Miért lesz a testépítés egyre jobban szitokszó?

2016-07-16

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Lehet, hogy tele van már ezzel a közösségi fostartály, de muszáj beszélnünk róla, mert itt csúcsosodik ki az az értékrend-téveszme, ami annyira félreviszi manapság a sportot.

Íme, a legújabb fosgyúrós, aki híres lett a “fizikumával”, bár ezt a hírnevet nem teszi zsebre.

Korántsem az a baj vele, hogy undorítóan néz ki a befecskendezett olajjal. Erről nincs mit beszélni, mert mindannyian tudjuk, hogy mennyire gyomorfogatóak és röhejesek egyszerre a szintolbarmok.

A probléma itt a fizikum valóságának és értelmének megértésével van. És korántsem csak azoknál, akik olajat fecskendeznek magukba, vagy akik plasztikai műtéttel csináltatnak műizmokat, mert nem fogják fel, hogy ez nem sport, nem teljesítmény - ugyanúgy nem értik azok sem, akik beszedik a gyógyszertárat az izmokért. Például azok a bikini lányok, akiknél a kategória szabály “nem lehetsz izmos” izomzathoz is koxolni kell, a "nem lehetsz száraz" irányelvhez pedig vízhajtózni.

A testépítés az utóbbi időben az illúziók sportjából a hazugságok sportjává vált. És most nem arról beszélünk, hogy manapság minden nyomit testépítőnek becéznek, hanem arról, hogy az egész elfajult egyfajta nyomorult szépségverseny irányba. A sportnak már árnyéka sem látszik, de van helyette a magamutogatás.

Kétségkívül érthető, hogy egy brutális, komoly testépítő versenyzői fizikumot nem lehet doppingmentesen felépíteni. De hogy a verseny-bodybuilding szint közelében sem levő fizikumokhoz is kémiabajnoksággá kell silányulni, az elég szánalmas. (És ugye nézzük meg, mi folyik az edzőtermekben még a kezdők között is!)

A szintolos hülyék és az egy év alatt bajnokká válni akaró gyógyszerhuszárok pontosan ugyanolyanok: a melót akarják kikerülni. És a célt tévesztik el.

Az izmos külső ugyanis egy állapotot mutat, egy folyamat eredménye. Baromi nagy téveszme, hogy a szépségért edzünk: ebből nem lesz valós fizikum. 

A hozzállást kell itt megérteni: az a férfi, aki a szépségéért edz, nem férfi, bár mindenképpen trendinek mondható. Férfinak lenni ugyanis már nem nagyon divatos

A fizikum sok év munka, és sok év edzésteljesítmény eredménye.

Ha az elménkben megvan a kép, hogy olyanok akarunk lenni, mint Conan a barbár, akkor Conan barbár életmódját kell követnünk. Nem pedig beszedni egy halom gyógyszert, vagy benyomni egy csomó olajat, hogy olyanok legyünk látszólag, mintha olyanok lennénk.

Ne akarjunk valamilyenek látszani úgy, hogy nincs mögötte a valós meló. Szinte senki nem érti, mennyire gáz, hogy komoly fizikumúnak akarunk látszani, de nem vagyunk azok, mert gyógyszer nélkül szart sem érünk. (Persze magyarázhatom én ezt abban a korban, amikor ratyiszalonokban tömeggyártott, favágónak kinézni akaró hipszter ratyifiúk a trendik, akik életükben nem láttak baltát, csak az okostelefon-simogatáshoz értenek.) 

Így szart sem ér az egész. A szépségért fodrászhoz, kozmetikushoz kell járni, meg sminkelni kell (lehetőleg csak lányoknak). Edzeni a fizikumért és a teljesítményért kell, nem a szépségért. 

Az edzésbe fektetett munka mennyisége, a teremben nyújtott valós teljesítmény fog valós fizikumot építeni, nem az, hogy valamilyen művi beavatkozással - gyógyszer, szintol, plasztika - megpróbálunk úgy kinézni, mintha elvégeztük volna a munkát. 

Ráadásul nem kell mindenkinek beszopni a szépségideálokat. Bizony baromi sokan soha nem lesznek fitnesszmodellfiúk, se profi testépítők, de ez egyáltalán nem baj. Ha ugyanis az egész életünk a szépségünkről szól, akkor komoly gondok vannak. Baromi paradox, amikor a cicafiúk és cicalányok (néha a kettő ugyanaz) jó fizikumúnak akarják mutatni magukat (tehát szépnek), ergo meg akarnak felelni másoknak. Azzal akarnak valakik lenni, hogy sportemberek - és ott szívják a cigit a bejáratban még a versenyen is, mert még erről se képesek lemondani. Ennyire komoly sportemberek, és ennyire lett belőlük valaki.

Ha ahhoz, hogy szép legyél, gyógyszerezned, szintoloznod vagy plasztikáznod kell magad, azt mondom: inkább nézz ki szarul.

Vagy legalábbis érd be szerényebb külsővel, ami valódi, de a te munkád, amit nem vehet el tőled senki és ami nem fog eltűnni, ha kifogy a cucc. Nem kell mindenkinek szépségkirálynőnek/szépségkirályfinak lenni. Sokkal többet ér, ha van egy valóban jó teljesítőképességed önmagadhoz képest, minthogy te legyél az önimádó szépségmatyi.

Ráadásul a szépség múlandó, főleg a gyógyszerrel szerzett: majd nézzük csak meg, hol lesz a mostani pucsító-csücsörítő agyonkoxolt faszbúksztár generáció tíz év múlva, akik elvileg sportoló létükre annyit tudnak, hogy a celebtrógerek viselkedését másolják.

Ha valaki nem biztos a dolgában, el kell menni erőemelőnek. Ott nincs kérdés, csak teljesítmény van, a tiszta kajálást meg náluk sem tiltja semmi.

Addig meg el kell jutni egy felnőtt embernek agyilag, hogy ne azon rágódjon, látszik-e rajta, hogy izmos, mert

  mentálisan egészséges állapotban az embernek nem attól van önbizalma,
hogy minek látszik, és hogy mások mit gondolnak róla
(meg mennyi lájkot kap a pöcegördörben),
hanem hogy tudja, mire képes.  

 

 

 


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz nem ...
“A zab és a fingás” lehetne akár egy romantikus családregény címe is, mert két olyan dolgoról van szó, amelyek szorosan együtt járnak, pedig...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!