastagabbak, első pózokban a háta jobb, dereka keskenyebbnek tűnik. Misi nem tudta a mellcsípő és a hátpózt rendesen kihúzni, mert csúszott a keze az olajtól, de tény, hogy nagyon fejlődött tavaly óta, és még nagyobbat fog még fejlődni. Van, akinek az ő alakja jobban tetszik. Az érettség és a szálkásság Barna Robi mellett szól, valamint főszerkesztőnk, Robi szavaival éve: „a testépítő árnyék” vagyis a sziluett a kerek izmok miatt talán jobb.

Egyet azonban a Misit ért kritikák tekintetében nem értek: sokan azt állítják – elvonatkoztatva most az említett versenyzőktől -, hogy még mindig el van maradva a felsőteste, ez lepontozandó dolog – de más versenyzőknél a felsőtesthez képest lemaradt lábat senki nem kritizálja!
Visszatérve a lényegre: ez a verseny Barna Robié volt, örülünk a visszatérésének - nincs mit mondani, kitűnő munkát végzett! De hogy a többiekről se feledkezzünk meg, Tozó – bár idén nem nyert – valami hihetetlent mutatott, Kormány Misiről pedig nem mondanék semmit, mert még az elfogultság vádjával illetnek – erre még pár sorral később visszatérek – csak annyit, hogy a kategória díjkiosztója végén felment színpadra Mohamed Mustafa, odaállt Misi mellé, mutatott neki egy „ez igen” jelzést a felfordított hüvelykujjával, majd megkérdezte a közönséget, hogy letolja-e a gatyáját. A válasz nem meglepő módon igen volt, és Mustafa így kielégíthette kíváncsiságát, hogy van-e olyan vastag lába, mint Misinek. Van olyan vastag lába, de így behízva sem vastagabb – bár értettebb és szeparáltabb -, a vádlit meg lehet, hogy Misi nyerné. Megkérdeztem utána Mustafát, mi a véleménye, lesz-e a Misiből IFBB profi, a válasz ennyi volt: „már az! Persze dolgoznia kell a felsőtestén még!”. Ehhez nem kell, és nem is akarok kommentárt fűzni.

És itt, mielőtt továbbmennénk a másik kategória csatájára, elkanyarodnék egy kicsit egy talán nekem címzett megjegyzés kapcsán. Pontosítok, ha nem is nekem címezték, mindenképpen érintettnek érzem magam benne. „Kormány Misit futtatják/sztárolják az interneten” vagy valami hasonló megjegyzés az, amiről szó van, abban az értelemben pedig, ahogy ez elhangzott, ez nem igaz. Azt nem tudom, velünk kapcsolatban, a fórumunkon esetleg elhangzott magánvélemények miatt (amihez szerkesztőségi szinten semmi közünk – ez bizony a közönség véleménye) vagy a tesztoszeron magazin közvélemény-kutatásával kapcsolatban (megjegyzés dettó, mint az előbb) keletkezett ez a vélemény, de amennyiben az utóbbi, azt hiszem, a válaszom második része érvényes, valamint mivel egy közös célért együttműködő partnerek vagyunk, azt hiszem mindenki nevében nyilatkozhatok. Tehát: mi nem Kormány Misit sztároljuk. Mi mindenkit sztárolunk. Személyesen nekem célom, hogy Magyarországon legyen egy olyan fajta kultusz, mint amerikában, hogy a testépítők versenyzőink ha a magunk kis szűk körében is, de sztárok legyenek, ismerjék a nevüket, szurkolótáboruk legyen - legyenek Kormány Misi, Barna Robi, Kokovai Andor, Berkes Laci – és most is felsorolhatnám az össze versenyzőt - rajongók és ne csak a Kossuth téren skandálják, hogy Vik-tor, Vik-tor! (Tudom, ezt már ellőttem, de annyira tetszik! ) és ezt próbálom is a magam szerény eszközeivel, a bodybuilder webmagazin, a muscle magazin és esetleg a fitmuscle tv útján elérni.

Az, hogy én kivel milyen személyes kapcsolatban állok (ha erről lenne szó, bár nem hiszem), ebben marhára nem döntő, főleg azért, mert igyekszem mindenkivel jó, sőt baráti viszonyban lenni és azt hiszem, ha valakivel közelebbi a kapcsolatom másoknál, ez igazán csak az információim naprakészségét befolyásolja – uram bocsá’, ha valaki érdemesnek tart arra, hogy eltegye a számomat és felhívjon, ha valami újdonságot tud mondani, vagy kedve lenne egy interjúhoz stb., az marhára sztárolásnak tűnhet másoknak, de azt hiszem nyilvánvalóan kissé másképp működik a dolog.

A másik tényező Misivel kapcsolatban, hogy – el kell fogadni, ez van! – Misinek masszív rajongótábora van. Egyrészt egyszerűen sokaknak tetszik az alakja, másrészt sokaknak teszik a stílusa. Ő egy visszafogott, szerényebb típusú versenyző - méretei ellenére - és sosem fogtok tőle olyat hallani hogy bármelyik ellenfelét fikázná, legfeljebb annyit mond – az ellenfelek elismerése mellett -: majd meglátjuk! Ez bizony sokaknak szimpatikus! Nem utolsó sorban Misi nem sír: elfogadja a bírói döntést, ha nyer, nyer, ha veszít, veszít, mindig a következő versenyre koncentrál és a vele kapcsolatban megjelent esetleges cikkek/egyebekről pedig ennyit szokott mondani: „nem szeretem ám, ha ennyire foglalkoznak velem!” Ennyit a Kormány Misi jogosulatlan médiabeli előnyhöz juttatásáról szóló konspirációs elméletekről!

Meg kell itt jegyeznem, hogy aki versenyzőt ismerek, mind szimpatikus, jó arc! Nem az ellenfelek ellen, hanem a versenyzőkért kell szurkolni! Úgyhogy ideje rajongótáborokba szerveződni, hogy minél többen üvöltözzünk a versenyeken, nem egyéb baromságokkal foglalkozni!
(Megjegyzés: cikkem leadása napján reggel 9.30-kor hívott főszerkesztőnk és tudomásomra hozta, hogy máris nyílt levelet kaptunk – ráadásul fikázót - Kormány Misivel fennálló elfogultságunkkal kapcsolatban. Micsoda intuitív személyiség vagyok, máris rohanok lottót venni! A levelet még nem olvastam de elmondásból ismerem a tartalmát. Ha szükséges, máshol reagálok rá. )

Térjünk vissza a másik nagy csatához, ez pedig a tavalyi, kategóriájában mindentvivő ász, Berkes Laci és az idei meglepetésember funkcióban fellépő Szabó Laci között dőlt el. Sokan kiabálták be, hogy „hajrá Laci!” amivel igencsak megtéveszthették a két versenyzőt, de lássuk, mi lett a vége: Szabó Laci olyan kart hozott ide ezen az estén, ami igencsak esélyes lett volna abszolútban is a legjobb kar kategóriára. Ezt Berkes Laci nem tudta überelni, kondíciója azonban annyira kiegyensúlyozott volt – hozta az elvárt formát – hogy csak a szabadpóz tudott dönteni, ami ritkán fordul elő kétszer egy versenyen, sőt! Berkes Lacinak a pózoláson kell ezért javítania ha meg akarja őrizni tavalyi verhetetlen státuszát – ők ketten még nem kevés izgalmat fognak okozni nekünk! Hogy nehogy elfogult legyek megint, csak ennyit mondanék: hajrá Laci!

Mivel a versenyt alapvetően csak egy-két összevetés és szabadpóz erejéig láttam, Szabó Attiláról tudok csak nyilatkozni, aki ezúttal nem volt formában – fáradt volt, amint nekem elmondta a színfalak mögött: sok versenyen vett már részt az idén, nagyrészt külföldön. Tény, hogy bár a tavaszi formájától messze volt, szabadpóza egyedülálló, valószínűleg ő a legjobb testépítő „előadóművész” Magyarországon: reméljük, végigcsinálja a szezont!

A többiekről sajnos nem tudok érdemben beszámolni, mivel a nagyrészt a színpad mögött tartózkodtam. Leírhatatlan a feszültség, ami ott volt, ezért nem is írom le. A versenyzők mászkálnak ide-oda, pumpálnak, van, aki pihenget feltett lábbal, mások az esélyeket latolgatják, vagy az ellenfeleket méregetik – ez az egész érződik a nézőtéren is!

Összességében csak gratulálni tudok mind a versenyzőknek, mind a szervezőknek. Mindig is szerettük a Mátra kupát és nem csak szezonnyitó jellege miatt. Minden apró hibája ellenére – amelyeket a kutya nem vett észre most, ezt nem győzöm hangsúlyozni: ha van min izgulni, érdekes módon nem tűnnek fel ezek a dolgok – a Mátra kupának megvan a maga egyedi hangulata, idén ez pedig egy igazán kitűnő, izgalmas – mondhatni parás! – versennyel párosult, amiért gratuláció illeti Buranits Ildikót és Loui Konczot – sose legyen rosszabb!

Meg kell itt említeni a díjazást, ami friss ropogós 3 kiló készpénzben a győztesnek – ez igen pozitív! Csúnya dolog az anyagiasság, de sajnos ez az, amire szükség van, nem egy vödör proteinre, mivel ebből lehet megvenni a csirkét meg a C-vitamint a felkészüléshez! Apró kellemetlenség csupán, amitől Barna Robi érthetően nem volt túl boldog, hogy Apeh bácsi rögtön le is csippentette a maga részét a nyereményből, bár nem emlékszem arra, hogy Robi említette volna, hogy az Apeh segítette a felkészülésben!

Végszónak legyen ennyi: jól kezdődött az idei szezon, mostantól minden hétvégén versenyek – mi lesz itt még?!

 

Bunny

 


Kapcsolódó cikkek
MOM, 2002. OKTÓBER 26.   _Teamünk, a Bodybuilder Webmagazin kiegészítve a Musclebuilder fórum törzstagjaival, az idény minden fontosabb versenyén jelen vol...
Bognár Gergő, Kaszás Andrea, Bunny edzéstechnika ...
Major Zsolt, Kellner Suzy, Bunny rehabilitáció ...
Nagy Ferenc Gábor & Sára György | Tusori Kata | Tudományos rovat ...
IX. MusclegenX Mátra Kupa 2002 Salgótarján, 2002. október 12. _Teamünk, a Bodybuilder Webmagazin kiegészítve a Musclebuilder fórum törzstagjaival, az idény m...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!