Még egyszer a tojásfehérjeléről!

2010-02-11

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Ezek kérdés és mindenféle misztikum övezi a júzerjelöltek fejében eme roppant bonyolult terméket - elsősorban azt nehéz megérteni sokaknak, hogy nem kapható a teszkóban! Íme a fény az alagút végén!

 

Testépítőknek gyakran célszerű ipari felhasználási célra készített élelmiszert választani, mivel ipari mennyiségben táplálkoznak az áltagemberhez képest. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hülyeismerős által ajánlott vágóhídról/tejüzemből/kutyatáp gyárból származó ipari fehérjének nevezett hulladék mocskot kell megvenni: az "olcsó húsnak híg a leve" mondás az élelmiszeriparban különösképpen igaz.

Ugyanígy, amikor a csirke és egyéb színhús helyett a felvágottas pultban keresed a szent  grált, mert "20% fehérje van ráírva", el kéne gondolkodni, hogy ha egy kiló csirke kiskeráron 1300 Ft, akkor benne van-e 1 kiló csirke egy ennél olcsóbb feldolgozott késztermékben és vajon hogyan számolták ki parasztvakításból ezt az értéket? Esetleg - jéé! -, a szárazanyag adatait adják meg? Ha pedig drágább, mi a francnak felvágottat venni? (Ha jól láthatóan nem színhús, akkor vajon a saját tömegének 100% -nál több "anyag" van benne, vagy esetleg a színhús hibádzik?)

Nemrégiben volt egy észlény, aki kutyatápot akart venni, mert anyagi gondja akadt és faszául kinézte a dobozon, hogy 30% a fehérjetartalma. Nyilván biztos meg lehet magyarázni valahogy, hogy egy olcsó, gagyi kutyatáp fehérjetartalma miért magasabb a színhúsnál - a húsoké cirka 20% általában. Lehet pl. valami protein adalék miatt, meg persze lehet hogy emberünk a tömegnövelő helyettesítésére gondolt. Azt azonban kevésbé, hogy milyen csoda folytán lesz ez még olcsó is?!

Én magam részéről ugyanis 13.000 ft/ 10kg áron vásárolom a kutyatápot - ez az, amiben bízok, mert nem szeretnék se rákos daganatokat a mopszoknak mindenféle vegyi hulladéktól, se egyéb betegségeket, esetleg allergiás tüneteket.

Ez nyilván még mindig überolcsó lenne tápkieg árnak, de itt nem fehérjekoncentrátumról beszélünk, hanem 20% fehérjatartalom mellett 15% zsírtartalomról, ami egy kutyának elfogadható, de egy hobbi testépítőnek semmiképpen sem.

A tojás azonban egészen más helyzet! Tojásfeldolgozókban lehet ugyanis élelmiszeripari célra kapni olyan tojástermékeket, mint a főtt tojásfehérje rúd és a tojásfehérje lé: itt nem melléktermékről, nem állományjavító adalékról, nem kutyatápról beszélünk, hanem éttermek, cukrászdák és egyéb - sok tojásfehérje alapanyagot igényló - élelmiszeripari vállakozások ellátásáról. Magas minőségű, emberi fogyasztásra szánt, minimálisan, de célirányosan feldolgozott élelmiszerről!

Itt lép érvénybe az "ipari kiszerelés" helyes elve: proteint is mindig nagyban érdemes venni, tonhalkonzervben  is akadtak régebben jutányos áron nagy kiszerelések éttermek részére és tojást sem célszerű darabonként venni - válasszuk itt is az "ipari" ellátót!

Igen okos választás a tojás helyett a tojásfehérje lé: nem kell tökölni a kényelmetlen és rizikós szállítással (a tojás törik ugyebár), a feltörögetéssel és a sárgája kidobálásával, ráadásul a sárgáját ki sem kell fizetni. A tojáfeldolgozó üzem szétválasztja és csak a fehérjét teszi kilós kiszerelésű tetra pak dobozokba.

Persze mint tudjuk, a tojás nyeren szalmonellaveszélyes - a tojésfehérje lé azonban kiküszöböli a kérdést, mert pasztőrözéssel készül, rádásul az eltarthatósága is igen jó: e megadott intervallum 8 nap, de én már megittem egy hónaposat is minden gond nélkül. Sőt ha éppen neked úgy jó, le is fagyaszthatod!(A gyártó ezt nem ajánlja, mert fagyasztás után lehet nem lesz megfelelő az állaga tojáshab készítéshez - nem hiszem, hogy téged felzaklat a süteménykészítés bámely technológiai problémája!)

A tojásfehérje lé fogyasztható sütve - kissé érdekes állagú és savanykás ízű lesz, célszerű rendes tojásal keverni, vagy valamivel - pl. hagyma - tuningolni, mert ez nem mindenkinek elégíti ki az ízlését. 

Én magam részéről simán csak folyadékként proteinnel keverve fogyasztom - gyakorlatilag a turmixban víz helyett, vagy vízzel oldva.  Így tudok egyszerűen giga turmixot bevinni kétféle fehérjeforrásból - 2,5dl tojáslé, 1 deci víz, 2 kanál protein = 70gramm fehéjre! Ultra könnyű megoldás, ha magas fehérjebevitelre van szükség!


Az árat pontosan nem tudom, 1kg valahol bruttó 400 Ft környékén lehet - ez 33db tojás fehérjéjét tartalmazza.
Gyártja Body Tojás gyártója a Capriovus Kft. Míg a Body Tojás már kapható az edzőtermekben, a fehérje lé sajnos csak a tojásfeldolgozó üzemnem hozzáférhető: Bp. XIV Varannó u.2, amely a gyengébbek kedvéért nem szupermarket, nincs nyitva hétvégén, csak hétköznap 8.00-16.00-ig.Kiszállítás is van, vidékre is szállítanak (helység ügyben érdeklődni náluk), egy heti adagot érdemes megrendelni, azt már kiviszik. Bővebb info: capriovus.hu


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!