MD Kupa 2007 Kistelek

 / 5.0

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

MUSCULAR DEVELOPMENT Kupasorozat

MD Kupa 2007

Dátum: 2007. május 5. szombat
Helyszín: Kistelek, Sportcsarnok

Ez egy formabontó, és több tekintetben is rendhagyó verseny volt. Az mindenképpen szokatlan és formabontó volt, hogy a versenyt elő zenekar kísérte, méghozzá nem akármilyen zenekar, a Támadás film zenéjét jegyző Reflecting Me. Metál. A versenyt megnyitó Drugs Bunny (aki az egésznek a főszervezője és ötletgazdája volt) úgy fogalmazott, hogy a BB.Tv-ben és az Edző-Válaszol rovatban folytatott kultúrális nevelő missziónak egyfajta materializálódása az az ötlet, hogy a versenyen ne a toplistafos szóljon.
Természetesen az egészhez az is apropót adott, hogy a verseny sztárvendége a Támadás film főszereplője, Vörös Zoli volt. Zoli a támadás vetítése alatt végig dedikált a sorbanálló rajongóknak, beszélgetett, poénkodott, és egy picit még pózolt is. Szenzációs ember, amiről a versenyen jelenlévő 170-180 néző személyesen meg is győződhetett. A filmben nem volt egy perc megjátszás sem, ez a Zoli.

MD Kupa 2007 Kistelek - képek

A metál zene, élőben, és koncert hangerővel, picit meglepte a felkészületlen közönséget, de a végére szerintem egyedülálló hangulatot adott a délutánnak. Sajnos a testépítősportban uralkodó megosztottság miatt a versenyre szerény számú nevezés érkezett, így a picinek, már-már alkalmatlannak mondható színpad nem okozott nagy fennakadást. Egy tisztességesebb mezőnyt azonban ezen a helyszínen necces lett volna lepontozni - bár, láttunk már ilyenre is sikeres példát akár Nestlé kupán, akár Hajdúszoboszlón.

Az újonc kategóriában kifejezetten szoros küzdelem alakult ki a versenyzésben tapasztaltabb Lénárd Lajos és az abszolút újonc Ádám Zoltán között. Olyannyira, hogy az 5:4-es alapfordulatok után Ádám Zoli majdnem tiszta 3:6-os pontozással nyerte a kötelezőket, és Lénárd Lajosnak csak a rutinosabb szabadpózzal sikerült egyetlen ponttal megfordítania az eredményt.

Harmadik helyen testvére, Lénárd Gábor végzett, akit Obertol Dávid és Panajoth Fehér Dávid követtek.

A -85kg-ban a helyezéseket minden körben egyértelműen el tudták dönteni a bírók, Lakatos Misibát nem tudták megszorítani. Pokróczos Gyurinak, többszörös Mr. Zsaru, a szárazsága erre a versenyre nem jött össze úgy, ahogy azt szerette volna, így be kellett érnie az ezüsttel, Varga Dani-nak még messze van a csúcsformája (a NAC VB-re készül júniusra), de egy bronzot még így, relatíve a diéta elején is szerezni tudott Pozsgai Zsolt előtt.

A +85kg igazi meglepetésekkel szolgált. Az abszolút favoritnak elkönyvelt Jenei Pisti nagyon vegyes pontokat kapott, és a brutál száraz Dudás Enigma Antallal szemben az alapfordulatok után egyetlen ponttal állt a negyedik helyen (11:10). Ebből természetesen az következik, hogy az élen is nagy csata volt, 4:5-re hozta nagyon szorosan - és nem kis meglepetésre - Bodó Imre a fordulót a Svédországból érkezett Micke Gumse-vel szemben. A kötelezőkben kettőjük között megmaradt a 4:5 Bodó Imi javára, ám a Jenei-Enigma csata fordulatot vett, és a kötelezőket 10:11-re Jenei Pisti nyerte. Minden a szabadonválasztottak alatt dőlt el. A bíróknak ezúttal volt merszük - a versenyt szervező Drugs Bunny külön kérésére - valóban pontozni a bemutatott szabad-pózolásokat. Micke Gumse (1-1-3-1-2=4pont) pózát a bírók többsége kiemelkedőnek ítélte, nem így Bodó Imijét (4-2-2-3-3=8pont), és ez elég is volt ahhoz, hogy a kétpontos előnyt Micke Gumse lefaragja, és megnyerje a nehézsúly kategóriáját. Dudás Enigma Anti (3-3-4-2-1=8pont) pózát picivel jobbnak értékelték a bírók mint a klasszikusan jól pózoló Jenei Pistiét (2-4-1-4-4=10pont) - ami nagyon nagy dícséret Enigmának, akit évek óta a nehézkes pózolása miatt kritizált a sajtó. Az eredménnyel nem volt mindenki elgedett, természetesen - nem szokás, hogy a szabadpóz dönt egy versenyen, "jobb helyeken" a kötelezőket egyszerűen átírják a bírók a szabadonválasztott pontozásához, így 1/3ad rész alapfordulatok 2/3ad rész kötelezőkből áll elő a végeredmény (sokszor még pontozólapot sem osztanak a szabadonválasztotthoz a bíróknak, az egész zenés pózolás más helyeken már csak formaság). Én személy szerint örülök neki, hogy a szervezőnek ezen a versenyen volt bátorsága szakítani ezzel a (rossz) hagyománnyal, hiszen így születnek olyan ötletes szabadpózok, mint pl. a Lakatos Misié (jelmez, zene, koreográfia - minden).

Az egész verseny pörgős és gyors volt, a Támadás vetítést és a Vörös Zoli-féle dedikálás vontatottságát leszámítva (oké, azért akiknek sikerült beszélniük pár szót a Zolival, ezt nem érezték vontatottnak), két óránál rövidebb idő alatt lezajlott. A kategóriák között, és a posedown-hoz a Reflecting Me játszott élő metálzenét. Ez valami fergeteges és szenzációs hangulatot adott az egész versenynek. Hiába, több ember közös munkája, produkciója, mégis más, mint a gépek szolgáltatta zaj. Ha jól tudom, akkor a hetvenes évek legeleje óta nem volt élő zene testépítő versenyen.

Az abszolút bajnokot a kategória győztesek közül választották a bírók, és 3:2 arányban Lakatos Misié lett a nagy kupa. Valószínűleg megérdemelten, mert bár Micke impozáns méretekkel állt a színpadon, a szárazságával sem volt különösebb gond, sajnos a hasa az valamilyen elhibázott új "sós"-töltési metódus miatt (bár Bunny szerint simán csak a zabálás) a profiknál kritizált "terhes"-kinézetet vett fel, méghozzá nem is kis mértékben. Misi bácsi ismét igazolta, hogy a többedik X-en túl, masters korban is van még testépítés, sőt.

A versenyt az MD kupasorozat nyitó versenyének kell tekinteni, talán ez magyarázza azt, hogy több versenyző is a későbbi versenyekre tartogatja a csúcsformáját,

...beleirhatnád, hogy senkitől nem vártunk csúcsformát, nem kellett az eredményt komolyan venni, mégis hiszti volt, pedig a nézőknek versenyeztek, a sportnak, nem az egójuknak kellett volna, hanem rá kellene jönni, hogy a népszerűséget kel mesgzerezni, mert ez váltható majd később komolyabb dolgokra. Ja és, hogy sikerült összebaszni azért a fólia ellenére a helyszint még ennyi embernek is, külön gratulálunk annak aki felirta a tükörre hogy "szappan?", mivel nem hiszem, hogy a versenyzők tisztasági csomagjáról (ami a jobb óvódásoknak is van) a kisteleki sportcsarnoknak kéne gondoskodni, egy versenyző magától is tudhatná, hogy szüksége lesz tisztálkodó szerekre verseny után...

és nem akart még ezen a versenyen elindulni. Nagy kár, mert ilyen élményben, hogy élő zenére lehet pózolni, nem minden nap lehet részük. Kistelek, mint vidéki helyszín, a szervezők legnagyobb igyekezete ellenére is maximum vendégszeretetből vizsgázott jól. A színpad kicsi volt, a terem az MTBÉ-n megszokottan alacsony, a fények... katasztrofálisak. (Ezzel sokan vitatkoznak, mivel mindenki pont elfért, és a szervezők szerint kétszer ennyi versenyzőt is simán le lehetett volna vezényelni 4-5 fős csoportokban.) De mindent ellensúlyozott az a hangulat, amit az élő zene és Vörös Zoli pózolása teremtettek. Hát igen, sokszor az igyekezet is elegendő... de nem bíztatnám a szervezőket arra, hogy ide nagyobb versenyeket hozzanak.

Az eredmények:

Újonc:

 1. Lénárd Lajos
 2. Ádám Zoltán
 3. Lénárd Gábor
 4. Obertol Dávid
 5. Panajoth Fehér Dávid

-85kg:

 1. Lakatos Mihály
 2. Pokrócos György
 3. Varga Dániel
 4. Pozsgai Zsolt

+85kg:

 1. Micke Gumse
 2. Bodó Imre
 3. Dudás Antal
 4. Jenei István

Abszolút Bajnok: Lakatos Mihály

Megérdemelten, talán ezt el lehet mondani, bár szoros (2-2-1-1-1) pontozással. A verseny utáni bankett-szerűségre sajnos a versenyzők közül nem sokan maradtak, lehet, ezt a szervezőknek jobban kellett volna kommunikálniuk, hiszen ezek a bankettek régen és talán a jövőben is a versenyeredmények, a pontozás, a versenyzés, a stratégia, a felkészülés kibeszélésére is alkalmasak lehetnek.

Sztípity Robi
lapalapító

Az elejére kellett volna, de a végére írom: NEM ÉN AKARTAM ERRŐL A VERSENYRŐL BESZÁMOLÓT ÍRNI!!! Drugs Bunny felkért, hogy adjon a Body.Builder Webmagazin egy kis médiatámogatást, és Shop.Builder illetve a BodyFit egy kis anyagit az általa szervezett versenyhez. Amikor kiderült, hogy ezen túl még a lebonyolításban (pontozólapok összesítése, és a verseny levezetése) is szerepelnem kell, akkor pedig különösen nem akartam. Az igazság az, hogy éppen az érintettségem miatt, csak erősen szubjektív beszámolót tudok írni erről a versenyről - ami nem baj - csak tényközlésként előre (illetve hát, inkább így most hátra) bocsátom. Az elmúlt egy évben a testépítés terén folytatott ügyködésemet a Superbody fotózására korlátoztam (azt is csak az MD felkérésére). A testépítősportban nemkívánatos lettem. Vezetők és versenyzők egyaránt kitaszítottak. Hátat fordítottak annak a színvonalnak (pl. MTBÉ - mármint, egy verseny, amiről képek, videó, cikkek készültek - nem csak úgy volt bele a vakvilágba, beszélni lehetett róla, téma volt) és annak az őszinteségnek (pl. nyílt pontozólapok, kifizetett és nem csak ígért díjak) amit képviseltem. Valahol meg is értem. Ezek mind valóban lényegtelen dolgok. Eltörpülnek amellett, hogy az egyenességet - és a vele járó nyilvános kritikát - nehéz volt elviselni azoknak, akiknek a (had ne írjak jelzőket, milyennek minősíthető) ténykedése mellett képtelen voltam szó nélkül elmenni. Egy dologgal nem számoltam csupán, hogy nincs egyetlen szereplője sem a magyar testépítősportnak, akit ez az egyenesség és kritikai hang ne sértene, legyen az versenyző (őket nem lehet egy cikkben vagy beszámolóban "kritizálni", mintha mimózák lennének, nem kemény sportolók), klubvezető, bíró (őket meg számonkérni nem lehet, mint a politikusok majdnem), versenyt vezető konferanszié (na, őróluk aztán semmit nem szabad leírni), szponzor (aki feltételeket szabhat az indulók, a reklámozók, a bírók és szinten minden tekintetébe), kiállító, vagy bármilyen tisztségviselő (aki bármilyen ígéretet megszeghet, és a versenyzőknek anyagi kárt is okozó szervezési hibáiért nem köteles még bocsánatot sem kérni, nemhogy konzekvenciákat levonni - de igazuk van, mert a versenyzők ennek ellenére, vagy éppen ezért őket fogják támogatni, és nem azt, aki kiállt az érdekeik mellett). Bojkottálta is mindenki a kisteleki versenyt. Egyedül pedig nincs mit keresni ebben a közegben. Jobb önként kilépni belőle. A kisteleki verseny kicsi volt, nappali fények mellett, kb. mint a Nestlé kupák annó a Váci úton. Abszolúte megérdemli Kistelek is ugyanazt a kritikát. Talán annyit elmondanék, hogy a szervezőt - aki egy személyben Drugs Bunny - valóban a jószándék vezette, amikor létrehozott egy ilyen tavaszi kupasorozatot. Olyan friss és szokatlannak tűnő ötleteket vonultatott fel, amiket nem szoktunk meg "klasszikus" versenyeken. Azt gondolom, hogy a nézők is és a versenyen sportszeretetből induló versenyzők is egy igazi élménnyel lettek gazdagabbak.

 


Kapcsolódó cikkek
Oláh Józsi "Szamuráj" | Varga Dániel | Pazsitka Tünde | Mike Hagen Strength Team | MD-Kupasorozat és... egy kaméleon! ...
MUSCULAR DEVELOPMENT KUPASOROZAT * MD Kupa Kistelek, 2007 május 5. * Euro Fitness Kupa Taktaharkány, 2007 május 12. * Superbody Kupa Budapest 2007 május...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!