Apró cikkecske fogyatékosoknak: miért kell visszarakni a súlyt?

2016-11-17

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Az átlagos edzőtermi "kultúra" megdöbbentő, talán azért, mert a legtöbb “gyúrós” életében nem járt még rendes sportlétesítményben.

Gyakran jut eszembe, hogy az igényszint/hozzállás hányados mennyire rossz egy átlagos teremben.

 

Kicsit el vagyunk tévedve. Nemrég volt a Superbody a Budakalászi sportcsarnokban. Bent ültünk az öltözőben, és azon elmélkedtünk, milyen jó dolog hónapokig készülni azért, hogy aztán itt feküdjön az ember egész nap a dzsuvában egy retek öltözőben.


Csakhogy közben eszembe jutott, hogy nem maga az öltöző retek: a koszt a versenyzők hozzák magukkal a kajamaradékukkal, a szeméttel, a barnítóval - ami ellen muszáj fóliázni, különben lehet újrafesteni a falat. Nyilván mindez esztétikailag és kényelmileg nem tesz jót. De maga a sportcsarnok öltözője nem retek, mindössze puritán. Olyan, mint egy sportlétesítmény öltözője. (Ilyesmit akartunk a Bodybuilder Gymben.) 


Tehát nincs dizájnmosdókagyló, dizájnzuhanyzó rozsdamentes biszbasszal. Egyszerű fehér csempe van, nem olasz divatház-mintás aranypor-bevonatos. Igen, ilyen egy sportlétesítmény. Ahogy egy versenyautóban sincs bőrülés meg mahagóni műszerfalbetét.


Csakhogy nem erre a puritánságra van igény, hanem éppen ellenkezőleg. Ezért nem értem a mai edzőtermeket egyáltalán, de hát azt se felejtsük el, hogy a parkettás buzitermek fitness meg wellnes, nem sport. 


De ha az igényszint - értem ezalatt azt, hogy ha pénzt akarsz keresni, ilyen termet csinálsz - ebben magas, miért nem magas a rendben?


Örök, megfejthetetlen kérdés számomra, hogy az igényes edzőterembe járó réteg miért nem igényes a súlyok visszarakásában.


Persze ha már az edzőterem tulajdonosa/üzemeltetője sem fogja fel ezt a kérdést, akkor veszett fejsze nyele, de a fene se gondolná, hogy az edzőtermi kupleráj teljesen normális állapot. 


Rakjuk össze:
egy edzőteremben, ami egy műhely, ami a munkáról szól, luxus igények vannak, de teljesen normális, hogy a súlyok nincsenek a helyükre rakva, sőt az egész terem egy luxus disznóól.


Az átlag gyökér nem is érti, hogy vissza kéne rakni a helyére. Pedig gondolom otthon nincs ebből olyan nagy probléma. Otthon talán sikerül az a bonyolult művelet, hogyha valamit használunk, visszatesszük a helyére.


Nem bonyolult ez; ha nem megy a folyamat megértése, próbáljuk ki a vécékefével! Biztos vagyok benne, hogy egy idő után zavaró lesz a vécékefére szarni, ha nem tudjuk elsajátítani a helyére való visszarakás készségét.


Van azonban egy még fontosabb érv, amit nagyon nehéz elmagyarázni az átlag fogyatékosnak: nem azért kell visszarakni mindent a helyére, mert a rendetlenség nem esztétikus, hanem ezért, mert ha minden a helyén van, nem kell keresgélni semmit, mert minden a helyén van.


Azaz ha az átlag debil nem rakja vissza a helyére, ő maga sem fogja megtalálni legközelebb, így egymást szopatja a sok tahó a teremben, mert minden gyakorlat fél óra keresgéléssel kezdődik.


Még egyszer leírom:
a rendrakás úgy működik, hogy egyszerűen visszaviszed az eszközt a helyére. Jó esetben oda, ahol találtad, mert ha mindenki felfogja a fentiekben lefektetett hihetetlenül bonyolult elvet, akkor csak a helyéről tudod elvenni.


Ergo nem oda kell lebaszni, ahol éppen használtad, nem máshova kell tenni, nem oda kell tenni, ahol neked éppen tetszik, hanem a helyére. Pontosan a helyére, azaz a kézisúlyzót nem csak odabasszuk az állványra, hanem a helyére tesszük: a tizest a nyolcas és a tizenkettes közé.


És mindez nem csak a súlyzókra vonatkozik, hanem ha elmozdítasz egy padot, azt is vissza kell tenni  a helyére úgy, hogy volt. 


Nem árt fejleszteni a titkosügynök képességeinket és megfigyelni, mit honnan vettünk el, ámbár az a megdöbbentő hírünk van, hogy ez korántsem olyan nehéz dolog.

 

Persze most kihagytuk a képletből a faszparasztokat, akik szándékosan nem teszik vissza a súlyt, mert ők a menők és megtehetik. Aztán a nagy eszükkel legközelebb ők is keresgélhetik, mert akad még pár segg, aki hasonlóan gondolkodik. De jó lehet menőnek lenni!

Sajnálatos dolog, hogy a legtöbben a "sportolást" vagy inkább a szépségért való edzést a fitnessz-wellness termekben kezdik, nem valami olyan sportágban, ahol van rendes edző - aki jól elpicsázza őket, ha nem megfelelően viselkednek és nem állnak kellő alázattal a sporthoz.

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!