Melyik a jó gép márka?

2015-12-12

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
"Mi a véleményed a Technogym gépekről" - ez egy olvasói kérdés volt, és ez bizony megér egy cikket.

 


Ez ma már halott ügy mind üzletileg, mint szakmailag, bár mi inkább itt edzenénk 

Vásárlóként én magam kifejezetten márkahű vagyok. A márkahűség nem azért fontos a számomra, mert a menő márkát akarom birtokolni (hogy a többieket majmoljam vagy villantsak, hogy meg tudom venni a menő márkát), hanem a biztonság miatt.

Egy adott márkánál azért kötök ki, mert már bizonyított: tudom, hogy ha azt a márkát választom, a megszokott minőséget kapom. 

Egy edzőterem gépparkjában azonban ennél sokkal bonyolultabb a helyzet.
Először is, a jó gépparkot nem csak az általános minőség határozza meg. Alapnak kell lennie, hogy a gépek strapabíróak, nem esnek szét, hosszú ideig működnek alap karbantartással, hiba nélkül. 
 
Sok teremben számít, hogy a gépek szépek, kényelmesek, dizájnosak legyenek, valamint lehetőleg látványosak vagy látványos mozgást végezzenek. Ez utóbbiak minket soha nem érdekeltek.
 

Agyrém 1: dizájn súlyzó fanyéllel. Aki ezt kitalálta, az nem nagyon érti, mi az a sport

Sokkal fontosabb ennél a használhatóság: az anatómiailag megfelelő működés.

Egyszerűen is meg lehet ezt fogalmazni azzal, ha kijelentjük: minden egyéb szempont kizárásával, csakis a működést, a gépen végezhető edzés minőségét figyelembe véve kétféle gép van: jó és rossz.
 

Változó ellenállású gép: az ötlet jó is lehetne, amúgy használhatatlan

Bármilyen hihetlen is, számtalan olyan gép van, amin nem lehet jó edzeni. Ennek oka gyakran az, hogy gépek építéséhez értő mérnökök találják ki őket, akik azonban nem értenek az edzéshez. A FIBO-n, a világ legnagyobb szakkiállításán az idióta gépeket leszámítva is elképesztő mennyiségű rossz, használhatatlan gép van. Még nagy múltú gyártók is képesek manapság már kizárólag dizájnolt fos gépparkot gyártani oly módon, hogy bizony a szépség a funkció rovására megy. Ne várjuk azt, hogy egy Ferrari ülését idéző kárpitozású gépen leszünk élsportolók, az ilyen gépeknek ugyanis nem a sportolók a célközönsége, hanem azok, akiknek edzést színlelve nem mindegy, hogy min meresztik a seggüket.  
 

Biztosan megér kétszer annyi pénzt, mert össze-vissza hajlított, nem szögletes

A dizájngépek is teljesen jók arra, hogy szépek legyenek és fitnessz bohóckodás szinten húzogassuk/nyomogassuk/tologassuk őket, de nem alkalmasak rendes edzésre, mert nem jó a mozgáspályájuk. Rossz helyen van a forgáspontjuk, nem jól terhelik az izmokat.

A régi "az igazi edzés a szabadsúlyokkal végzett edzés"  (egyébként téves) sztereotípia pont azért alakult ki, mert rengeteg rossz gép van, amelyek szinte leveszik a terhelést a megedzeni kívánt izomról, mert nem megfelelően mozognak.

Ezt tetézik még a hozzá nem értők által üzemeltetett termekben a karbantartás hiánya - amikor a gépek frankón szorulnak, mert néha meg kéne kenni őket, de az már senkit nem érdekel, csak a bevétel. (Kisarkítva: ki fogja egyáltalán megállapítani, hogy a gép jók működik-e? A recepciós szöszipicsa, vagy az edzőteremtulajdonos számítástechnikus, aki ezzel adóoptimalizál, esetleg a diszkórajongó nő, akinek a palija/férje vette a termet, hogy ne unatkozzon?)
 

Agyrém 2: űrjármű alakú bicikli. Nagyon fontos, hogy a bicikli nehogy biciklialakú legyen! 

Annak ellenére, hogy vannak kompletten használhatatlan gép márkák (ezek jellemzően valami extra okossággal vannak végképp elrontva, pl. ellenállás változtatása billenő lapsúlyköteggel, lásd 3. kép) gyakorlatilag minden márkának vannak jobb és rosszabb gépei. Nem lehet specifikálni azt, hogy az egyik gyártó gépei mind rosszak, a másik gyártónál meg mind jó. 

Ez azt jelenti, hogy a kommersz, szakmailag érdektelen fitnessz (=jöjjön a pénz, nem baj ha nem fejlődsz) termekben megvesznek egy azonos márkájú gépsort, mert az néz ki jól, vagy az a beszerzési konstrukció a kedvező, esetleg a tulajdonos feleségének az tetszik.

A profi termekben azonban kiválogatják különböző gyártók jó gépeit. Egyesével.
 

Tipikus dizájn gép, minden menő termeben ilyesmi van. Általában sokkal rosszabb, mint egy hagyományos régi lábgép
 
Ez bizony így van: egy adott gyártó nem minden gépe jó, vagy nem biztos, hogy az ő gépe a legjobb. Lehet, hogy egy másik márka jobbat gyárt egy adott gépből, de közben a másik márka másik gépe rosszabb. 
 
Ezért nem lehet kijelenteni, hogy milyen márkájú gépek a jók. A márka (különösen ha tudjuk, melyik termékvonal) megmutatja, hogy hogyan néznek ki a gépek és nagyjából mire számíthatunk. Mondjuk oválcsöves dizájnszarra vagy hardcore gépparkra, de hogy minden gép jó-e, azt ebből nem tudjuk meg.
 

Őskövület mellnyomó gép - valaha az egyik legjobb volt Magyarországon. De a géppark többi része kevésbé volt nyerő, főleg mert sok teremben totálisan mellőzték a karbantartást, így szinte az összes ilyen típusú gép szorult. 
 
Egy jó teremben a tulajdonos kipróbál egy csomó gépet, és azokat veszi meg, amelyeket jónak ítél meg, márkajelzéstől függetlenül. Célszerű ezért olyan termebe járni, amit hozzáértők üzemeltetnek. Vagy legalább olyanokhoz, akik hozzáértőkkel állíttatták össze a gépparkot. 

Az edzésben ugyanis semmi más nem fontos, mint hogy az adott eszköz megfelően tudja dolgoztatni a célizmot.
 
 
Természetesen az otthoni gépekkel már más a helyzet, hiszen otthonra az ember nem válogat össze gépparkot otthoni használatra szánt gépekből, hanem egy kombinált gépet vesz. Itt számíthatna a márka, ha értenénk hozzá, csakhogy nem értünk. És ez nem véletlen: az otthoni edzés ugyanis messze nem alkalmas azon célok elérésére, az olyan szintű sportolásra, amellyel magazinunk foglalkozik.  
 
 
ÉS ITT KÉNE MOST FÉNYEZNÜNK
A BODYBUILDER GYMET
.
DE NEM TESSZÜK, MERT NEM LENNE
  ETIKUS.
 
 
 
 

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!