Mennyire kell izmosnak lenned?

2018-02-08

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az önértékelés egy nehéz kérdés. Sokan akarnak megfelelni a trendeknek, sokaknak vannak komoly sportcéljai, felállított ideáljai. De mi a realitás?

 

A világ hatalmasat változott. A 80-as években volt egyfajta izomkultusz, ami  a kilencvenes évek elejére a testépítés hatalmas népszerűségét okozta. Ma viszont a "testépítés" - már idézőjellel - még sokkal-sokkal népszerűbb, de sajnos egy pina verzióban.

Régen ha valaki izmos volt, az különleges dolog volt - vagy lenézték érte, vagy megbecsülték. Ma azonban sokan úgy érzik a többféle  közösségi pöcegödör által sugallat kamu életképek hatására, hogy izmosnak lenni kötelező. 

Ami régen - oké, most általunk idealizált változatban - sportoló volt, az általában ma a régi szterotípiák abszolút beigazolása: az önimádó kisköcsög archetípus. 

Ma már ugyanis nem kell sportteljesítményben gondolkodni, csak szépségben. Mindenki szép akar lenni, a szép emberek kasztjába tartozni: vagy megfelelni a lányderekú cukifiú trendnek, vagy magát brutálisnak képzelő feszengő barommá válni.  (A kopasztetovált gyúrós ugye ismerős?) 

Minden csak a külsőségekről szól. 

Amiben persze nagyon naív hiedelmek vannak: ha a testépítés szupermen brutálfizikum szintet nézzük, a lebarnítózva szuperesztétikus, szuperjóképű sztárokat ugyanis a legtöbben soha nem látják szezonon kívül, pláne nem testközelből. 

A komoly szintű testépítésnek ugyanis nem feltétlenül esztétikát javító, sokkal inkább torzító hatása van. Ezért nem is kéne önbizalomproblémásoknak a jó kinézetet ebben hajszolni, a jó kinézettől, plána s szépségtől vagy jóképűségtől ugyanis eléggé messze vannak például a profi testépítők: azok akik undorodnak tőlük, nem feltétlenül az izomtömeg méretétől undorodnak, sőt még csak nem is a testszagtól és a folytonos fingástól. Ezek bizony gyakran realitások. 

Visszatérve a lényegre: vannak olyan halandó  emberek, akiknek sikerül elérni az áhított formát pár tonna gyógyszerrel, a többségnek meg soha. Kérdés, hogy ez baj-e?

Amikor a világ egyik legtehetségesebb versenyzőjével forgattuk a BBTv-t, eszembe jutott az a gondolat, hogy mit javasolna azoknak, akik nem rendelkeznek olyan csodagenetikával mint ő.  (És természetesen olyan lehetőségekkel sem.) Baromi izmosnak kell-e lenni mindenkinek?

Petar Klancir IFBB Pro testépítő véleménye ebben az, hogy határozottan nem. 

"Légy realista", ezt javasolja. És itt nem csak arról van szó, hogy reálisan kell kezelni azt a kérdést, hogy genetikailag alkalmas vagy-e versenyzésre, vagy sem. Elő tudod-e teremteni a szükséges anyagiakat vagy sem, hajlandó vagy-e lemondani a normális élet pozitív aspektusairól vagy sem. 

Hanem egyszerűen arról, hogy van-e értelme irreális izmokat építeni magadra, különösen, ha rossz a "hatásfok" - azaz túl sok energiát fektetsz abba, hogy marha izmos legyél és ezt fenn is tartsd (és akkor nagyvonalúan tekitsük el most a dopping kérdéstől), miközben csak te hiszed, hogy ez számít, valójában a kutyát nem érdekli.  

Még akkor sem különösebben, ha versenyzel, mert a közhiedelemmel ellentétben attól, hogy valaki versenyez, nem fog dőlni a pénz és nem süt szebben a nap, sőt a szponzorok se fogják rágni a küszöböt. 

Maximum be lehet állni a hosszú személyi edző-sorba, bekilincselni magad egy menő terembe, ahol esetleg sikerrel lehet hat embernek egyszerre személyi edzést tartani telefonsimogatás közben - ha erre a karrierre vágysz.   De értsük már meg: nem mindenkinek ez az útja. Nem mindenki lesz sztáredző, nem mindenki lesz versenyző, a társadalomnak nem csak testépítő bajnokokra és személyi edzőkre van szüksége, hanem “átlagemberekre” is, akik semmivel nem “kisebbek” attól, hogy kevésbé izmosak.

Mindez nem azt jelenti, hogy nem kell edzeni. Nem azt jelenti, hogy nem kell célokat kitűzni. 

 

Nem azt jelenti, hogy nem lehet álmodni egy nagyot. 

De azt jelenti, hogy nem lesz mindenki testépítő bajnok és ebbe bele kell törődni. Azt jelenti, hogy a célokat ésszel és reálisan kell meghatározni.

Dunát lehetne rekeszteni 2 hete edző tizenévesekből, akik a szponzorra várnak, hogy világbajnokok legyenek. 

Véleményem szerint el kell gondolkodni azon, hogy mit akarunk az élettől.

De ha nem akarunk bajnokok lenni, mi értelme van? 

Mennyire legyünk izmosak?  Mit várjunk el magunktól?

Reális kérdés, hogy mi az elvárható fizikum. De ezt sajnos nem tuduk meghatározni, nincs ideális állapot, ahogy ki kellene nézni. Nem is lehet, mert mindenki más. Könnyű lenne kimondani, hogy legyen mindenki a testmagasságához képest x kiló minimum, maximum  y százalék testzsírral. De ezen még sosem gondolkodtunk, mert félő, közel akkora baromság lehetne belőle, mint a hétköznapi ideális testsúly meghatározás a BMI.

Ki lehet tűzni azonban egy minimumot teljesítményben. Egy férfi tudja kinyomni a saját testsúlyát fekve tízszer. Tudjon guggolni a saját testsúlyával tizet. Tudjon felhúzni a saját testsúlyának megfelelő súllyal tízszer. Tudjon csinálni tíz szabályos húzódzkodást mellhez, tíz tolódzkodást, húsz szabályos, teljes mozgástartományú római székes hasprést, ötven fekvőtámaszt. Tudjon gyalogolni gond nélkül 30 kilométert, tudjon futni 5 kilométert.

Ezek hasraütött minimumok, amit álomból felkelve bárhol bármikor tudni kell. (Oké, bemelegítés belefér.)  Az ecsethaj, a csücsörítős szelfi és az olyan dolgok, amiért nem kellett tenni és nem is lehet tenni, mint a darázsderék, a jóképűség és apuci pénze vagy a hímringyóság pedig egyáltalán nem elvárt minimum, sőt. 

Nem őrült nagy dolgok ezek, de a nem sportoló átlagember nem tudja teljesíteni, arra mérget vehetsz. Márpedig az emberek 90%-a nem sportol ma sem, hiába van minden sarkon egy edzőterem. Gyakran még az se sportol, aki edzőterembe jár.

 A fizikum nem csak külsőt, hanem teljesítőképességet is jelent: ez az, ami nem jut eszébe az instf@sz generációnak, bár tény, hogy sokakat lenyűgöz a kamu súlyok rángatása is.

Nem kell ötvenes kar, csak ha komolyan ez a célod és képes vagy elgondolkodni azon, hogy miért kell ez neked azon kívül, hogy mutogasd másoknak. 

Ne legyen kisebbségi érzésed, ha nem vagy extrém izmos. 

Az kell,  hogy fizikailag megálld a helyed, ne punci legyél, hanem legyen egy alap erő és teljesítmény szinted, amit a hétköznapi életben is használni tudsz.

És még akkor se legyél punci, ha lány vagy.

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!