Mi történik, ha túl nagy súly használsz?

2015-10-30

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Marha nehéz belőni a gyakorlatoknál használt súlyt. Eleve könnyű összekeverni a testépítést az erőemeléssel, de testépítésen belül is sokféle módszer van. Honnan tudod, hogy megfelelő súlyt használsz?

 

Ilyen kérdések nem akkor kerülnek elő az ember fejében, ha minden rendben van, és fejlődik. Ha fejlődsz, csináld azt, amit eddig. Ha nem fejlődsz, akkor van baj.

Az Edző Válaszol rovat egyik überhülyéje megkérdezte, hogy jó-e, ha a vádliját úgy edzi, hogy a felső holtponton görcsölteti. Tehát alig mozgatja, csak hagyja, hogy lábujjhegyre állva görcsöljön. Amikor elmagyaráztam a fogyatékosnak, hogy az izommunka miből áll, és hogy az izomgörcs nem izommunka, akkor megmagyarázta, hogy neki ettől fejlődik a vádlija. Hát ha ettől fejlődik, akkor görcsöltesd bazeg!

A megfelelő súly használata azért fontos, mert a túl nagy súly nem abban fog megnyilvánulni, hogy nem bírod megcsinálni a gyakorlatot, vagy nem tudod megemelni, hanem hogy szarul csinálod a gyakorlatot, és nem lesz hatékony.

A túl nagy súlyt nem tudja mozgatni a célizom, ezért bevonja a munkába a kapcsolódó izmokat, amelyek leveszik róla a terhelést. Lehet, már az első ismétlésnél sem dolgozik a megedzeni kívánt izom annyit, mint amennyit kisebb súllyal dolgozna. Lehet, hogy csak az utolsónál, de a hatékonyság ezzel csökken. Egyértelműen látszik ez a derékból bicepszező idiótáknál, de kevésbé látványos eseteknél is előfordul.  

Ez eddig elég egyértelmű, az azonban nem, hogy a folyamat hova vezet.

Túl nagy súllyal nem tudsz szabályosan edzeni. A szabályosság ez esetben úgy értelmezendő, hogy nem tudod elérni az izom 100%-os koncentrált munkáját: az izom csúcsösszehúzódásától a teljes kinyúlásáig tartó mozdulat teljes kontrollját.

A gyakorlatban pedig azt fogod észrevenni a jó kis félismétléses fekvenyomás után, hogy megrekedsz egy súlynál, és nem fejlődsz a szarul végzett edzésben sem. 

Sokan nem is hinnék, de a súlyorinetáltan végzett szabálytalan gyakorlatokkal nem lehet megerősödni.

1. Nem alakul ki az agy-izom kapcsolat, ami az erőhöz is kell, és nem adaptálódik az idegrendszer a valódi terheléshez.

2. Nem rögzül be az optimális mozgáspálya. Sokkal inkább egy rossz mozgáspálya rögzül be.

3. Nem erősödik meg az izom, hiszen nincs megfelelően dolgoztatva.

4. Túlterhelődnek az ízületek és előbb-utóbb fájni kezdenek, ami aztán végképp ellehetetleníti a használt súly növelését.

Tehát hiába erőlteted a súlyt szar edzéssel, el fogsz érni egy platót, ahonnan sokkal nehezebb kimozdulni, mint a kisebb súllyal, de szabályos technikával végzett edzésnél.

Sokkal több értelme van félretenni az egóedzést és kisebb súllyal - akkorával, amekkorával végre is tudod hajtani a gyakorlatot normálisan -, szabályosan, teljes mozgástartományban, hatékonyan végezni a gyakorlatot.

Nem a súlyrángatásban kell megerősödni, hanem a súly kontrollált mozgatásában. 

Az emberi test nagyon ügyes, próbál alkalmazkodni. Minél több súlyt használunk, annál több izmot von be, annál több technikát alkalmaz arra, hogy azt a súlyt ne szakítsuk magunkra, azonban egy dolgot nem tud: nem tud szabályosan edzeni magától. Emelő funkciókat tud végezni, és végrehajtja az adott súly leküzdését bármi áron, bármilyen technikával. Ráadásul mi magunk is egyre jobban csalunk, egyre jobban próbálunk hidalni, egyre kevésbé engedjük le és egyéb hasonló módszerekkel ösztönösen csökkentjük a terhelést, hiszen valójában túl nagy a súly. 

Egyáltalán nem kell fájnia egy hobbisportolónak, ha csak 40-50 kilóval tud fekvenyomni. Azt kell megérteni, hogy ha azt a nyomást szabályosan végzi és türelmes, meg fog erősödni.

Ha azonban ész nélkül pakolja a súlyt, nem az ereje nő, hanem egyre jobban csal a kivitelezéssel, egyre szarabbul hajtja végre, és nem fogja érteni, miért állt meg az a fejlődés, ami valójában már el se kezdődött. 

A feladat az, hogy akkora súlyt válassz, amellyel az adott ismétlést teljes mozgástartományban éppen végre tudod hajtani az adott ismétlésszámmal úgy, hogy közben végig koncentrálsz és feszíted az izmot, hogy fájjon. 
 
A túl nagy súllyal végzett rossz edzés természetesen kulcs ahhoz is, hogy a gyengébben fejlődő izmok elmaradjanak és aránytalan, nem esztétikus fizikum alakuljon ki.

Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Benedek Niki a debreceni Cutler Gymben. Fotó: Derencsényi István, Naplo.Hu Az edzésgyakoriság kérdése bonyolult, mert egy csomó tényező be...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!