Miért jobbak a régi testépítők?

2011-12-05

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Fel lehetne tenni persze a kérdést úgy is, hogy jobbak-e, de erről a mai legjobbakat kivéve nem nagyon kell gondolkodni. Egy Mr.Olympia szint ma talán erősebb, de ha lejjebb megyünk, komoly a hanyatlás.

Charles Clairmonte. Sokaknak semmit sem mond ez a név, és ez nem nagy baj. Ő egy angol versenyző, aki a Mr. Olympia 8-10 helye körül ingázott a hőskorban, a kilencvenes évek közepén.

Mi magunk sem sokat tudunk róla, hacsak azt nem, hogy ugyanabban a Body Limits Gymben dolgozott, ahol Eddie Abbew, aki gyakran emlegette. Érdemes azonban megtekinteni a fizikumát - és most direkt nem a szokásos példákat hozom fel, mint például Kevin Levrone. (Clairmonte-hoz egy amerikai fórumbejegyzés adta az ötletet.)

Jól látható, hogy a fizikumok erősen megváltoztak, de nem éppen  a jó irányba. Nyilván a mai top testépítők nagyobbak és szárazabbak, mint a 90-es évek sztárjai - de ha kicsit lejjebb pislantunk a csúcsról, eléggé színvonaltalan profikat is találhatunk.

A profi testépítők ritkán jönnek Európából, és ennek több oka is van. Az egyik az, hogy a testépítés amerikai sport és az amerikai nemzeti bajnokság (NPC) mindig is legendásan erős volt.  El lehet mondani, hogy az NPC nemzeti bajnokság kb. olyan, mint nekünk az IFBB VB: amerika kitermel önmagában egy nagyobb mezőnyt, mint a világ fennmaradó része. Aki ott nyer, profi kártyát kap, míg az európaiknak az IFBB VB-n kell teljesíteniük.

Idén eljutottunk oda, hogy az amerikai nemzeti bajnokság is szar volt. Így, ahogy mondom: szar. Olyan emberek kaptak profi kártyát, amit rémálmunkban sem tudtunk volna elképzelni. Ahogy azt Chad Nicholls, több nagy bajnok felkészítője, top-szakértő  kifejtette: nem látott kiugró tehetségeket és a győztesek sem "bajnoki matériák". Mindez egy olyan bajnokságban, ahol két nap alatt több, mint 900-an indultak, ráadásul kvalifikálniuk kellett!


NPC abszolút bajnok? Profi kártya? Nem vicc!

Mindezt tetézik a terjedő homokos kategóriák. Európában az IFBB VB/EB mezőnye sokkal kisebb, de már ott is láttunk kaukktojásokat. A NAC mezőnyében bőven akad még labdányi méretű köldöksérvvel versenyző is, a WABBA az nagyjából ugyanaz a mezőny, csövesebb köntösben. IBFA, WFF versenyeken országos bajnokság színvonal sincs, nemrégiben pedig egy egészen röhejes szövetség kezdte meg a működését, ahol képesek hét fős Európa(?)-bajnokság mezőnyből profi kártyát adni.

Mi az oka az egyre gyengülő fizikumnak? Miért van az, hogy már egy NPC-n sincs színvonal?

 
Profi kártya neki is!

Az egyik ok nem  más, mint a kox.

Mint ahogy már korábban megírtuk, a bajnokok guruja, Chad Nicholls nem rejtette véka alé a véleményét, amit mi magunk is tapasztaltunk: ma már boldog-boldogtalan koxol, a legtöbben egyszerűen idő előtt kezdenek versenyezni. Régebben jó pár év edzés után lett valaki versenyző, majd jó pár év amatőr versenyzés után állt készen a profi státuszra. Ma már nem divat ennyi időt fektetni ebbe: vannak egy-két év edzésmmúlttal már versenyen induló önjelölt sztárok, akik gyakran annyi cuccot benyomnak ennyi idő alatt, amit más tíz év alatt. (Vagy nőiben akár hónapok alatt versenyzővé "válik" valaki - mindig röhögnöm kell, amikor a fitness modell kategóriában a vízhajtás rejtelmeit taglalják nulla fizikumú nőszemélyek.)

A tisztán nem létező, csak cuccal összeszedett fizikum nem tud olyan érett lenni, főleg nem rövid idő alatt.  Az utóbbi tíz évben kinyílt a feketepiac: rengetegen keresnekden a cuccal, ráadásul a kínálat közel 100% undergorund szemétből áll, amelyek sosem láttak gyógyszertárat. Így a hatás kétséges, de a minőség is: a komoly izomzati alap nélküli cuccolás biztosan nem eredményez olyan külsőt, mint régi nagyoké. Az önkritika hiányáról nem is beszélve.


Irreális összehasonlítás, hiszen egy már profi státuszban levő versenyző mellett egy éppen porfi kártyát kapott verenyző. De itt bizony nem csak a rutin a különbség, hanem alapvetően  a tehetség is. És persze az attitűd. Utoléri-e valaha? Nem hiszem.

Ezen pedig nem segít, hogy egyre szarabb kategóriákat csinálunk. Főleg, hogy az IFBB-t nem érdekli a színvonal hanyatlása, de az annál inkább, hogy ne kelljen folyton veseátültetésre vinni a top-versenyzőket. Így hamarosan vélhetően kötelező orvosi vizsgálatokat vezetnek be. Hasonlót láttunk a megboldogult IFSA erősember szövetségnél is 6-7 éve: ők sem akarták, hogy  a pályán makkanjon meg valaki.

A mellékvágányokat félretéve: manapság a felgyorsult világnak köszönhetően türelmetlenek az emberek: mindent azonnal akarnak, sportsikereket is. Szomorú, de láthatjuk ezt a semmire vízhajtózó wannabe fitness modellektől kezdve az NPC USA bajnokokig - és ne feledjük el, Magyarországon is mindenki VB-re készül.

Persze vannak kivételek, de a negyven felé közeledő új profikra - akik még így sem elég jók - már nincs magyarázat.


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
Mind izomtömeg növeléshez, mind szálkásításhoz, mind fogyáshoz szükséges az edzés. Edzés nélkül SEMMI nem működik. Nincsenek csodaszerek, és...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!