Még mindig BXI!

2010-10-21

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
A Body Xtreme Invitational van annyira jelentős verseny, hogy ne csak a két eddig említett versenyző szemszögéből foglalkozzunk vele!


A Body Extreme Invitational 2010 bebizonyította, hogy a magyar testépítőknek is helyet kell adni a nemzetközi porondon. Az október 16-i németországi megmérettetés résztvevői óriási versenyben mérték össze erejüket.
 

Tóth Dániel magabiztosan nyerte a Body Extreme Invitational versenyét. Senki sem kételkedett az első helyezésben, még a közönség sem, így Dani nem csak az abszolút 1. helyet hozta el, hanem a közönségdíjat is. Bár Dani nem erre a versenyre időzített, mégis remek formában sikerült a színpadra állnia. A fárasztó autós utazás után is magabiztosan, és meggyőzően versenyzett. A Body Extreme fórumán csak Dániel „Cutler” Tóth-ként emlegetett versenyző már egész Európát meggyőzte arról, hogy számolni kell vele a nemzetközi versenyeken. (Ez már talán - megérdemelt - esély egy profi kártyára. Más kérdés, hogy érdemes-e ezzel élni, tekintve hogy Dani amatőrként pénzt keres, profiként a gatyáját is elkölthetné. a szerk.)

Ebben a formájában Dani a profi versenyeken is probléma nélkül helytállt volna. Hatalmas izomtömeg, kerek izmok. Az összevetéseknél nagyszerűen megmutatkozott izomzatának tömörsége. Elképesztő színpadi megjelenése és szabadpóza semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy neki itt nyerni kell. A posedown fergeteges tombolásba torkollt, ami végleg meggyőzte a közönséget Dani teljesítményéről.


Oliver Reinhardt élete legjobb formájával szerezte meg a második helyet és csupán 2 ponttal maradt le Tóth Dániel után. A verseny estéjén készült interjúban meg is erősítette, hogy mennyire keményen készült erre a megmérettetésre. A munkának meg is volt az eredménye, mert Oliver fantasztikusan tömör izmokkal lépett színpadra. Jürgen Stickelbrock, moderátor a következőket fűzte Oliver formájához: „Nem egyszerűen szálkás volt a lába, hanem elképesztően keresztszálkás”


Thomas Scheu-t már sokan leírták, mint sportolót és nem hittek a visszatérésében. Úgy gondolták, az ő ideje, mint versenyző, már lejárt. Ám a kritikusoknak úgy tűnik, van még mit tanulniuk. A 2010-es Thomas Scheu a 2004-es győzelme óta a legjobb formában állt ismét ugyanazon a színpadon, amit a közönség már az első lépéseknél meglepődött morajlással fogadott. A fiatalok közül csupán Tóth Dani volt jobb formában. (Oliver Reinhardt is már 42 éves).


Manuel Narath: Elöljáróban senki sem látta a döntőre esélyesnek. Hiányzott a kellő tömörség, ami szükséges ahhoz, hogy összhang legyen az elképesztő combjai és a hatalmas karjai közt. Bár a formaidőzítést Manuel lényegesen későbbre időzíti, szinte már most élete legjobb formáját hozta. 3-4 kg-val kisebb súllyal akár a győzelemre is esélyes lehetett volna.
Marco Schmidt: A verseny legnehezebb, 120 kg-s versenyzőjénél sajnos a nagy súly a forma rovására ment és már a kezdetekben sejteni lehetett, hogy itt nem lesz dobogó esély. Az első fontos benyomást a bordás has hiánya jelentette. Így az uralkodó szupernehézsúlyú bajnok csak az összevetésekben tudta igazán odatenni magát.  Persze ekkora testsúllyal nem könnyű versenyben maradni. A célját ugyanakkor nagyszerűen teljesítette, hiszen annyi volt csupán a terve, hogy ne legyen utolsó.


Serkan Cetin: Bár élete legjobb formájában szerepelt a versenyen, mégsem tudott elég sokat mutatni a színpadon. Valami történhetett a színfalak mögötti bedurrantás és a színpadra lépés között, mert míg a backstage-ben fantasztikusan szálkás, keresztcsíkos combokat láthattunk, a színpadon mindez eltűnt. A jól sikerült szabadpózának köszönheti, hogy az utolsó döntős helyezés lett az övé.


Görkem Gürsoy a BodyXtreme Invitational előtt egy héttel lett török bajnok, majd itt a versenyen is javított a 2005-ös helyezésén. Még egy kis tömeget kell felszednie és a döntősök között találhatja magát.


Paul Poloczek már a verseny előtti hetekben készült felvételeken is jól bizonyította, hogy hatalmasat fejlődött a 2008-as formájához képest. Ám egy egészen kicsi hiányzott még az éles formához. Talán a barnítás sem sikerült a legjobban, bár ez elvileg nem lehet értékelési szempont. Sajnos sokkal többet érhetett volna el, ha legalább a szokásos tömörségét tudja hozni.


Sandro Hofer: A svájci versenyző első Body Extreme megmérettetésén is látszott, hogy hatalmas potenciál van benne. Ha javít a szabadpózán és kicsit többet foglalkozik vele, igazi világklasszis válhat belőle. Tömörebb megjelenéssel akár jóval előkelőbb helyen is végezhetett volna.


Florin Grafel: A román versenyzőnek sokkal jobb helyezést kellett volna kapnia, hiszen jobb formában volt, mint néhányan, akik előtte végeztek. Sajnos nem kapott túl jó helyet a színpadon, ami miatt nem látszott igazán jól a formája. Ezt akár tanácsnak is szánhatjuk, és fontos lenne az is, hogy a szabadpózán még dolgozzon.


3 visszalépett versenyző: többek között a címvédő Alexey Lesukov is visszalépett a versenyzéstől. A legfrissebb információk szerint a teljes szezont kihagyja. Mindenesetre az egyetlen teljesített versenyén Oroszországban nem úgy tűnt, hogy különösen jó formában lenne, annak ellenére, hogy menedzsere váltig állítja, hogy tökéletesen haladt a felkészüléssel. Ám emlékezhetünk a BodyExtreme beharangozójára, amiben az orosz versenyző tervei szerint 10 kg-val nagyobb száraz izomtömeggel szeretett volna színpadra lépni, ehhez viszont 20 kg-ot szedett fel offszezonban. Egy 160 cm magas versenyzőnél ez rendkívül nagy pluszsúly, elképzelhető tehát, hogy a rossz forma ennek volt köszönhető. A háttér információk szerint a rosszul sikerült oroszországi forma után Alexey őrült vízhajtásba kezdett, aminek légszomj, heves szívdobogás és csökkenő vérnyomás mellett erős kiszáradás és kórházi kezelés lett a vége. Pedig, ha hozza a tavalyi formáját, bizony sok versenyzőt maga mögé szorít. Így kíváncsian várhatjuk tovább a 2011-es formát.


Az egyiptomi Ahmed El Sadani vízumproblémák miatt nem tudott Németországba utazni, bár a helyi hatóság zöld utat adott neki. Bár a külföldi nagykövetségeknek nem kell megindokolni, hogy miért utasítanak el egy-egy vízumkérelmet, így csak találgatni lehet az okokról. Valószínűsíthető azonban, hogy Osama Shour BodyExtreme Invitational utáni elmenekülése és elbujdosása adhatott okot a visszautasításra.


Sami Al Haddad annak ellenére nagyon szeretett volna részt venni a versenyen, hogy meglehetősen zsúfolt a versenynaptára. Ám miután az Ázsiai Játékok megrendezésének dátumát áttették a Body Extreme Invitational hétvégéjére, Sami sajnos nem tudott eljönni a németországi rendezvényre.   


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!