Miért nem jó tej? - dedócikk!

2009-09-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció
Állandó visszatérő kérdés az edző válaszolban és ez az a szint ahova nem szívesen megyek le. Nem azért, mert az idióták nem képesek használni a guglit, hanem azért, mert úgy érzem, lényegtelen információt nem kell azoknak tudni akik nem képesek használni a guglit.

Nem hiszem, hogy az autószerelőnél bárki is megkérdezi, miért kell olaj a motorba. Ugyanigy nem hinném hogy meg kell kérdezni, miért nem jó a tej, a parizer és a mekdonáldsz!

Megtévesztő lehet persze hogy a tápkieg. gyártók ráirják a proteines dobozra hogy "tejjel vagy vízzel" - a hülyéknek írják oda, ez van!

A gyártót nem fogja érdekelni, mivel isszák meg a termékét. Azok a "komoly" sportolók akik csak tejjel bírják, nyilván elég sokan vannak ahhoz, hogy be kelljen őket etetni valami hülyeséggel!
Te döntesz, hogy sportoló vagy, vagy nyammogni akarsz a turmixodon mint egy kislány!

Kezdjük az első okos érvvel: a tejsavó protein is tejből van akkor miért nem jó a tej?

Azért, mert a tejsavó protein tejsavóból van, nem tejből. A protein gyártás nem úgy működik, hogy befarolnak a tehenek a proteingyárba - behajtja őket a Béla egy nagy bottal meg pulikutyával és ott nagy fejés kezdődik - hanem a gyárak már eleve kész tejsavó alapanyagot vásárolnak.

A tejsavó a tejfeldolgozás során maradt melléktermék, aminek igen hasznos tulajdonságai vannak. A mi szempontunkból úgy kell felfogni, hogy a tejsavóprotein tejből készült, de a gyártás során megszabadult a tej rossz tulajdonságaitól.

A tej egy állat tejéből készül, annak emésztőrendszeréhez méretezve, tele az ember számára nem kívánatos allergénekkel és ember számára alkalmatlan összetétellel: nem alkalmas ember táplálására!  Az emberi anyatej és az állati anyatej különbözik: az állati anyatej más összetételű és allergén anyagokat is tartalmaz. A természetben semmilyen állat nem issza meg a másik állat anyatejét!

Mellékesen az ember se issza meg egy másik ember anyatejét felnőtt korban!

Az ember csecsemőkorban iszik tejet, amikor nincsenek fogai és emésztőrendszere nem képes még szilárd táplálékot feldogozni. Ekkor olyan enzimek (laktáz) működnek amelyek az emberi anyatejet fel tudják dolgozni. Később ezen enzimek működése megszűnik, ez okozza pl. sokaknál a laktóz érzékenységet, a hasmenést, amit a tej vált ki.

Tej a csecsemők tápláléka, nem a felnőtt embereké!

Népegészségügyi okból a tejet régóta kívánatosnak tartják, ugyanis élemiszerhiány idején ez volt az egyetlen könnyen és olcsón elérhető vitamin és ásványi anyag forrás.

Ma azonban a minőség romlása (műtrágyázás, környezetszennyezés okán) és az ipari feldolgozás a tej minőségét teljesen lerontotta, bár még eredeti állapotában sem igen lenne alkamas. Ezt persze nem fogja reklámozni a tejipar és manapság is sokaknak jobb tápanyagforrás, mint a semmi!

Eddig csak a valóban tehénből származó, igazi tejről veszéltünk: ma már a bolti tej egy tejporból visszahigított ital, Tudomásom szerint a tejgyrtás során tej zsír részét már nem az eredeti tejzsír adja (ami maga is elég gáz) - azt eltávolítják tejfölhöz és egyéb tejtermékekhez - hanem hozzáadott állati zsíradék. Magyarul könnyen lehet, hogy az 1,5% zsírtartalom "sovány" disznózsírból van!
 

De nem ez a legnagyobb baj a tejjel!
A baj az egészség illúziója - az hogy aki tejet iszik, azt hiszi, ezzel megoldotta tápanyagbevitelt. Ez - különösen sportolóknál - nem így van!

Testépítők NEM TUDJÁK megoldani tejjel a fehérjebevitelt. Nem lehetséges, fogyatékosoknak, értetlenf*szoknak más szóval leírva: lehetetlen!

Alap matek: ha valóban 3,5% a fehérjetartalma literenként, akkor mennyit kell belőle meginni? Ha a tejet fehérjeforrásnak tekinted, ráadásul statisztikailag tudjuk, hogy a húsfogyasztásod - és ezáltal az össz. fehérjebeviteled - jelentéktelen!


Szerencsére egyes tejtermékek - némileg hasonlóan a tejsavó proteinekhez - a tejnél sokkal jobb tulajdonsággal rendelkeznek, így alkalmasak az étrendünkbe való felvételre: ilyenek a sovány túrók és sajtok. Azonban a túró mániával is csínján kell bánni: fehérjetartalma majd fele, zsírtartalma többszöröse a csirkének! A tejtermék fogyasztás sem helyettesíti a hús, hal és tojás fogyasztást! A sportoló húsevő állat!

A tej önmagában zsír és tejcukor tartalma, csekély fehérjetartalma miatt max. élvezeti cikk lehet annak, aki szereti.

A modern proteineket tejjel fogyasztva felesleges telített zsírt és cukort adunk hozzá a termékhez, lerontjuk a pl. a tejsavó protein jó tujdonságait, jó felszívódását.

Ezért kell a proteint vízzel inni, különösen hogy ma már kiváló ízű termékek vannak!


Bodybuilder Testépítő Webmagazin havi legolvasottabb cikkei
A BB.Tv egy alternatív, sőt, mondhatni underground műsor, a testépítésről - a testépítőkről. Ahogy az angol mondaná, _"no hype"_ - azaz n...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!