Megállított fekvenyomás

2015-09-29

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Őrületes kedvencünk a fekvenyomás, amellyel gyakran kiváló, de legalább örökös vállfájdalmat építhetünk mellizom helyett. Vannak azonban technikák, amelyek segítenek, hogy a gyakorlat hatékonyabb legyen.

Ha a testépítésben lennének misztikus alakok, istenek meg ördögök, biztosan ők okoznák, hogy sokan szenvednek mellizom nemfejlődéstől, sőt, az erősödés kínzó hiányától.


Ez egyszerűen attól van, hogy a fekvenyomás bizonyos szempontból nem túl jó gyakorlat, amit aztán egészen nem jóvá tudunk tenni azzal, hogy nem is jól csináljuk. Legalábbis a legtöbben nem. Úgy 99%, komolyan. Ezért persze senki se dőljön a kardjába (ha van karjda), mert itt egyszerűen arról van szó, hogy senki sem tanítja meg az embert felvenyomni, és szinte mindehol csak rossz példákat lát. Legfőképp az egóedzés miatt - mindenki igyekszik minél nagyobb súllyal erőlködni, ami kőkeményen a technika rovására megy.

Alapvetően már elmagyaráztuk, hogyan kell fekvenyomni. Számtalan trükk van a mellizmot ért hatás fokozására a sebességgel és az ismétlésszámmal való játszadozáson kívül is. 

Az egyik ilyen, ha a mozdulatsor amúgy alapvető szakaszát, az alsót kihangsúlyozzuk.

A fekvenyomás során a rudat alul mindenképpen meg kell állítani. Ehhez azt is érteni kell, hogy nem fentről kezdődik az ismétlés, hanem lentről, tehát éppen ellenkezőleg, ahogy mindenki csinálja.
 

Vedd ki a súlyt, kontrolláltan engedd a mellkasodra, miközben beszívod a levegőt. A sorozat innen indul. Fújd a levegőt kifelé, közben nyomd ki, fent állítsd meg, majd lassan engedd vissza a mellkasodra, és lent állítsd meg. 

Az intenzitásfokozó technika nagyon egyszerű: itt, az alsó holtponton várj. Hagyd, hogy benyomja a melllkasodat a rúd, érezd, hogy nyúlik a mellizmod. Nyilván a rudat mellből tartod, nem a mellkasodon egyensúlyozod, a koncentráció maradjon meg. Várj legalább 3 másodpercig, de lehet több is. Innen nyomd ki a súlyt - azal már lehet játszani, hogy dinamikusan vagy lassan. Ez utóbbi nyilván nehezebb. 
 

Elképesztő nehézzé lehet tenni a gyakorlatot kis súllyal is ily módon. Nem kell ecsetelnem, hogy mennyivel odébb van ez a pattintástól és a népszerű LSETCS módszertől. (Le Se Engedem Csak TÍz Centit), ami mind arról szól, hogy nagy súly legyen a rúdon, mert mutatni kell a többieknek, hogy milyen sok súllyal nyomsz szarul.

Ha megtanulsz így nyomni - ami egyébként pontosan az a technika, amit fekvenyomó versenyen is elfogadnak - akkor végre komoly edzést végzel, és megszabadulsz az egóedzés kellemetlen pszichológiai terhétől, valamint fejlődni fogsz. Ha így tudsz nyomni nagy súllyal, akkor bizony tényleg erős vagy. De ha kicsivel, hidd el, az se pite. 

Jegyezd meg: a technika, azaz a szabályosság a fontos, nem a súly. Rángatózni mindig könnyebb. 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!